Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
12-07-2013, 19:30
A tutaj moje słuchawki i DAC/wzmacniacz, teraz to gra jak należy!

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
12-07-2013, 20:05
Na krótki czas powinno starczyć, a potem będzie chęć na kolejne ;-) i jeszcze nowe wtyki :)

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
12-07-2013, 20:19
Grało dobrze ale po zmianie kabelka to jakby lekka mgiełka opadła z muzyki której słuchałem, fajne uczucie chociaż czasem może obnażyć wady słabiej nagranego materiału. Swoją drogą do tak drogich słuchawek Denon dodaje byle jaki kabel jednak, który dużo ukrywa z przekazu, mogli się postarać o lepszy. Oczywiście, bez kabelków nie mogę żyć. Od Kabaka wyciągnąłem lepszy kabel USB, jak go podłączę to dźwięk będzie nieziemski...he,he. Zawsze twierdziłem że kabelki to zabawa dla znudzonych audiofilii...Jak jest dobry sprzęt  i dobrze gra to wystarczy kabel za grosze i będzie ok.

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
12-07-2013, 20:48
Soundman

Gratulacje fajne nauszniki i DAC teraz tylko słuchać ....i opisywać:)

d(-_-)b  MAG

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
12-07-2013, 20:59
Kabelki dużo pomagają w przetwornikach za przysłowiowego dolara, bo one najbardziej szaleją.

• Gość
12-07-2013, 23:30
A do mnie Tomasz wysłał Audeze LCD2. Bas mnie zmiótł a moje HE500 zamiótł pod dywan. Balans tonalny jest taki jak lubię, barwa też odpowiednia bo nie ma tego dziwnego szaleństwa na 10 000hz, LCD2 mają tam znacznie więcej kultury, choć niekoniecznie jakości. Niestety beznadziejny jest ten kabel. Jak zdecyduję się wziąć od Tomka te słuchawki to pierwsze co idzie do wymiany to ten beznadziejnie kiepski kabel. Nie wiem jak takie słuchawki można zasilać takim czyś. To śmiechy z kupującego. Audeze mocno mi podpadło bo kabel oryginalny żeby nie było. Już wiem co miał na myśli pisząc ptx że lepszy kabel ściąga mgiełkę z tych słuchawek. One są po prostu odrobinę za ciemne i dużo rzeczy jest zalanych w tej średnicy, jeśli rozjaśnić by tu trochę sprawę i wyciągnąć na wierzch detale jak robi to conducfil a amphenolem  to to będzie właśnie to czego ja oczekuję od słuchawek. Aha, no i oczywiście najgrubszy i najlepszy bas jaki słyszałem na słuchawkach. Rewelka. W porównaniu do LCD2 w  HE500 ten bas po prostu jest i nic więcej. Skoro Soundamn sprzedaje Audeze bo Denony mają lepszy bas no to chylę czoła przed D7100. To musi być absolutny basowy dominator.

• Gość
12-07-2013, 23:34
LCD2 to bardziej naturalne brzmienie po prostu choć ciaśniejsze niż w HE500. Oprócz kabla w którym upatruję nadzieję własnie na odpowiednią zmianę brzmienia to wielkim błędem LCD2 jest regulacja pałąka na głowie. Te metalowe pałeczki do regulacji są po prostu za krótkie i ktoś z dużą głową jak Tomek czy ja po prostu nie możemy ustawić ich dobrze na głowie. Słuchawki mają ochotę spaść z czaszki przy każdej możliwej okazji. Chujowe uczucie.

• Gość
13-07-2013, 00:01
Masz rację Przemku. Tylko skąd ja wezmę Denony? I tak już wyciągnąłem od Soundamna LCD2 na odsłuch. Wysłał w ciemno praktycznie bo przecież mnie nie znał w sumie. Szczęściem ja człek uczciwy. "Może kimam głośno jak świnia ale jestem swój człowiek" :) Teraz wypada się odwdzięczyć i HE500 jadą do niego.
Ja i tak chciałem Denony kupić co pewnie zrobię ale najprędzej chyba na gwiazdkę a LCD2 swoją drogą bo potrzebuję czegoś otwartego z dobrym wykopem żeby móc długo słuchać tak jak lubię. Nie oszukujmy się - na zamkniętych tak długo na otwartych nie posłuchasz w jednej sesji.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
13-07-2013, 10:24
Denony 7100 mają jeden z najlepszych basów w słuchawkach, jaki słyszałem. Może to być zasługa rozwinięcia systemu z poprzedniej generacji przetworników: Na pewno w pewien sposób usztywnili membranę i może dalej uelastycznili jej zawieszenie. Z mojego doświadczenia - różne membrany DIY papierowe, folia: takie rozwiązanie u Denona powinno dać ładny dźwięk w dodatku z wysoką skutecznością.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
13-07-2013, 10:38
Bardzo dużo dają dla przekazu dźwięku w D7100/D600 te nowe pady w odróżnieniu od tych z D5000. Dla ciekawości przełożyłem pady z D5000 do D7100, da się choć te z D5000 są trochę większe. Co się okazało? Prawie D7100 zagrały jak D5000, dla niedowiarków polecam odciągnąć na chwilę pady w D7100 od głowy o 0,5cm. Traci się wszystko co najlepsze w D7100, znika fajny ,mocny bas i nasycenie dźwięku. Gdyby w D5000 dać podobne pady co w  D7100 to dźwięk sporo by zyskał. Chociaż różnice są większe, tylko tak generalizuję.

Perul

• 246 / 4574
  • Aktywny użytkownik
13-07-2013, 20:15
Szczelność padów to podstawa jeśli chce się mieć solidny bas w zamkniętych słuchawkach. W D2000/D5000 było dla mnie za mało basu. Nie pamiętam jak w D5000, ale w D2000 dodatkowo jest jeszcze otwór nieprzykryty fizeliną między komorą ucha a komorą przetwornika - to dodatkowo osłabia bas.

Soundman - możesz spróbować uszczelnić pady w D5000, podejrzewam, że najwięcej basu ucieka przez mocowania padów (jakąś uszczelkę pod ten plastik wymyślić). Albo jak nie chcesz sam się bawić to podeślij do mnie - chętnie się pobawię w modowanie, bo z tego co pamiętam miały potencjał większy niż D2000, które ostatnio "męczyłem". Jakbym miał więcej czasu to pewnie z tych D2000 więcej bym wyciągnął, a tak to "tylko" szersza scena i trochę więcej basu.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
13-07-2013, 20:31
Nie, Perul już dawno nie mam D5000, choć dobrze je wspominam za wygodę użytkowania i taki fajny przestrzenny dźwięk, choć bas nie umywa się do tego z D7100. D5000 były półotwarte więc sporo z muzyki umykało ale za to nie męczyły przy długich odsłuchach.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
13-07-2013, 20:34
D7100 są bardzo wygodne, nie powinny męczyć.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
13-07-2013, 20:44
Ha, a czy ja powiedziałem że D7100 są męczące? To chyba jedne z najwygodniejszych słuchawek na planecie Ziemia! Czasem jak mnie najdzie to z przerwami potrafię niemal cały dzień z nimi przechodzić i przesłuchać. Gdyby nie kabel to można by o nich zapomnieć że są na głowie. Jak dla mnie to połowa sukcesu tych słuchawek oprócz wyśmienitego dźwięku. Choćby nie wiem jak dobre by były słuchawki a wymiękały w temacie wygody użytkowania to już mają u mnie duży minus. To nie kolumny które da się lepiej lub gorzej rozstawić w pokoju(chyba że większe mieszkanie się trafi), muszą być wygodne i już.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
13-07-2013, 22:08
Zapuściłem sobie z ciekawości trochę klasyki którą lubię czasem posłuchać a tu proszę miłe zaskoczenie.Nowy kabelek wniósł jakieś takie wyostrzenie w przekazie i uwypuklił te rzeczy które były wcześniej ukryte. O ile wcześniej czegoś mi brakowało przy słuchaniu klasyki to teraz jest w sam raz, nawet skrzypce są ok. nie męczą ale bardziej pieszczą ucho jedwabistym przekazem. Całkiem fajne uczucie. Może jednak Majkel miał rację twierdząc że D7100 sprawdzają się w każdym gatunku muzycznym, zaczynam w to wierzyć.