Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

• Gość
07-11-2013, 15:52
Jak posłuchasz co mogą oferować tańsze słuchawki z wykresami bardziej neutralnymi to też możesz nie być zadowolony. Denony D7100 w ogóle myślę nie są dobre na pierwsze poważne lub w ogóle pierwsze słuchawki. Posłuchaj DT990 PRO, DT770 PRO, HD650, D600 może coś z tych by podeszło. D7100 jak dla mnie to taki przekaz dla człowieka który już obsłuchał dużo słuchawek i narzeka w tym temacie na nudą. One takie są - mają kopać po uszach i nie zanudzać. One żyją swoim życiem. Za to je kocham :)

BeatX

• 40 / 4049
  • Użytkownik
07-11-2013, 16:09
no wlasnie w szczecinie nie ma gdzie odsluchac sluchawek.. jedynie kolumny.
tzn jest sporo modeli do posluchania np. w "Saturnie", ale sa to sluchawki z najnizszej polki
najdrozsze jakie mozna odsluchac to jakis szrot sony za 399 pln :)

no i rzeczywiscie pomylilem W. Pacułę, z P. Rybką ;) sorki
jeden i drugi to bajkopisarze (nawet na audiostereo.pl wzbudzaja litosc)
no w kazdym badz razie chyba rzeczywiscie za bardzo zaszalalem z zakupem D7100 jak na pierwsze sluchawki.
kabak1991 ma racje, to sa sluchawki dla kogos kto ma konkretne oczekiwania i wie czego chce i znudzil sie plaskim dzwiekiem.
wtedy i owszem D7100 sa jak znalazl ;)
zreszta nic w tym dziwnego.. to, jaki te sluchawki daja bass to wrazenie ktore ciezko zapomniec.
no po prostu szok.
faktura, szybkosc, precyzja i jakosc basu jest bez dwoch zdan lepsza od moich razem pracujacych Usher S520 + Rel T5
ale z kolei Ushery wygrywaja pod wzgledem plaskiej charakterystyki z zachowaniem muzykalnosci (srednie tony to w nich poezja), sa niesamowicie przestrzenne i jak sie je dobrze zestroi z sub\'em, to jest cud miod i orzeszki.
nie z tego wzgledu, ze bass z Rel T5 w swoim przekazie jest lepszy od tego w D7100 - uwazam, ze D7100 maja bass klase wyzej niz Rel T5 (jezeli wogole mozna porownywac bass z sluchawek vs. subwoofer)
ale w ogolnym rozrachunku Usher S520 + Rel T5 sa lepiej zestrojone, nic w nich nie dominuje, wszystko w ich dzwieku jest tam gdzie powinno byc, w ilosciach takich jakie powinny byc i sluchanie muzyki na tych urzadzeniach to nie szukanie wad i zalet, tylko czysta przyjemnosc odbioru siedzac wygodnie na fotelu :)

przed chwila znowu zdjalem z glowy D7100 i po posluchaniu dzwieku z kolumn, zwyczajnie odczulem ulge.
to juz nie chodzi o jakies tam niuanse, a o zwykly dyskomfort wynikajacy z pompowania w moje uszy dzwieku z cofnietymi srednimi tonami, i z basem ktory sprawia ze marszcze brwi szukajac w nagraniu reszty pasma.

Denon AH-D7100 mimo wielu ogromnych zalet to nie sa sluchawki dla mnie.
Gdyby ktos byl zainteresowany kupnem to zapraszam na priv.
Sluchawki sa w zasadzie jak nowe, maja troche ponad 100h na liczniku
Wyceniam je na 2000 pln + wysylka, wiec mysle ze fajna cena.
Jak nie bedzie chetnych, to wystawiam na allegro, bo szkoda zeby taki sprzet marnowal sie u mnie.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
07-11-2013, 16:17
BeatX, daj tym słuchawkom pograć. Nowe średnicy praktycznie nie mają. Basu też z czasem na tyle ubywa, że przestaje dominować. Na pewno nie gra pierwszych skrzypiec w słuchawkach regularnie używanych kilka miesięcy w każdym razie. Oczywiście mają jakieś tam swoje niedociągnięcia, ale nie tyle co na początku.

Myślę, ża kolega Maccoo coś wkrótce skrobnie właśnie o takim rozegranym egzemplarzu.

• Gość
07-11-2013, 16:26
Moje powinny dojść dziś lub jutro bo widziałem na śledziku paczek że o 7 rano były w Legnicy. Specjalnie dla nich wyzeruję timer w Foobarze i będę zdawał relację co i jak powiedzmy co jakieś 50 godzin żeby była sensowna dokumentacja w końcu. Może uda się ustalić pewne kwestie - co, jak i dlaczego?

Michał wyślę Ci kabel do przeróbki jutro.

BeatX

• 40 / 4049
  • Użytkownik
07-11-2013, 16:31
wogole zastanawia mnie ta cala kwestia wygrzewania przetwornikow (tyczy sie to zarowno kolumn glosnikowych, jak i sluchawek)
ile w tym kwestii mechanicznych, a ile samego przyzwyczajenia zmyslu sluchu do nowego brzmienia, a wiec proby "ratunku" dziur w pasmie przenoszenia, poprzez mechanizmy np. podswiadomego zwiekszenia wyczulania na niektore pasma.
wierzac temu wykresowi (i wlasnym uszom)
http://www.headphone.com/headphones/denon-ah-d7100.php
D7100 maja spadek az -5dB w okolicach 500-700Hz
ciezko mi uwierzyc, ze przetworniki zaczna z czasem wypelniac tak duza luke w pasmie przenoszenia.
nawet zakladajac, ze ja troche wypelnia - to i tak brzmienie bedzie typy V, a wiec z definicji pozbawione srednich tonow (czyli wlasnie owego "powietrza" w muzyce")

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
07-11-2013, 16:35
W zależności od modelu słuchawek proporcje przyzwyczajenie/faktyczne zmiany mogą być różne. Wygrzanie przetwornika to również poprawa jego odpowiedzi na sygnał ze wzmacniacza. Czasami nawet bez zmian w charakterystyce inna szybkość potrafi stworzyć wrażenie dźwięku bardziej/mniej wypełnionego bądź zmienić akcent/podbarwienia na poszczególnych pasmach co możemy odbierać podobnie jak zmiany charakterystyki.

A tak w ogóle to witamy na forum ;)

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
07-11-2013, 16:40
>> BeatX, 2013-11-07 16:31:15
wogole zastanawia mnie ta cala kwestia wygrzewania przetwornikow (tyczy sie to zarowno kolumn glosnikowych, jak i sluchawek) ile w tym kwestii mechanicznych, a ile samego przyzwyczajenia zmyslu sluchu do nowego brzmienia, a wiec proby "ratunku" dziur w pasmie przenoszenia, poprzez mechanizmy np. podswiadomego zwiekszenia wyczulania na niektore pasma.

Pewnie pol na pol, mozg ludzki sie adaptuje w duzym stopniu do danego brzmienia, probujac wrecz \'redukowac\' czestotliwosci ktorych odczuwamy ze sa w nadmiarze, a staje sie czujniejszy na te ktorych nam brakuje, trwa to jednak nawet do paru tygodni. Byl o tym sensownie napisany naukowy artykul pare lat temu.

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
07-11-2013, 16:51
dawno mnie nie było na forum, ale pozwolę wrzucić swoje trzy grosze nt D7100. To naprawdę ciekawe słuchawki, ale niestety, nie nadają się do każdej muzyki.

Są inne słuchawki zamknięte, które są takim all-rounderem, i grają niemal z wszystkiego dobrze, choć ewidentnie są przeznaczone do przenośnych grajków. Są też o tyle ciekawostką, że przesiadka z zestawu stereo na nie właśnie jest najmniej bolesna, zwłaszcza jeśli wcześniej ktoś posiadał kolumny B&W 80x (ja posiadałem).
Chodzi oczywiście o najnowsze dziecko Bowers&Wilkins P7.

Grają o wiele lepiej od D7100, są wykonane o wiele lepiej od D7100, są o wiele bardziej muzykalne od D7100, są bez obniżek o wiele tańsze od D7100.
Grają cieplej od D7100, ale potrafią tak wciągnąć w słuchanie, że w szok.
Ja, leżąc ostatnio w szpitalu, miałem je godzinami na łbie, i tylko uwagi sióstr w szpitali zmuszały mnie do ich ściągnięcia.
Szerokości nie mają jak AKG K550, za to mają piękną górę bez najmniejszych sybilantów i super średnicę.
Są lekko podkoloryzowane, ale wyszło im to tylko na dobre.
Świetnie zgrywają się z AK120, nie lubią słabej jakości nagrań ;-)

Oczywiście - wszystko co powyżej to tylko i włącznie moja opinia (a może mi zadużo morfy dawali w szpitalu) :-)

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
07-11-2013, 17:09
Za 2 miecy i tak pojda na sprzedaz:)
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
07-11-2013, 17:10
Siema Jarek
Mamy nadzieje ze u Ciebie coraz lepiej !!!

Nie wiedzialem ze B&W wypuscil nowe sluchawki.Z tego co piszesz musza byc duzo lepsze od P5 bo te jak na swoja cene sa mizerne moim zdaniem.

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
07-11-2013, 17:17
>> zibra, 2013-11-07 17:09:10
Za 2 miecy i tak pojda na sprzedaz:)

Jak kazde znakomite sluchawki, to juz chyba regula na forach audiofilskich ;)

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
07-11-2013, 17:22
>> brodacz, 2013-11-07 17:10:52
Siema Jarek
Mamy nadzieje ze u Ciebie coraz lepiej !!!

Przemek,
Dzięki! W końcu jestem w domu, a nie w szpitalu :-)
Mam nadzieję, że teraz to już z górki!

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
07-11-2013, 17:29
>> BeatX, 2013-11-07 16:31:15

Jakbys chcial miec swego rodzaju odpowiednik otwartych sluchawek AKG K1000 tylko z lepszym basem i przestrzenia, to mocno rozwaz malenkie monitorki bliskiego pola od pana Jaromira Waszczyszyna (Studio Oslo), kosztuja 750 euro, czyli o polowe mniej od wiekszosci przeszacowanych nausznikow jakie sie produkuje w dobie dzisiejszej.

http://www.ancient.com.pl/e_oslo.htm

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
07-11-2013, 17:53
Lub Master Oslo.
Studio Oslo mam w domu , ale ze mnie szatan :)

Max

• 2204 / 5602
  • Ekspert
07-11-2013, 18:01
Ja p..., ależ forum ruszyło z kopyta :-)
Ruch jak nie u nas :-))

A teraz, nowa moderacjo, przenieś proszę wpisy o monitorach do zakładki kolegi Muuhau i sprechamy sobie.

Pastwa polecając AA Monitor Oslo trafił w dziesiątkę, bo ja, przypadkowo zupełnie, jestem nimi zainteresowany :-)
Brodacz, pisz tutaj zaraz, jakżesz się owe maleństwa spisują. (Przejrzystość, detal, przestrzeń ? ) :-)