Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

• Gość
25-07-2013, 13:39
Sprawdzę to jak będę miał czas i jakieś słuchawki zamknięte z lepszej półki. Na razie ze staroci to zostały mi bądź co bądź unikatowe MDR XB1000 a reszta poszła na sella albo wróciła do tych co pożyczyli. Zostały tylko hifimany ale mam nadzieję że niedługo będą D7100. Chciałbym jak najszybciej bo po usłyszeniu LCD2 mam pewien niedosyt na niskim paśmie w HE500, a przejście z lepszego na gorsze zawsze jest ciężkie. W ogóle mnie opuściła ochota na słuchanie elektroniki.

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
25-07-2013, 16:23
>> kabak1991, 2013-07-25 11:03:52
>>  Tego że na słuchawkach zamkniętych nie odbędziemy tak długiej
>> sesji jak na otwartych to już chyba nie muszę wyjaśniać szczegółowo.

Oczywiście, że nie musisz. Tyle tylko, że taki dowód jak Twój to się nazywa aksjomat. Taki podlega wierze. Wytłumacz mi proszę, o ile masz jeszcze cierpliwość, dlaczego to w słuchawkach zamkniętych trzeba słuchać głośniej?

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
25-07-2013, 17:58
Pomiajajac kto jaki dzwiek lubi i jak odbiera dane sluchawki to w moim przypadku Hifimany HE5LE brzmia akuratnie, a zwiekszanie poziomu glosnosci wlasnie nie wiaze sie kompletnie z uczuciem zmeczenia sluchu. Po cichu jest dobrze, a dajac do pieca znakomicie i niemeczaco. Sluchawki grajace w "v" faktycznie moga brzmiec bardzo fajnie juz na niskim poziomie glosnosci, ale przekrecajac galke w prawo zaczyna cos przeskadzac. przynajmniej ja mam takie obserwacje. Pewnie duzo tez zalezy od sprzetu na jakim sluichamy.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

Corvus5

• 2596 / 5573
  • Ekspert
25-07-2013, 18:10
Jeżeli słuchawki wyrabiają, to będzie dobrze po podkręceniu głośności, od wzmaka też zależy. Jak jest źle, to bas mało przyrasta i średnica wychodzi za bardzo na wierzch, THD, śmieci itp.

• Gość
25-07-2013, 19:24
Nigdzie nie powiedziałem że trzeba słuchać głośniej. Coś chyba źle moje posty czytasz Cypis. Mi chodzi o to że zamknięta konstrukcja będzie męcząca dla ucha i w ogóle dla człowieka (przynajmniej dla mnie) przy wysokich poziomach głośności przez dłuższy czas. Jeśli będzie tak samo głośno tyle że w słuchawkach otwartych to możemy słuchać dłużej bo dźwięk jakby nie wali nam tak po uszach. I to wszystko. Po żadnych tam pomiarach tego nie stwierdzam ale załóż jakieś ciasne słuchawki zamknięte z mocarnym basem i ustaw poziom głośności tak żeby było dość głośno.  Później otwarte ale żeby było podobnie głośno. Tak na zwykłe czucie zobacz w których wytrzymasz dłużej a może które będziesz chciał zdjąć pierwsze, bo słuchanie nie sprawi już przyjemności. U mnie to zawsze będą konstrukcje zamknięte. I tu wkracza dynamika. Nie męczyć się z dużymi poziomami głośności a słyszeć wszystko dynamicznie i w odpowiednich proporcjach - w moim przypadku słyszeć muzykę z mocnym basem, dobrą sceną i holografią . Wszystko to na otwartych słuchawkach ustawiając potencjometr na niskie wartości? Mało prawdopodobne. W dodatku na HE500. Niestety dynamika to fakt. Oczywiście tutaj wkracza też tzw czynnik ludzki o czym napisał zibra.

Gdzieś w którymś temacie mniej więcej to samo co ja teraz mówię, Majkel i lancaster może w trochę innych słowach mówili brodaczowi. Majkel stwierdził że nie ma hi endu bez dynamiki z czym po dłuższym namyśle muszę się zgodzić. HE500 np nie są słabe, a słaba dynamika ich nie przekreśla całkowicie, nawet  je lubię lecz nie do wszystkiego ale brak dynamiki to brak uniwersalności. Tu też siła denonów - uniwersalność (co już w temacie wyszło wcześniej). Jeśli Denony mają zagrać dobrze na niskich poziomach głośności i w niczym innym nie ustąpić konkurencji, to mogę się na nie zdecydować pomimo że są zamknięte.

Ty mówisz aksjomat a ja mówię  moja subiektywna opinia. Ktoś może sobie słuchać nawet tak że mu wysadzi mózg i to w dodatku na zamkniętych słuchawkach - jego sprawa. Słuch można sobie zepsuć na wszystkich słuchawkach tak jak na każdych kolumnach. Mi chodziło tylko o tą dynamikę w sumie a Ty cały czas o głośności. Nie w tym rzecz w ogóle.

• Gość
26-07-2013, 13:37
Zibra a Ty słyszałeś może HE500?

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
26-07-2013, 16:33
Ja nie, ale Majkel juz zna he6/5le,500
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

• Gość
26-07-2013, 16:55
Ty masz 5LE?

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
26-07-2013, 17:01
Tak.

• Gość
26-07-2013, 17:38
Co myślisz o balansie tonalnym na nich? Nie słyszysz tych dziwnych rzeczy które dzieją się na 10 000hz? Pytam się bo 5LE to niby HE500 tylko niby HE500 mają lepiej obciążony bas, więc zakładam że górę średnicy mają podobną (tyle też mniej więcej wynika z wykresów). Co myślisz zibra?

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
26-07-2013, 17:56
Otoz ja osobiscie mysle, ze do mnie trafiaja dosyc mocno. Do mojego ucha, przy moim sprzecie. Ciezko mi sie odnosic bezposrednio do wykresu w oderwaniu od calosci systemu na jakim sluchamy, bo juz wiele glupot czytalem.
Mam welurowe i skorzane pady, a takze zakupilem pady od Brainwavz HM5. Eksperymentowalem z kablami i chce jeszcze potestowac obnizenie DF i wplyw na takie sluchawki jak ortodynamiki.
Nie mialem ich teraz ponad miesiac, bo goscily u ludzi majacych ich ochote posluchac, ale jak wrocily to znow pojawil mi sie usmiech na twarzy.
Absolutnie nie wykluczam, ze LCD czy D7100 sa lepsze, bo nie lubie gdybac bez odsluchu. Dluzszego odsluchu.
Na tym co posiadam HE5LE brzmia najfajniej ze wszystkiego co slyszalem i nie usmiecha mi sie np. kupic HD800 i szukac nie wiadomo czego, az ustrzele zloty srodek.
poza tym te sluchawki to juz odczuwalnie dla mnie wysoka klasa i nie wydaje mi sie, ze wymiana na cos innego przyniesie wow factor. Wole sie skupic na ulepszeniu zrodla, roznych jego aspektow. To tutaj mozna zdecydowanie zauwazyc degradacje brzmienia samych sluchawek przy BP.
Opis sluchawek w oderwaniu od tego na czym sie je slucha jest dla mnie tylko mila, ale nic nie wnoszaca lektura na temat ich brzmienia.

• Gość
26-07-2013, 18:17
Prawda co piszesz. Jakby co to mój sprzęt jest w profilu więc możesz zobaczyć jak klikniesz. Nie posiadam jedynie źródła z prawdziwego zdarzenia niestety, cisnę z komputera na FLACach.  Ale akurat to o co oskarżam hifimany jest dość rozpowszechnione w opinii o nich. Szczerze mówiąc nie pasuje mi ta wysoka średnica, strasznie to odbiera realizm w odsłuchu. Pytam się bo może masz podobnie jak ja, nie odbierasz tych słuchawek jako naturalne i całkowicie nierealne przez to coś co tkwi tam na 8000 - 10000hz. HE500 to niezłe słuchawki ale dziwne. Jak to powiedział Michał - ciekawe. Wiem co miał na mysli. Dobre brzmienie ale jakoś niepotrzebnie udziwnione

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
26-07-2013, 18:29
Szczerze mowiac to nie chce mi sie az tak wszystkiego analizowac, bo wyjdzie na to, ze nie ma sluchawek idealnych i mozna sie tak krecic w kolko do usranej smierci. Kazdy ma inny sluch i inny sprzet towarzyszacy zazwyczaj i suma summarum dopiero calosc moze byc odbierana dzwiekowo.
Wykresy faktycznie to tylko pomoc, a nie jakas wyrocznia - czytalem tez opinie o jakims wycofaniu srednicy w HE5LE ze wzgledu na dolek na wykresie - ciekawe, ze nie ma tego w opisie HD800, ktore sa podobne.
Skoro tylko sie licza cyferki to kupmy sobie Odaca i O2, bo wychodza super pomiarowo, a jednak nie jest  tak kolorowo w mniemaniu wszystkich.
Ja przykladowo mam lampke w torze i mam gdzies, jakie sa opinie poniektorych.
Najwazniejsze to kupic sluchawki, ktore sie podobaja i dopiescic calosc. Inaczej zawsze bedzie podobny schemat kup/sluchaj/zmien. Mnie to srednio kreci.

• Gość
26-07-2013, 19:00
Już się tak nie unoś. Chciałem wymienić tylko kilka impresji bo mamy prawie identyczne słuchawki ale widzę że nie chcesz gadać. Chyba nie trzeba wdawać się w jakieś analizy żeby stwierdzić czy wysoka średnica denerwuje czy nie, prawda?
 Wykresy przywołałem żeby nie być gołosłownym, ja także się na nich nie opieram. Stwierdzam tylko fakty a Ty chyba myślisz że ja Twój cud świata słuchawkowego atakuję. Już nic nie mówię. Zgadzam się - wiadomo, gra całość a nie tylko słuchawki. 100% zgody. Mnie też nie kręci zmienianie sprzętu co chwila ale ja jeszcze nie znalazłem "tych jedynych". Ostatnio na tapecie były LCD2 i HE500 klękły, podobno po pobycie u mnie teraz u właściciela grają jeszcze lepiej więc przetarcie się przydało. Jak dojdą Denony D7100 teraz w poniedziałek to też się podzielę wrażeniami jeśli to by kogoś interesowało.
 Dobrze że przynajmniej Ty zibra znalazłeś to czego szukałeś w słuchawkach. Ja jednak mam zasadę - żadnych kompromisów, brzmienia to także dotyczy. Ciężka droga, no ale nikt nie mówił że będzie łatwo hehe...

Soundman

• 775 / 4230
  • Ekspert
26-07-2013, 19:23
Mnie interesuje najbardziej jak podejdą D7100...he,he. No w kwestii basu to już kompromisu nie ma z D7100, warto je posłuchać choćby dlatego. Już się boję co Perła z nimi będzie poczynać!