Odpowiadasz na wpis
>> kabak1991, 2013-08-01 19:01:16
Panowie ja mam takie pytanko - co to znaczy że D7100 są transparentne akustycznie? Proszę rzucić światło na tę sprawę. Dziękuję.
===
Kabak tu jest audiofilski swiat. Zadne pojecia nie sa zdefiniowane czy usystematyzowane. Nie istnieje zadna metodyka. To jest totalna samowolka. Kazdy Ci wytlumaczy to "pojecie" dorabiajac mniej lub bardziej swoja wlasna filozofie, czasem wtracajac jakis pseudo-naukowy belkot zeby brzmialo bardziej pro. Ktos przeczyta powie, ze on uwaza inaczej albo czuje tak samo - ale dalej poruszamy sie po omacku "na czuja".
Potem kolejni audiofile probuja uzywac juz tej pseudo-naukowej terminologii czujac pojecia i buduja kolejne warstwy czucia na tych pojeciach na ktorych wydaje im sie, ze je czuja.
I taka jest to rozmowa o transparentnosci. Wszystkim sie wydaje, ze wiedza w ktorym kosciele dzwoni i troche w tym prawdy jest. Mozna powiedziec ze transparentny to przezroczysty, czyli nie dodaje nic od siebie.
Tylko skad Ty masz niby wiedziec czy dodaje czy nie dodaje od siebie ? :) Ten sam utwor wykonywany przez rozmnych muzykow, w rozne dni, na roznych instrumentach, w roznych salach o roznej akustyce, rejerstrowany przez rozne urzadzenia, roznie masterowany brzmi juz na poziomie zrodla inaczej. A my tu gadamy o transparentnosci :)))
Wedlug mnie pojecie zbyt rozmyte. Bardziej sklaniam sie, by mowic o tym czy sluchawki wszystko graja na jedno kopyto czy nie. Przykladowo takie HD800 graly mi wszystko w ten sam sposob co po pewnym czasie mnie znudzilo. Jak by to znow odniesc do tej transparentnosci to uwazam, ze transparentne w takim razie zbyt nie sa.