Hmm to tak jak by wsadzić driver 1" (tyle ma driver wysokotonowy w tym coax?) w tube 2". Charakterystykę behem można wyrównać ale co z odbiciami powstałymi już przy samym wlocie tuby??
nie do końca tak, "mieszanie" częstotliwości odbywa się już na etapie korektorów fazy, w przypadku BMS\'a i tak zawija to o 180st. bo membrana promieniuje niejako do tyłu
aby zakończyć ten mni spór przyjmijmy że są zwolennicy jednego i drugiego rozwiązania
dla mnie priorytetem było zdjęcie z 15 calowego głośnika częstotliwości których z racji rozmiaru membrany przetwarzać nie powinien właśnie z uwagi na charakterystyki kierunkowe oraz dyfrakcje powstałe z powodu różicy w wielkości membrany a długością fali dźwięku, zniekształcenia, mase układu drgającego itd .... a co za tym idzie jak najniższe zejście częśtotliwością
podziału - stąd duża tuba, doatkowo chciałem od tej częstotliwości mieć punktowe źródło dźwięku, i chyab w sumie udało się :)
wcale nie neguję rozwiązania z dodatkową tubą wysokotonową, ba widzę nawet 3 tuby + sub, ale to już dla odległości powyżej 4 m a ja tak daleko tumczasem nie siedzę (3,5m)
głośniki tubowe są jak ludzie, różne - kwadratowe i podłużne