Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

korzena

• 343 / 4988
  • Zaawansowany użytkownik
01-06-2013, 15:33
>Czepiania się basu D7100 też nie rozumiem. Moje mają go nieco mniej nawet niż PS1000, tylko niżej schodzi i jest >równiejszy w zakresie częstotliwości. To jest bas jak na Audeze LCD-2 tylko twardszy i bardziej punktowy, tak mi się kojarzy.

Ja tylko krótko słuchałem nowych Denonów (D7100) i do tego w sklepie, ale z tego doświadczenia wyniosłem, że bardziej punktowy bas mają jednak LCD, z czego są chyba też znane.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
01-06-2013, 15:38
Brodacz, wzmacniacz Patryka daje 1W na kanał przy 50 omach z założonymi rezystorami. Bez nich więcej. Cary ma 16W przy 8 omach, czyli 2,6W przy 50. To jest raptem 4dB zapasu więcej przed granicą clippingu. O jakiej mega kontroli my tu w ogóle rozmawiamy? Jakbym zrobił zbalansowaną wersję BP czy SP, to dostaję 4W przy 50 omach i nie będzie z tego nic więcej poza większym zapasem głośności. Ja słyszałem te odpowiednie i najlepsze wzmacniacze do HE-6. Spowolnienie było tak jak zawsze było, zapas głośności większy, a korzyści jeśli płynęły to z tonalnego zgrania toru, który jednocześnie mniej się zgrywał z innymi słuchawkami. Trzeba raczej przyjąć wariant, że mamy różne upodobania, bo ja słyszałem HE-6 we współpracy z dowolnej klasy źródłami dźwięku i tym wszystkim, co jest referencją dla niektórych. Grado PS1000 są bardziej rozdzielcze i szybsze, dźwięk mają mniej aksamitny, wypełniony aurą, której ja nie potrzebuję. Wolę surowy realizm od stałych dodatków nie pasujących jednakowo do każdego gatunku muzycznego.
K1000 słyszałem w wielu kombinacjach końcówek mocy, co opisałem w stosownym wątku. Ponownie miałem wrażenie, że nie brakuje kontroli ze wzmacniacza słuchawkowego, tylko nieco głośności do nagrań o niskiej kompresji. Co natomiast zwróciło uwagę moją, to że ta niby potęga dźwięku z końcówki mocy to jest de facto dodany jakiś pogłos zagęszczający prezentację, a nie kolejna porcja "kontroli", bo 120 omów dla BP to żadne obciążenie w sensie prądu. Wyciągają do 0,5W. Na końcówce Croft Polestar 1 dostaje się 1,7W na kanał, na Cary CAD 300B mniej. Moc maksymalna słuchawek - 1W na kanał. Maksymalny SPL - 104dB. To są dane katalogowe.

korzena

• 343 / 4988
01-06-2013, 15:45
>a jakbyś porównał LCD-2 z PS-ami? Brzmieniowo rzecz jasna :-)))

Nie jestem zbyt dobry w opisywaniu dźwięku, ale dwa słowa napiszę:) Dla mnie LCD są równiejsze od PS-1000, mają prawidłowszą tonację i bardziej punktowy bas. PSach bas był dla mnie wszechobecny, był nawet wtedyt kiedy być nie powienien. W PSach tonacja mimo, że nie neutralna to jednak bardzo mi się  podobała. Podobnie jak przestrzeń w PS-1000, która jest duża i przestrzenna:) LCD-2 grają bardziej intymnie, mają mniejszą scenę i mniej powietrza. Być może można by to w nich poprawić za pomocą lepszego źródła i wzmaka, ale natury słuchawek i tak się raczej nie zmieni. Audeze tak bardzo mi się podobają, nawet na moim budżetowym torze, że już od prawie roku nie myślałem i dalej nie myślę o żadnych nowych zakupach. A to wcześniej mi się nie zdarzyło:)

korzena

• 343 / 4988
01-06-2013, 15:48
Aha, i PSy mają lepszą energię i szybkość od LCD-2. Tutaj zazdroszę ich posiadaczom:)

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
01-06-2013, 16:04
Moje D7100 wygrzewają się, bo dzisiaj zauważyłem że dźwięk staje się jaśniejszy,mniej łaskawy dla sygnału jak po wyjęciu z pudełka. Niektóre utwory zaczynają lekko męczyć przy odsłuchach. Jeszcze kilka dni i będą mi grały jak Beyerdynamic, to dopiero.

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
01-06-2013, 16:10
">> Soundman, 2013-06-01 16:04:17
Moje D7100 wygrzewają się, bo dzisiaj zauważyłem że dźwięk staje się jaśniejszy,mniej łaskawy dla sygnału jak po wyjęciu z pudełka. Niektóre utwory zaczynają lekko męczyć przy odsłuchach. Jeszcze kilka dni i będą mi grały jak Beyerdynamic, to dopiero."

O to możesz się nie martwić :-) Na pewno nie zagrają jak Beyery.

danonki potrzebują dłuższego wygrzewania - u mnie SQ przestał się zmieniać po ok. 200 godzinach

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
01-06-2013, 16:19
Aż 200h do pełnego wygrzania, to gdzieś ze 2tygodnie . Oczywiście spodziewałem się wyostrzenia dźwięku, pewnie trzeba będzie rozejrzeć się  za lepszym Dacem/wzmacniaczem.

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
01-06-2013, 17:37
Przemek, a ja myślę, że każda opinia jest równie cenna. Dzięki odmienności naszych ocen można zachować nieco większy dystans to tego wszystkiego, nie tylko systemy powodują odmienne zdanie, ale i gusta, oczekiwania, słuchana muzyka. Gdyby tak nie było to jeden z drugim by napisali "słuchawki XYZ najlepsze na świecie!" i zaraz tabun napalonych młodych pelikanów ustawiał by się w kolejce po nie ;-)

A tak nie dość, że mamy nowe gwiazdy, to i stare wcale nie mają pewnej pozycji, nie ma jasnej odpowiedzi na to co komu się spodoba, a co będzie najlepsze. Trzeba się wysilić żeby to odkryć i o to chodzi!
Zamieniliście z Patrykiem słuchawki i każdy z Was jest zadowolony, nikt nie czuje, że zmienił na gorsze, to jest myślę bardzo pozytywne zjawisko w tej całej zabawie.

PS @Patryk, a już myślałem, że po ogłoszeniu Majkela zostanę na forum jedynym posiadaczem PS1000 :D

• Gość
01-06-2013, 23:06
Korzena mi nie chodziło o to ile zapłaciłeś za Audeze LCD2 tylko jaka jest Twoja cena za nie. Podaj swoją cenę za te nauszniki, bo nie mogę dorwać ich nowych, więc ostatecznością są używane. :)

• Gość
01-06-2013, 23:10
Brodaty, chyba zaprosisz mnie na odsłuch Orfeusza, co? :]

korzena

• 343 / 4988
02-06-2013, 00:02
>Korzena mi nie chodziło o to ile zapłaciłeś za Audeze LCD2 tylko jaka jest Twoja cena za nie. Podaj swoją cenę za te nauszniki, bo nie mogę dorwać ich nowych, więc ostatecznością są używane. :)

Odpowiedziałem Ci już wcześniej:)

• Gość
02-06-2013, 00:28
No trudno Korzena, nie chcesz to nie, ale i tak je zdobędę. :) Grzegorz Galusik miał trochę taniej niż bezpośrednio od dystrybutora, ale nie szło już załatwić po niższej cenie. Szkoda.

pastwa

• 3828 / 6104
  • Ekspert
02-06-2013, 00:32
>> kabak1991, 2013-06-01 23:10:57
Brodaty, chyba zaprosisz mnie na odsłuch Orfeusza, co? :]

Brodaty to Cie kiedys zaprosi na dobry odsluch kolumnowy, wowczas bedziesz mu sie klanial w pas w podziece i zapomnisz o gadzetach typu Orfeusz i inne denonowate zabawki...

• Gość
02-06-2013, 00:56
No tak pamiętam Twój wpis: "Lo matko Kabak zalamales mnie kompletnie.Przeprowadz sie na dyskoteke :)
Do takiego sluchania to te Denony beda najlepsze malo tam kultury a umpa umpa bedizie napierdzielac az ci czache rozsadzi :)" Rozumiem do czego zmierzasz - mało kultury. Pastwa, brodacz, lubię pożartować sobie na forum ale wy przeszliście samych siebie. Mam nadzieję Przemku że skoro D7100 są warte mnie czy Soundmana to Orfeusze będą warte Ciebie czy pastwy. Jeśli tak oczywiście wartość ludzi oceniasz - po wartości słuchawek. Chyba że źle cię zrozumiałem w takim razie przepraszam ale nie wiem jak pojmować ten zwrot którego użyłeś w ostatnim poście - "pasujecie do siebie".

• Gość
02-06-2013, 01:21
No spoko, wypiłem 0,7 litra czystej białej żubrówki, moja zdolność myślenia może być ograniczona, ale tak patrzę to chociaż literówek nie robię o dziwo, hehe. Sory, ja tak zawsze pianę toczę jak myślę że ktoś wjeżdża na mnie :(