Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

• Gość
06-11-2013, 00:00
Łał, następny chop się wyzbywa D7100. Kery to już jerun z koleji? Macie w ogłoszeniach.

SlawekR

• 173 / 4836
  • Aktywny użytkownik
06-11-2013, 09:59
Skoro już zostałem wywołany do tablicy, to napiszę dla czego się wyzbywam, jak to ładnie ująłeś :). Usiłuję od jakiegoś czasu znaleźć rozwiązanie komplementarne dla starych Staxów Lambd Pro, które posiadam, a które po latach są bliskie wyzionięcia ducha.

I powoli ze smutkiem dochodzę do wniosku, że jedyne co mi może zastąpić Staxy, to .... kolejne Staxy. Próbowałem już HE-500, HE-400, 5LE, Beyery T1 i jeszcze kilka wynalazków po drodze, ostatnio Audeze LCD-2 i niestety żadne nie sprostały temu zadaniu. Denony AH-D7100 nie są więc specjalnym wyjątkiem, w całej tej grupie.

Przy czym, żeby było śmiesznie i zarazem dziwnie, brzmieniowo Denony podpasowały mi zasadniczo najbardziej. Mają specyficzną, dość interesującą artykulację góry. Są jednocześnie i szczegółowe i niemęczące przy tym. Aczkolwiek mój mózg po latach zakodował się na konstrukcje możliwie najbardziej otwarte. I to co dla większości jest zaletą w Denonach, czyli ich konstrukcja, dla mnie jest wadą. Mój mózg potrzebuje naturalnego szumu tła. Z tego samego powodu nie jestem też w stanie używać żadnych konstrukcji słuchawek dokanałowych. Potrzebuję jak najmniej ograniczeń pomiędzy uchem a światem zewnętrznym. Ot przyzwyczajenie. Pozostaje mi więc niewiele alternatyw z dynamików, no może jeszcze K1000. Ewentualnie HD800. Ale nie miałem ich okazji posłuchać, szczególnie HD800 mnie jeszcze ciekawią. W każdym razie, w moim konkretnym przypadku, słuchawki zamknięte nie są dla mnie.

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
06-11-2013, 10:11
Czemu sadzisz ,ze Twoje Staxy zaraz wyziona ducha ,co na to wslazuje ?
Czy sadzisz tak tylko po ilosci przegranych godzin ?

K1000 i HD800 to bardzo dobry pomysl aby sprobowac.Ani jedne ani drugie nie graja "w glowie".

Sam jestem fanem Staxow ,przesluchalem kilka par oraz kilka par posiadam.Z tych sluchawek ktore wymieniles mi akurat najmjiej gre Staxow przypominaja Audeze oraz Denony.

SlawekR

• 173 / 4836
  • Aktywny użytkownik
06-11-2013, 10:38
Co prawda to nie wątek elektrostatów, więc trochę nie na temat, ale może Koledzy się nie pogniewają. Ano wskazuje na to problem z prawą wkładką, która przy podłączonym biasie wydaje z siebie ciche dźwięki, takie specyficzne popiskiwania, na przemian ze skwierczeniem. I nie jest to problem wzmacniacza, zamieniałem wkładki miejscami nawet żeby to sprawdzić i ewidentnie coś tam jest nie teges. Dawniej ustępowało jak popukałem w obudowę, ale ostatnio jest z tym coraz gorzej i problem zaczyna być irytujący. A ponieważ zjawisko się nasila. Stąd mniemam, że niebawem przekroczy granicę upierdliwości i komfortowe słuchanie stanie się niemożliwe. Dlatego też rozpocząłem poszukiwanie alternatywnych opcji, które by mi spasowały. Póki co bez sukcesu.

SlawekR

• 173 / 4836
  • Aktywny użytkownik
06-11-2013, 10:48
Kurcze, szkoda że nie ma edycji. Bo chciałem dopisać komentarz odnośnie tego co napisałeś na temat Audeze i Denonów. Co do Audeze, to góra kompletnie nieprzystająca do Staxów niestety. Nie mogłem tego przełknąć, dlatego się ich pozbyłem. W Denonach oczywiście też całkiem inna, niż w Staxach. Ale one z kolei mają swój czar, że tak to ujmę. I mogą się podobać. Przekazują dźwięk w sposób angażujący, ale zarazem niemęczący, jeśli tylko źródło jest dobrej jakości i w miarę neutralne. I są bardzo łatwe do napędzenia, przy tym wszystkim.

• Gość
06-11-2013, 11:23
Sławek więc co teraz na tapecie zamiast Denonów? Masz już jakiś typ czy na razie się zastanawiasz? Może Omega?

SlawekR

• 173 / 4836
  • Aktywny użytkownik
06-11-2013, 16:30
Póki co nic nie jest na tapecie, ostatnio walczę głównie z brakiem czasu na cokolwiek, także na jakiekolwiek odsłuchy. Więc temat po prostu musi poczekać na swoją kolej. Na razie rozpuściłem wici po znajomychm że szukam kolejnych Staxów. Jak się coś trafi to się trafi, jak nie to może jeszcze w międzyczasie spróbuję coś z dynamików/ortdynamików. Chociaż powoli zaczyna mi brakować pomysłów.

A wracając do AH-D7100, pikanterii zagadnieniu dodaje zdarzenie, które miało miejsce dwa dni temu. Zanabyłem drogą kupna nowy telefon i tak dla śmiechu podłączyłem do niego Denony. I mało z fotela nie spadłem :D.

Raz, to nie wiedziałem że Denony potrafią grać z taką piękną zróżnicowaną górą, z taką przestrzenią i separacją pozornych źródeł. A dwa w osłupienie wprowadził mnie fakt, że czynią to z plastikowego wynalazku, tfu, firmy LG model G2. Aż poczyniłem śledztwo co za diabeł tam w środku siedzi, ale wyjaśniło się, że jest w nim najnowszy Wolfson WM5110. Widać chłopcy poszli po bandzie projektując nową kostkę.

maccoo

• 162 / 4394
  • Aktywny użytkownik
06-11-2013, 16:34
A ze srajphona 4s Denony grają?;)

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
06-11-2013, 16:58
Denony D7100 można powiedzieć to chyba najlepsze słuchawki do urządzeń przenośnych, taki mały Hi-End na dwór...Mają tak dużą dynamikę że zagrają wspaniale z każdym nowszym smartfonem lub mp3.

SlawekR, warto posłuchać HD800 ,oj warto, tylko z tej nowszej linii produkcyjnej, numery powyżej 20***. Kto wie czy ich sposób grania nie sprawi że szukanie Staxów straci sens.

maccoo

• 162 / 4394
  • Aktywny użytkownik
06-11-2013, 17:11
no tak, ale 4s gra kompletnie inaczej od 3-ki, z kolei w którymś samsungu jakieś cudo na wyjściu więc smartfon smartfonowi nie równy ;)

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
06-11-2013, 17:29
Denony 7100 wspaniale paruja sie z Hifiman HM-601.Szczena mi opadla jak uslyszalem to polaczenie,ze mozna miec taki dzwiek w plecaku.

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
06-11-2013, 17:31
Zgadzam sie z Soundman ,jesli ktos szuka dynamicznej alternatywy dla Staxa warto posluchac HD800.

• Gość
06-11-2013, 19:29
Tak jak pisałem w innym wątku. D7100 podłączone pod Xperię Z wgniotły w ziemię. Dźwięk był oczywiście gorszy niż z stacjonarnego systemu z Black Pearl i rDac, ale nie sądziłem że coś takiego może wyjść z telefonu. Albo to te słuchawki takie uniwersalne albo szajsfon taki dobry. Może i jedno i drugie. W każdym razie parują się one z przenośnymi źródłami równie znakomicie jak Custom One Pro. Jak mi przyjdą w końcu, to zdam relację jak wypadają z San Diskiem Sansa Clip + :)

sebna

• 72 / 4241
  • Użytkownik
06-11-2013, 20:29
Wracając na chwile jeszcze do PC-Audio.

Na początek polecam spróbować darmowego playera MQN (https://drive.google.com/folderview?id=0B3vvH5WBfg8PR0lHZzR6d012OXM&usp=sharing&tid=0B3vvH5WBfg8PdlZmeDhNZ1Utbm8)... jeżeli macie procesory Intela polecam szczególnie wersje 2.71 v2 i jeżeli macie 4 rdzenie to do affinity 4 cores v2 (to wersja drugiego z 4 plików które potrzebujecie do playbacku).

Pod linkiem powyżej jest instrukcja obsługi wśród inny plików. MQN jest lepszy niż jmini w hibernacji... a jmini w hibernacji to już rewelacyjne granie.

Player gra tylko pliki w formacie wave w dowolnej rozdzielczości. Szybko i bez boleśnie można przerobić do testów pliki do formatu wave za pomoc
ą dbpowerampa (bezpośredni plik do downloadu 21dniowego triala http://dbpoweramp.com/install/dMC-R14.4-Ref-Trial.exe).

Pozdrawiam

• Gość
06-11-2013, 21:28
Hmmm, dzięki, muszę sprawdzić w wolnej chwili.