Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

• Gość
06-11-2013, 21:46
"taki mały Hi-End na dwór"

A kiedyś mówiłeś że nie jesteś na tyle porąbany że byś z nimi na dwór wyszedł ;)

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
06-11-2013, 21:50
Ja nie byłbym tak odważny, chociaż teraz ciemno się szybko robi, ale pewnie są tacy co wyjdą bez problemu...he,he.

• Gość
06-11-2013, 22:00
No jak Ty czy ja nie wyjdziemy to nie wiem kto wyjdzie. Chyba jacyś goście co na bramkach w klubach stoją ;)

BeatX

• 40 / 4049
  • Użytkownik
07-11-2013, 14:05
To moj pierwszy post na forum, wiec na wstepie chcialbym wszystkich przywitac :)
Dwa tygodnie temu zanabyłem Denon D7100 (kupilem wysylkowo z UK), graja one u mnie juz ze 100h i dalej nie moge sie do nich przekonac..
Nie wiem - albo jestem zbyt przyzwyczajnony, do dzwieku z kolumn, albo musze poszukac sluchawek otwartych, bo mimo wszystkich zalet tych Denon\'ow, to raz za razem gdy zaloze je na uszy, to mam wrazenie jakbym wcisnal przycisk loudness/kontur we wzmacniaczu :/
W skrocie, epicki, zdecydowanie dominujacy bass (aczkolwiek o genialnej fakturze i barwie).
Zaowazalnie cofniete srednie tony (co nawet widac na wykresach brzmien tych sluchawek):
http://www.headphone.com/headphones/denon-ah-d7100.php
Co do wysokich tonow nie mam zastrzezen, scena tez super, ale gdy zakladam je na glowe to nie moge oprzec sie wrazeniu, jakby mi ktos odessal powietrze z uszu i z muzyki ktora slucham..
No i ten bass.. jest go po prostu za duzo jak na moje preferencje.
Nagrania zle zrealizowane, jak np:

Brzmia slabo.. bass zdominowal caly utwor i mimo iz jest wiodacycm instrumentem w tym konkretnym utworze, to na moich glosnikach + subwooferze brzmi to zdecydowanie bardziej rowno.
Zeby te Denony mialy miej basu - a zyskaly na bardziej plaskiej charakterystyce - przez zaakcentowanie srednich tonow, to bylby to sluchawki wrecz wymarzone :)
Mój sprzęt:

Źródło: PC, Win7 x64, AIMP3 (Wasapi)
Wzmacniacz: Teac A-H01
Kolumny: Usher S-520
Sub: Rel T5
Słuchawki: Denon AH-D7100
Interkonekt: Wireworld Ultraviolet USB
Kable głośnikowe: Scan Cable Master Flex

Aczkolwiek nadmienie, ze praktycznie nie mam doswiadczenia w temacie sluchawek - Denon D7100, to moje pierwsze powazne sluchawki.
Teraz chcialem zapytac bardziej doswiadczonych uzytkownikow, czy charakterystyka dzwieku typu V/loudness jest charakterystyczna dla konstrukcji zamknietych, czy to raczej D7100 tak graja?
Swoje Denony chce sprzedac i kupic albo AKG K550, albo grado 325is, zeby bardziej uspokoic brzmienie (zmniejszyc niskie tony, uwypuklic srednie i dodac powietrza do muzyki)
Mieszkam w Szczecinie i nie mam tutaj nigdzie mozliwosci odsluchu sluchawek, wiec zostaja mi tylko recenzje i opinie przeczytane w necie.
Troche sie teraz waham kupowac w ciemno czy to AKG K550, czy grado 325is, zebym znowu nie spotkal sie z rozczarowaniem w dzwieku wzgledem oczekiwan i opisow w testach..

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
07-11-2013, 14:48
Witaj na naszym forum!
To denony tak graja.
Sluchalem kiedys zamknietych Audio-Technica W1000 i W1000x i jak na zamkniete graly bardzo otwrcie,wiecej bylo w nich otwartosci niz w HD600/650 ktore graly bardziej jak zamkniete przy tych Audio-Technica.Bas w nich nie dominowal a sluchawki te graly duzo delikatniej niz Denony.
Test ten robilem dosyc dawno ,jakies 3 lata temu wiec nic wiecej juz nie pomoge w tym temacie bo zapomnialem :).

BeatX

• 40 / 4049
  • Użytkownik
07-11-2013, 15:00
Dzieki za odpowiedz ;)
Tak myslalem, ze brzmienie mocno konturowe, to musi byc przypadlosc tego konkretnego modelu.
W takim ukladzie D7100 to sluchawki, ktora sa wyjatkowe pod tym aspektem, ze w swoim przedziale cenowym zapewniaja pozornie najwiekszy fun ze sluchania muzyki (szeroko pojeta "muzykalnosc"), jednoczesnie gwarantujac mocno nienaturalny sound (malo "przezroczysty", bardzo odmienny od tego, co slychac na kolumnach)

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
07-11-2013, 15:03
>> BeatX, 2013-11-07 14:05:47
Dwa tygodnie temu zanabyłem Denon D7100 (kupilem wysylkowo z UK), graja one u mnie juz ze 100h i dalej nie moge sie do nich przekonac..
Nie wiem - albo jestem zbyt przyzwyczajnony, do dzwieku z kolumn, albo musze poszukac sluchawek otwartych, bo mimo wszystkich zalet tych Denon\'ow, to raz za razem gdy zaloze je na uszy, to mam wrazenie jakbym wcisnal przycisk loudness/kontur we wzmacniaczu :/

Witaj ;\'))

Chyba sie nie przekonasz do zadnych sluchawek tak do konca, duzo lepiej od zamknietych Denonow (odnosnie otwartosci przestrzennej) beda graly K550 (mimo, ze tez sa zamkniete) albo wspomniane 325i, efekt ograniczonej przestrzeni pozostanie mimo wszystko (nawet jak siegniesz po HD800 badz GS1000 czy inne Staxy, choc te maja calkiem ladna scene jak na nauszniki). Ja doszedlem do takich samych spostrzezen ale po przesiadce ze sluchawek na kolumny, zatem zmierzalem z kompletniej drugiej strony niz Ty.

Istotne jakiej muzyki sluchasz, malo jest uniwersalnych sluchawek, a czesto sa takie, ktore sprawdzaja sie dobrze w danym materiale mimo ulomnosci w innym. K550 sa dosc spokojne, do lojenia nie beda, ale do jazzu badz klasyki owszem, ale tam nie ma wielkiego basu, a 325 moga Ci sie wydac zbyt krzykliwe badz za jasne i za chude, a K550 nie maja jakiegos super wypelnienia, grajac dosc lekko choc bardzo rowno, czysto i bez podbic, zladna separacja i przestrzenia, ale dosc szaro, malo kolorowo.

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
07-11-2013, 15:10
Dodaj sobie do listy Grado RS225i. Sa nieco bardziej wybaczliwe (ale tylko do pewnego stopnia) dla slabszych nagran od tych wymienionych sluchawek (K550 i RS325), a maja rowny dol i calkiem sensowna cala reszte, no i nie kosztuja jeszcze majatku.

BeatX

• 40 / 4049
  • Użytkownik
07-11-2013, 15:33
okej, juz troche mi rozjasniles w glowie.
tzn, ja nie ludzilem sie nawet ze jakiekolwiek sluchawki zastapia mi wrazenia odsluchowe jaka oferuja klasyczne kolumny (budowanie sceny, kierunkowosc dzwieku)
i to bez znaczenia, czy w systemie stereo, czy 2.1 jak u mnie.
ale szukajac sluchawek zdecydowalem, ze postawie na rozwiazanie: lepsze sluchawki > gorszy wzmacniacz
niz na odwrot.
moj wzmacniacz mimo licznych zalet, nie jest jakims super rozwiazaniem do napedzania sluchawek.
posiada moc zaledwie 50mW + 50mW (przy 32 ohm)
stad moje ograniczenia w wyborze sluchawek w cenie do 2000 pln ograniczylem do modeli z jak najlepsza efektywnoscia i dynamika.
przyznam, ze wybor padl na D7100 glownie przez to, ze sluchawki warte w Polsce okolo 4000 pln, udalo mi sie kupic calkowicie nowe w cenie okolo 2500 pln
pomyslalem sobie, ze sluchawki za niebagatela 4000 pln nie moga meczyc przy sluchaniu (tyczy sie to zarowno dzwieku, jak i komfortu samego noszenia)
dodatkowo zmylila mnie recenzja Pacuły, ktory tylko je wychwalal, slowem nie wpominajac o mocno nienaturalnym dzwieku (nie ma o tym ani jednej wzmianki)
http://hifiphilosophy.com/?p=4240
mam wrazenie, jakby to byl artykul sponsorowany.
no wiec kupilem D7100 w ciemno i okazalo sie ze jest mocno srednio u mnie.

slucham glownie muzyki undergroundowej, elektronicznej (ambient, chillout, lounge, dnb, progressive, electro, techno itp)
wydawalo mi sie, ze do tej muzyki dynamiczne i cieple brzmienie jest w sam raz.
.. nie w wykonaniu D7100
jak w nagraniu jest sporo basu - jak w muzyce ktora w wiekszosci slucham - niskie tony zwyczajnie dominuja w dzwieku, srodkowe tony sa cofniete, co jeszcze bardziej poteguje "brak powietrza" i nie ma mowy o naturalnym brzmieniu.
dzwiek wtedy przypomina taki widowiskowy sound jak z kina domowego.
wszystko robi wrazenie, ale po dluzszym sluchaniu zwyczajnie meczy..
aczkolwiek trzeba przyznac, ze bass z D7100 to naprawde cos pieknego.. szybki, precyzyjny, bardzo detaliczny, schodzi tak nisko ze opad szczeki.. tylko jest go po prostu za duzo!
mialem podobe odczucie jak pierwszy raz odpalilem swoj subwoofer Rel T5
bass mimo iz po prostu rozlozyl na lopatki, to z czasem zaczal mnie meczyc bo przykryl swoja faktura cale nagranie.
na szczescie subwoofer mozna wyregulowac - znalazlem lepsze odciecie sub\'a i sciszylem go do poziomu, ze wylacznie uzupelnia moje monitory - i jest nawet lepiej jak dobrze.
dzwiek z D7100 jest imho zbyt mocno przeslodzony, zbyt muzykalny, zbyt cieply, wszystko jest takie smaczne i slodkie ze az mdle, i sprawia ze mam ochote zdjac je z glowy.

mimo iz slucham muzyki gdzie dynamika zdecydowanie bierze gore, to tak z natury "kolorowy sound" jeszcze dodatkowo kolorowac dzwiekiem jaki oferuja Denony D7100, to moim zdaniem zla droga (no chyba, ze ktos ma cisnienie na bass i tylko to sie liczy)
jak opisales K550 ze graja szaro, malo kolorowo, rowno i spokojnie - to chyba lepszej rekomendacji nie moglem sie spodziewac ;)

W weekend wystawie swoje D7100 na allegro i w zaleznosci za ile uda mi sie je sprzedac (chcialbym 2000 pln), to albo doloze jeszcze pare stow do ktorys z modeli Grado, badz Audio Technika, albo jak slabo sie sprzedadza to kupie AKG K550, jako wstep do swiata sluchawek, jako ze oferuja neutralny dzwiek - mozna by rzec, ze wyjsciowy - ktory z czasem sie okaze czy mi wystarcza, czy bede szukal czegos bardziej otwartego itp

• Gość
07-11-2013, 15:35
Siemasz Unitra,

Denony mają taką sygnaturę brzmieniową po prostu i grają w V ale jak dla mnie np to to właśnie w nich czaruje. Nie wszystkie zamknięte mają taką odpowiedź, spójrz choćby na poprzednią serię. Nowy wypust D7000 z roku 2012. Masz to do wglądu na tej stronie http://www.innerfidelity.com/headphone-data-sheet-downloads . Jest tu większość słuchawek aktualnie używanych przez nas wszystkich tutaj na forum. Popatrz jeszcze tu http://www.headphone.com/learning-center/build-a-graph.php . Z słuchawek z całkowicie płaskimi wykresami do 1000hz masz np HE500 albo LCD2 (otro). Z zamkniętych hiendowych słuchawek dobrym przykładem są T5p Beyera. Tam też nic gra w V. Można znaleźć dużo innych zależy do jakiej ceny chcesz.

Widziałem że używasz aimpa, spróbuj Foobara z najnowszym WASPI. Aktualnie z kolegą sebna prowadzimy też testy nad programem MQN.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
07-11-2013, 15:39
BeatX , 100h z D7100 to niewiele...radziłbym odpuścić trochę i dać tym słuchawkom szansę...niech pograją jeszcze. Jak widzę to Twoje pierwsze takie lepsze słuchawki, jesteś przyzwyczajony do odbioru muzyki z kolumn stereo i D7100 wydają się ciasne w odbiorze. Ja miałem podobnie bo też przeszedłem ze stereo do słuchawek.
Kilka dni niech uszy przyzwyczają się do nowego odbioru muzyki, na początku lepiej słuchać ciszej , potem można stopniowo dawać głośniej.
Przyznam się że ja też wolę słuchawki otwarte, bliżej im do tego przekazu z kolumn.

• Gość
07-11-2013, 15:44
Pamiętaj że to że denony łatwo napędzić, jednocześnie  nie równa się temu że łatwo wydobyć z nich to co naprawdę mogą pokazać. Ja słucham podobnej muzy i jestem zdania że nic lepszego niż D7100 do takiej właśnie muzyki nie wymyślili. Ekstremalnie szybkie, rozdzielcze, z dobrym basem, wcale nie dominującym tak bardzo. Z jednej strony można D7100 sparować z dobrym smartfonem lub przenośnym grajkiem i może być dobrze (lub nie), z drugiej strony można je sparować z klasowym system i będzie wyśmienicie. One są bardzo wrażliwe na sygnał i wyższa średnia lubi zachować się po chuligańsku jeśli coś nie gra w torze. Kabel też robi swoje co sprawdziłem na własnych uszach.

A zastanawiałeś się nad D600?

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
07-11-2013, 15:48
BeatX
Pomyliles Pacułe z Piptrem Ryką :)
Jesli bedziesz sie decydowal na Audio-Technica pamietaj ze ja ich nie polecam.Nie ,ze zle tylko sluchalem ich dosc krotko i tak dawno ze nie moge nikomu ich polecac.Przyklad ten byl tylko po to abys wiedzial ze nie kazde zamkniete sluchawki musza grac jak Denony.

Naprawde ciezko cos doradzic gdy slyszales tylko jedne sluchawki gdyz jak narazie wiemy tylko ze nie lubisz Denonow.
A w swoim miescie nie mozesz udac sie gdzies na odsluch?

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
07-11-2013, 15:50
oczywiscie Piotrem Ryką nie Piptrem :)

hibii

• 12 / 4569
  • Nowy użytkownik
07-11-2013, 15:50
Jak masz gdzie posłuchaj HP-100

Xonar D1 MxM, iAudio 7, SB 2ZS
SM HP-100, Philips SHP8900, CAL, Superlux HD681/381