Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
09-02-2011, 12:38
Na razie Yogijedynuy domknięty projekt to mam Monitor Silver Cube Audio, niedługo będzie tak jak pisalem pierwsze 2 way w firmowej tubie (600ka z podziałem ponizej 2KHz) i potem będzie się działo :-)

Na razie zbieram doświadczenia, wiem czego nie bede robił, co wypdało dobrze.
Słucham sobie teraz na szerokopasmówce prywatnie (czekam na łądne obudowy - pochwalę się w Audio Salonie) i zadowolony jestem :-)

Yogi

• 493 / 6257
  • Zaawansowany użytkownik
09-02-2011, 16:29
czekam z niecierpliwością, nie mówię wcale z przekąsem, ciekawi mnie wszystko nowe co powstaje, a jak zapewne sam zauważysz jakoś ostatnio straszna bida ... nawet w DIY

Yogi

• 493 / 6257
10-02-2011, 07:06
nie zdawałem sobie sprawy jak piękna może być tuba

Yogi

• 493 / 6257
10-02-2011, 18:29
Hmm to tak jak by wsadzić driver 1" (tyle ma driver wysokotonowy w tym coax?) w tube 2". Charakterystykę behem można wyrównać ale co z odbiciami powstałymi już przy samym wlocie tuby??

nie do końca tak, "mieszanie" częstotliwości odbywa się już na etapie korektorów fazy, w przypadku BMS\'a i tak zawija to o 180st. bo membrana promieniuje niejako do tyłu

aby zakończyć ten mni spór przyjmijmy że są zwolennicy jednego i drugiego rozwiązania
dla mnie priorytetem było zdjęcie z 15 calowego głośnika częstotliwości których z racji rozmiaru membrany przetwarzać nie powinien właśnie z uwagi na charakterystyki kierunkowe oraz dyfrakcje powstałe z powodu różicy w wielkości membrany a długością fali dźwięku, zniekształcenia, mase układu drgającego itd .... a co za tym idzie jak najniższe zejście częśtotliwością
podziału - stąd duża tuba, doatkowo chciałem od tej częstotliwości mieć punktowe źródło dźwięku, i chyab w sumie udało się :)

wcale nie neguję rozwiązania z dodatkową tubą wysokotonową, ba widzę nawet 3 tuby + sub, ale to już dla odległości powyżej 4 m a ja tak daleko tumczasem nie siedzę (3,5m)

głośniki tubowe są jak ludzie, różne - kwadratowe i podłużne

p.f.pawlikowski

• 289 / 6243
10-02-2011, 23:06
Panowie (i Panie jesli tylko takie czytają ;)) jakie macie doświadczenia z wygrzewaniem się nowych tego typu głośników, czyli driverów?
Moje grają cały czas już od bardzo dawna (wygrały już z 50-100h), ale dzis nabrałem wrażenia, że nadal się zmieniają, nawet teraz bardziej to odczuwam gdy robię przerwy dłuższe. Nieco klarowniej grają, spokojniej, równiej jakby... wszystko oczywiście na plus.

Yogi

• 493 / 6257
10-02-2011, 23:22
to spora membrana, kawałek cewki i zawieszenia, mechanicznie musi się ułożyć pamiętam Lowther tracił zagresję dopiero po 200 - 300 h

Dominik.M

• 180 / 5227
  • Aktywny użytkownik
11-02-2011, 10:15
Co chwila wspominacie o centrach akustycznych, a Rommy słuchał swego niemałego systemu z odległości 8 stóp.
Czy to przez to iż miał możliwość regulacji każdego drivera przez osobny wzmacniacz?

p.f.pawlikowski

• 289 / 6243
11-02-2011, 10:50
No to może cos więcej jeszcze będzie z tego głosnika, mam wrażenie, że coraz lepiej gra z niższym strojeniem nie tracąć już tak jakości reszty pasma, ale jeszcze posłuchamy zobaczymy ;)

Yogi

• 493 / 6257
11-02-2011, 11:49
>> p.f.pawlikowski, 2011-02-11 10:50:40
No to może cos więcej jeszcze będzie z tego głosnika, mam wrażenie, że coraz lepiej gra z niższym strojeniem nie tracąć już tak jakości reszty pasma, ale jeszcze posłuchamy zobaczymy ;)

nie chce niczego sugerować, ale zauwazyłem że słuchałeś do tej pory na sabie, tweeter saby nigdy mi nie pasował, ma monstrualne 10dB podbicie okolicy 10k Hz i wg mni emocno wynaturzone wysokie tony, być może przyzwyczaiłeś się do takiej prezentacji ... ?

Yogi

• 493 / 6257
11-02-2011, 11:52
>> Dominik.M, 2011-02-11 10:15:57
Co chwila wspominacie o centrach akustycznych, a Rommy słuchał swego niemałego systemu z odległości 8 stóp.
Czy to przez to iż miał możliwość regulacji każdego drivera przez osobny wzmacniacz?

Jesłi jest możliwość płynnej regulacji fazy i opóźnień poszczególnych głosników, faktycznie można co nieco poprawić i zniwelować wpływ odległości na odbiór, ale są pewne granice 8 stóp to około 2,4 m, przy odpowiedzniej korekcji można założyć że będzie ok, jednak już tylko w tym konkretnym miejscu odsłuchowym

p.f.pawlikowski

• 289 / 6243
11-02-2011, 12:04
Saby to typ głośników; "Kochaj albo rzuć".
Co ciekawe słysząc różne opinie, to właśnie tweeter saby jest tak chwalony. Mi podoba się to w nim, że potrafi byc bardzo szczegółowy, przestrzenny itd, ale nie zdaża mu się piszczeć, nadal zachowuje swoją klarowność. Ale potrzebowałem trochę czasu na przyzwyczajenie do samych tego typu głośników, więc wszystko jest właśnie kwestią chyba tego przyzwyczajenia. Teraz mam wrażenie, że niektóre konstrukcje których wczesniej słuchałem, grały jakoś dziwnie ;)
Mimo to mają sporo podobieństw w brzmieniu te konstrukcje, więc chwalę sobie, że narazie moge porównywać na bierząco dwa zestawienia. Dzięki temu łatwiej o opinie.

wiedzmin1973

• 86 / 6195
  • Użytkownik
11-02-2011, 13:10
:))) i jak w temacie tych odgród?
Udało się już coś złożyć? Troszkę spore to wyszło:).
Trzymam kciuki za Pragę!  

wiedzmin1973

• 86 / 6195
  • Użytkownik
11-02-2011, 13:18
Odnośnie wpisu powyżej - mam na myśli Jacka Zagaję i wyprawę na Pragę.

Przy okazji kibicuje Jogiemu z tymi tubkami. Zdaje się że Rommy dzięki zasilaniu każdego przetwornika dedykowanym wzmacniaczem uniknął budowy zwrotnic i problemów z centrami akustycznymi (kilka głośników do obsługi różnych zakresów). Też mnie to zdziwiło, bo zawsze jednak minimalizowało się ilość przetworników w konstrukcjach... Widocznie jednak można i tak:).

A co z kolegą VECTOREM? Zaczynał tworzyć podobny zestaw jak Rommy (założenie było podobne)

Odpowiadasz na wpis
>> wiedzmin1973, 2011-02-11 13:10:25
:))) i jak w temacie tych odgród?
Udało się już coś złożyć? Troszkę spore to wyszło:).
Trzymam kciuki za Pragę!

vector

• 321 / 6256
11-02-2011, 14:42
Vector dalej tworzy zestaw......:)
Ale nie tak hop-siup!!!! Sa jeszcze inne przyjemnosci - narty, kobiety, wino itd...... ;)

Wszystkie drivery juz mam. Teraz pracuje nad konstrukcja ramy. Problem w tym, ze zmienia mi sie koncepcja tuby srednio-basowej a co za tym idzie koncepcja wygladu calosci. Mysle, ze zamkne sprawe ramy w ciagu miesiaca. Potem bedzie wykonanie ramy i wykonanie tuby niskotonowej. To potrwa z pewnoscia kilka miesiecy.
Na razie nic nie wklejam bo jeszcze nie ma co. Jak bede mial rysunki calosci to wkleje.

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

Yogi

• 493 / 6257
11-02-2011, 15:53
popieram, nie samym audio człowiek żyje :)

widzę Vector że jedziesz na gotowo ... ostro, odważnie :) trzymam kciuki i może po ukończeniu zwizytujemy się nawzajem ? Z przyjemnością posłucham dobrego wielodrożnego zestawu.