>> -Pawel-, 2013-06-01 11:37:56
Skoro T90, które były zbliżone możliwościami w znacznym stopniu do PS1000 znajdują się w odległym peletonie to nasuwa mi się konkluzja, że Grado są wyraźnie słabsze od nowych Denonów.<<
Nie wiem, czy tego już nie pisałem, ale gdy już T90 znalazły się u mnie w domu i tu porównałem je z PS1000 (jeszcze przed awarią), to stwierdziłem, że od pewnego momentu podnoszenia jakości toru (zabawa interkonektami), na Beyerach jest tylko zmiana, a na Grado wyraźny progres, i już nie było 90% Grado na Beyerach, a wyraźnie mniej.
Po raz kolejny protestuję przeciwko projekcjom doświadczeń ze starszą serią Denonów na nowe. Po pierwsze - stara seria praktycznie nie posiadała izolacji akustycznej, a po drugie i ważniejsze - to nie ten dźwięk. Dla mnie D2000 i D5000 grają po prostu źle, jak niedoróbka jakaś. Nie dziwi opracowanie do nich modów wcale, a wcale.
Czepiania się basu D7100 też nie rozumiem. Moje mają go nieco mniej nawet niż PS1000, tylko niżej schodzi i jest równiejszy w zakresie częstotliwości. To jest bas jak na Audeze LCD-2 tylko twardszy i bardziej punktowy, tak mi się kojarzy. Seria D2000/D5000/D7000 miała bas bułowaty, nabrzmiały, nieco przegrzany środkiem pasma, bez właściwego zejścia - roll-off zaczyna się nisko, ale jest bardzo stromy, do tego za mało skondensowany. Audeze czy D7100 nie mają roll-offu w ogóle w słyszalnym paśmie.