Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

asmagus

• 4439 / 5655
  • Ekspert
28-07-2013, 01:23
O ile mnie pamięć nie myli to chyba 3 osoby, ale głowy nie dam. A ile sztuk, chyba bez znaczenia. Podejrzewam, że gdy stać kogoś na Orfeusza stać go i na drugą parę. Tu raczej dostępność sprawnych i zadbanych egzemplarzy jest przeszkodą dla wielu chętnych niż cena.

• Gość
28-07-2013, 01:59
Nie chce mi się czytać tyle. Kurde wiadomo że mało wiem o forum walkman, Ty jesteś tu 1900 dni a ja 200.

No fakt dziś się dowiedziałem że ktoś ma 3 pary Orfeuszów zanim to napisałeś ale dobrze że ktoś to potwierdził. No cóż ja tu się cieszę że D7100 będą w poniedziałek a tam ktoś dla każdego z ośmiu dzieci w domu ma Orfeusze. Ale to nic. Przecież wszyscy ludzie są równi prawda? ;)

Może kiedyś wytropię jakiegoś miłośnika "Króla" i skromnie sobie marzę że może kiedyś go usłyszę choć raz... Ostatnio widziałem taki filmik na youtube na którym były pokazane Orfeusze na jakimś targu w gablotce zaraz obok HD800 i nowej serii wzmaków od Sennka. Może ktoś widział już? Takie białe pudła z przezroczystą plexą na wierzchu, widać trochę wnętrze. Do opisu filmu było dodane pytanie: "Jaki utwór chciałbyś usłyszeć na Orfeuszu jeśli dane by Ci było na nim posłuchać. Tylko jeden". W każdym razie coś w tym stylu. Najwięcej głosów zgarnął chyba Tool - Parabola. :)

A wy co byście chcieli usłyszeć na "Królu"? Tylko jedna piosenka.:)

asmagus

• 4439 / 5655
  • Ekspert
28-07-2013, 12:05
Miałem przyjemność słuchać na Orfeuszu różnych nagrań, w tym kilku Metallica i cóż ... daje radę ;)
Dzięki uprzejmości jednego z forowiczów mogłem sobie porównać m.in. Staxy 009 z Orfeuszem i moimi D700 (to tak by nawiązać do dynamików i tematu wątku) i uwierz mi, mimo, że 009 i Orfeusz zaiste są topem słuchawkowym to z D7000 można pozostać do końca życia słuchając muzyki z dużą satysfakcją. Zakładam, że AH-D7100 też mogą być, z punktu widzenia słuchania muzyki, słuchawkami docelowymi. Jeśli samo audio ma być też rodzajem hobby, to zmiana słuchawek to pewnego rodzaju zabawa, wtedy nie ma znaczenia, że X są tak dobre, że lepiej nam nie trzeba :)

Mimo, ze ze Staxami 009 i Orfeuszam spędziłem tylko kilka godzin to HD800, D7000 czy PS1000 znam troszkę lepiej i uwierz ... mozna z nimi żyć do końca życia ;) satysfakcjonując się muzyką, każdą muzyką.

• Gość
28-07-2013, 12:21
Zapewne masz rację że Orfeusze dają radę, przecież to Król :)  

D7100 powinny być jutro i w końcu okaże się o co tyle szumu. LCD2 nie zaskoczyły mnie jakoś szczególnie, może Denonowi ta sztuka się uda i wrócę do słuchawek zamkniętych. Wq Majkela D7100 są lepsze niz D7000 więc zacieram ręce. Tak w ogóle asmagus nie wiedziałem że masz D7000. Myślałem że masz D5000. Ja też swego czasu chciałem kupić D7000.

Soundman

• 775 / 4230
  • Ekspert
28-07-2013, 12:29
Właśnie, te najlepsze kolumny lub słuchawki nie dzieli aż tak dużo od dobrych modeli jak się wydaje patrząc po cenie. Pamiętam jak jeden forumowicz z audiostereo narzekał że jak zmieniał kolumny z takich za 5tys na takie za 25tys to spodziewał się porównywalnej do ceny poprawy w dźwięku. Okazało się że owszem był zadowolony bo grały te droższe  lepiej ale to było tylko trochę lepiej a nie np:400% poprawa dźwięku. Inna sprawa że sprzętu na którym słuchał nie zmienił, wzmacniacz został ten sam. Dobrym przykładem są słuchawki LCD3 które są o 100% droższe od LCD2  ale czy oferują miarodajnie o tyle lepszy dźwięk? Według testerów różnica jest 20/30% na plus dla LCD3, dlaczego wiec taka cena? Orfeusz był wydany w małym nakładzie i dlatego jest tak drogi , to już unikat i rarytas. Myślę że gdyby firma Sennheiser produkowała go na bieżąco to cena oscylowała by około 15tys za nowy komplet. Nie byłoby jednak tej magii i fascynacji. Ciekawe jakby zrobić test ślepy to czy Orfeusz wygrałby z konkurencją tak łatwo, jednak to działa na wyobraźnie jak się widzi co zakładamy na głowę i jakie to drogie.

• Gość
28-07-2013, 12:44
Kiedyś zażartowałem do brodacza że ja mu kupię na gwiazdkę Superluxy 330 czy jakoś tak, a ten niech zrobi ślepy test z SR009 i Omegą, hehe...

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
28-07-2013, 14:53
>> kabak1991, 2013-07-27 13:22:38
>>  Czyżby pod pseudonimem Cypis ukrywała się jakaś znana polityczna persona? ;)
>> Może sam premier?;) Ech człeku i jak tu gadać z Tobą? :)

Na pewno nie dyskutując "ad personum". Wrzuć na luz. Nikogo nie zwalczam. Cytatów nie wyrywam z kontekstu. To są Twoje posty. Jesteś za nie odpowiedzialny jako autor. Nieprecyzyjne wypowiedzi, bełkot pseudotechniczny albo bezkrytyczne przytaczanie czyichś wypowiedzi jako dowodu na swoje tezy, to albo przejaw braku szacunku dla rozmówcy bo traktujesz go jak idiotę albo zwykła arogancja (może być jeszcze zwykła głupota ale o to Ciebie nie posądzam). Jak nie masz cierpliwości odpowiadać na moje pytania to po prostu na nie nie odpowiadaj. Nie sil się na dziesiątki nie przemyślanych postów rzucanych jeden po drugim aby tylko mój post nie został bez odpowiedzi. Napisz jeden konkretny kontrargument na moje tezy i odpowiedz na pytanie - dlaczego _dźwięk_ ze słuchawek zamkniętych ma być bardziej męczący niż dźwięk z otwartych?

Bo argument, że słuchawki zamknięte mogą być bardziej męczące przytoczył asmagus. I bynajmniej nie wynika to z samego dźwięku.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

• Gość
28-07-2013, 15:51
To Ty pierwszy okazałeś brak szacunku - tak to odebrałem bo nie zadajesz sobie trudu żeby przemyśleć mój cały post (wypadałoby jak już kruszysz kopie) tylko przytaczasz mnie i stawiasz kontrę . Dlatego przestałem być poważny, żeby skończyć rozmowę bo mi się nie chce gadać. Na pytanie które zadałeś już odpowiedziałem. Kwestia osobista, nie jestem techniczny i nie znam przyczyn ale słuchawki zamknięte szybciej męczą mnie jak i moich znajomych z którymi rozmawiałem nieraz na tematy słuchawek, czy to z forum czy to z bliskiego otoczenia. Może ciśnienie daje o sobie znać? Może inne przyczyny? Może szybsze narastanie ciepła w zamkniętej kopułce jak mówi Asmagus? Nie wiem, ale wiem że wszyscy z którymi ja rozmawiałem na ten temat mają słuch dobry więc może musisz wybrać się na badanie słuchu skoro nie odczuwasz różnic między zamkniętymi a otwartymi konstrukcjami? Ja ostatnio na takim byłem no i wychodzi na to że słuch idealny, warto się przebadać bo różnie bywa.

Ja nie klepię postów o tak o, ostatnie skierowane były do Ciebie i były przemyślane, szczególnie odsyłam Cię do tego pierwszego, tam było pytanie o czytaniu ze zrozumieniem, o subiektywnej opinii i takie tam. Tylko jeśli Ty z moich wypowiedzi które są całością wycinasz coś i ciągle stawiasz mi jakieś kontry a propos rzeczy o której ja tylko przebąknąłem mimochodem, to mi się nie chce gadać i tyle. Nie mam dla Ciebie żadnych faktów itd, kieruję się słuchem. Bolą mnie uszy, czuję się zmęczony to ściągam słuchawki. Z resztą Ty te fakty znasz a mnie tylko sprawdzasz więc jak mam Cię traktować kiedy wiem że robisz sobie ze mnie jaja? Kto tu kogo nie szanuje. Prawie od samego początku tej rozmowy daję Ci delikatnie do zrozumienia że trochę mnie męczysz ale odpowiadam (może Cię to zdziwi ale przez grzeczność).
Nie wiem kto wygrał czy przegrał czy jak tam to pojmujesz ale ja już więcej nie odpowiem na Twoje zaczepki. Wiem jedno. Największym przegranym w tej dyskusji jest Twoja nauczycielka języka Polskiego i Ci wszyscy biedacy którzy musieli czytać te posty (Twoje i moje). Ale w sumie to dzięki. Następnym razem nie dam się tak łatwo sprowokować.

Czytaj ze zrozumieniem znaczy myśl i analizuj cały tekst zdanie po zdaniu. Czasem to że ktoś nie mówi czegoś wprost nie znaczy że już nie powiedział tego co ma na myśli. Jeśli miałbym tłumaczyć wszystko po 100 razy każdemu (i vice versa) to forum by zdechło bo wszyscy by się tylko kłócili. Nie chodzi o to że nie mam cierpliwości ale wszystko co chciałem powiedzieć powiedziałem już wcześniej, co mam jeszcze powiedzieć? Wiesz co, może jestem arogancki dlatego też powiem że Ty kolego jesteś nachalnym ignorantem. Jeśli jeszcze raz zapytasz się się o coś na co odpowiedziałem 10 czy 20 postów a wcześniej jakieś 40 postów temu,  to zgłoszę całą tą dyskusję do moderacji bo w sumie to nic innego nie mogę zrobić, ale to chyba będzie najlepsze wyjście.

Skończyłem:)

Oka to na czym my stanęli z tymi Orfeuszami?

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
28-07-2013, 16:26
Jeszcze ostatni raz i rzeczywiście już EOT

>> kabak1991, 2013-07-28 15:51:56
>> Czasem to że ktoś nie mówi czegoś wprost nie znaczy że już nie powiedział tego
>> co ma na myśli. Jeśli miałbym tłumaczyć wszystko po 100 razy każdemu (i vice versa)
>> to forum by zdechło bo wszyscy by się tylko kłócili.

Na tym forum powstają kłótnie i spory WŁAŚNIE DLATEGO, że posty pisane są tak by inni MUSIELI się domyślać co autor miał na myśli. Pisane są nieprecyzyjnie i dwuznacznie. I czytający domyślają się niezgodnie z intencjami autora. Czasami niezamierzenie a czasami po to by sprowokować dalszą dyskusję. Potem autor ma pretensje, że musi wyjaśniać 100 razy co miał na myśli.

P.S. Nie strasz mnie, że zgłosisz tą dyskusję do moderacji tylko ją po prostu zgłoś. Zamieciesz od dywan wszystkie bzdury tu wypisane. Będzie można wypisywać kolejne.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

• Gość
28-07-2013, 16:47
Nikt Cię tu nie straszy.  Chyba że sam się czegoś boisz. Tylko mówię że to w ogóle nie miało sensu w sumie. Wiem że potrafię być przerażający ale nie ma czego się bać, jestem daleko gdzieś za ekranem monitora ;) 90 kilo wagi i 8 lat treningu ale jeszcze z drzwiami wejściowymi od chałupy nie wpadłem do nikogo do domku ;) Musisz mi wybaczyć,  nadmiar testosteronu, na chorobowym siedzę i odbija, szukam przeciwników gdzie się da, teraz na internecie skoro chodzić nie mogę ;)

Wiem o co Ci chodziło z tymi bzdurami. Bzdury wg. Ciebie były po mojej stronie ale jest okej bo ja uważam tak samo, tylko ze całkiem na odwrót. Porzućmy spory - w oczach Boga jesteśmy równi, hehe...

Cypis jeszcze Twojej opinii o D7100 tutaj nie czytałem. Co myślisz? Obsłuchałeś?

Gustaw

• Gość
28-07-2013, 21:00
Panowie,

Polecam wyjazd w polskie góry ( właśnie jestem). Robi się chwilami tak błogo, że nawet Grado PS1000 bogą zagrać tak dobrze jak Superluxy.

MAG

• 2398 / 6093
  • Ekspert
28-07-2013, 21:12
Koledzy podajcie sobie ręce nie dość że jest nas garstka to jeszcze te upały ale lubię to!!!

Gustaw nie zazdroszczę ale nie odbierz tego żle po prostu mieszkam cały rok w górach hehe i dla mnie miasto powyżej kilku tys mieszkańców to metropolia pozdrawiam serdecznie

d(-_-)b  MAG

• Gość
28-07-2013, 22:11
No ja już wyszedłem z wyciągniętą ręką do Cypisa w ostatnim poście. Delikatniej nie umiem. Taki typ po prostu ze mnie. Za to jak Majkel przeczyta wpis Gustawa to znowu będzie dym :)

W górach byłem dwa razy; zazdroszczę Wam, bo pewnie tam trochę chłodniej teraz, co? Tutaj termometr 55 stopni na słońcu dzisiaj pokazał. Piekło :(

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
29-07-2013, 12:42
>> kabak1991, 2013-07-28 22:11:55
>> No ja już wyszedłem z wyciągniętą ręką do Cypisa w ostatnim poście.

No to graba na zgodę. :)

D7100 nie słuchałem. U mnie na wsi to ja mam najlepsze, eeee..... znaczy się najdroższe słuchawki - K550 ;) A co do ochów i achów na temat Denonów to jestem bardzo ostrożny w entuzjazmie. O wielu takich "ostatecznych" słuchawkach już czytałem. By daleko nie szukać - Majkelowe PS1000.

>> kabak1991, 2013-07-28 22:11:55
>> W górach byłem dwa razy; zazdroszczę Wam,

Zapewniam Cię, że przejada się to tak samo jak najlepsze słuchawki. ;) Po pewnym czasie powszednieje. Mówią, że u nas widoki były ładne ale wszystko góry zasłaniają :D. BTW. Ode mnie z chałupy na Klimczok bez psa idę 1h50min. Z psem sporo szybciej. ;)

U nas wczoraj w cieniu 34*C, dziś pewnie też będzie tyle.... W słońcu nie mierzę by się nie denerwować albo nie popsuć termometru.

@Gustaw.

W które góry zawitałeś?

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Soundman

• 775 / 4230
  • Ekspert
29-07-2013, 12:51
Oj dobre te D7100 są naprawdę, przyzwyczaja się człowiek do nich prawie jak do kobiety...he,he. Pożyczyłem Przemkowi na odsłuchy i już mi ich brakuje.Na osłodę zostały mi LCD2 które jednak mimo wszystko nie sprawdzają się tak w szybkiej muzyce jak D7100.