Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

• Gość
04-11-2013, 00:55
Ja już niejednokrotnie wracałem do tematu PC jako źródła i sam nie byłem pewien co z tym fantem robić, ale ostatecznie zadecydowały trochę inne czynniki.  Moja wygoda okazała się ważniejsza bo po pierwsze nie będę płacił za coś czego nie będę miał gdzie upchnąć (system jest dość minimalistyczny i nie mam miejsca jak czegoś dopchać bo musiałbym zmieniać wszystko), a po drugie wiem w którą stronę idzie poprawa kiedy odtwarza się z płyt CD a mi na takiej poprawie nie zależy. To jest tak jak ktoś powiedział: wszystko jest przyjemniejsze (mniej więcej, są też inne plusy), a mi chodzi żeby było mniej ugłaskane i właśnie pikantniejsze. Fakt że z odtwarzaczem czy już nawet z głupią stacją dysków i CD wszystko nabiera szlifu (delikatniej, bardziej analogowo jak pisałem), ale tak się przyzwyczaiłem do tego stylu grania że wszystko mi się robi zbyt grzeczne. Z Foobarem 2000 z wtyczką WASAPI i paroma modyfikacjami czuję że żyję. :)  Powiem więcej - tworząc cały mój system chciałem aby to było takie all in one - no i jest: stacja gier (i7 3770k, gtx680 4gb, 8gb RAM), i audiofilskie stanowisko dla fana słuchawek. Myślę że cel się udało osiągnąć, do szczęścia brakuje tylko końcówki toru :)

maccoo

• 162 / 4394
  • Aktywny użytkownik
04-11-2013, 01:15
Mój Mac jest optymalnie skonfigurowany pod obróbkę gigowych zdjęć. Na takiej maszynie audio nie ma prawa bytu - albo praca, albo słuchanie. Zawsze coś chrupnie i przytnie. To nie ma prawa zagrać.

• Gość
04-11-2013, 01:22
Co do sklepów ja osobiście - poza tym że wydymali mnie przy zakupie HE500 w polskim salonie - nic im nie zawdzięczam. Mieszkam w małym mieście, najbliższy salon sensowny mam we Wrocławiu więc ponad 150km i ani tam się wybrać żeby coś potestować, ani żadnej od takiego salonu pomocy. Cały system dopracowywałem na forum i PW z Majkelem i jak patrzę na to z biegiem czasu to nie trafiłem tylko z słuchawkami. trza mi było od razu w Denony iść. W większości przypadków jest jednak tak że w Polsce jest po prostu drożej, czasem dużo drożej. nieraz patrzę na te śmieszne ceny słuchawek z średniej półki w salonach "ze znakiem jakości" a na ceny tych samych słuchawek ze zwykłych sklepów. A jak jeszcze jest promocja, to łuchu... takie DT990 PRO np można było nabyć jakiś czas temu w thomanie za 650zł + wysyłka jeśli dobrze pamiętam. Swoje Custom One Pro kupiłem taniej o 100zł bo nie są z markowego salonu a póżniej widziałem że można jeszcze taniej bo gdzieś była promocja.

Jeśli chodzi o denony z Anglii to ich cena może wynikać z wielu czynników o których nie mamy pojęcia. nikt nie pomyślał np że promocja na kilka modeli może być promocja samą w sobie dla sklepu tak naprawdę. To tylko jeden z wielu przykładów. U nas wołają 4000 i ludzie myślą że tamte to podróbki bo są o 1500 tańsze jednak to homeavdirect sprzedaje najwięcej tych słuchawek a nie powiedzmy salon RMS gdzie stoją za 5500zł. Przecież tam z tego co patrzyłem jest wiele obniżek na sprzęt i nie tylko Denona więc te argumenty o szemranych półproduktach to dla mnie już bajki. Ja nie wierzę w żaden angielski i polski sort. Tak jak powiediał jeden koleś gdzieś tu wcześneij - jeśli miałby być jakiś b-stock to szedłby on tutaj, do Polski. A nie do Anglii. Tak jest ze wszystkim, dlaczego z jednym jedynym modelem słuchawek miałoby być inaczej? :) poza tym przypominam że póki co żadnych podróbek z Anglii nie stwierdzono. I nie ma strachu - Anglicy mnie nie opłacają ;)

• Gość
04-11-2013, 01:36
"Mój Mac jest optymalnie skonfigurowany pod obróbkę gigowych zdjęć. Na takiej maszynie audio nie ma prawa bytu - albo praca, albo słuchanie. Zawsze coś chrupnie i przytnie. To nie ma prawa zagrać. "

Pisałem kiedyś tu na forum o dziwnych odgłosach jakie wydaje mój DAC lecz nie otrzymałem odpowiedzi. Czasem po prostu wydaje dziwne dźwięki jakby co chwila się resetował jednak działa dalej i żadnego wpływu na dźwięk to nie ma, z wyjątkiem samej chwili w której on świruje - dźwięk urywa się. nie wiem czym to może być spowodowane ale też m.in myślałem że to idzie coś od kompa, lub sam system ma coś z tym wspólnego. Na poprzednim urządzeniu doświadczałem podobnych sytuacji. Był to Audinst mx1 jednak on po prostu urywał dźwięk. dioda paliła się ale dźwięk zanikał. Pomagał restart komputera. Wiekszych problemów nigdy nie było, choć przed skonfigurowaniem odtwarzacza coś trzeszczało i chrupało. Dalej się zdarza jednak tylko przy włączaniu tracka albo przy przeskakiwaniu na inny utwór po prostu. Dźwięk w ciągłym odsłuchu kiedy leci track - bez zarzutu. Oczywiście przy tak czułych słuchawkach jak D7100 czy custom One Pro czasem słychać te "brudne" tło, no ale to taki urok. Ważne że przkaz nie traci tego na czym mi zależy. słyszałem też że podobno niektóre rzeczy zależą od Windowsa samego w sobie ale tu już się nie wypowiem...

Robi68

• 21 / 5005
  • Użytkownik
04-11-2013, 08:46
Nie wiem jak to jest, ale widzę pokrewne myśli jakie i mi chodzą obecnie po głowie. W poszukiwaniu audio absolutu wyciągnąłem po 13 latach z piwnicy Pioneera PD-9700 i podłączyłem zamiast iMaca do wzmacniacza słuchawkowego (klon HA-5000) i cała moja koncepcja audio z komputera runęła, albo wymaga przemyślenia. PD-9700 pokazał, że mi się jednak wydawało że z iMaca (konwerter USB Na tenorze + DAC WM8741 + zasilanie bateryjne) moąna uzyskać dobry dźwięk.
Martwi mnie to bardzo, gdyż Spotify Premium to 80% mojego słuchania, a teraz boli po przesiadce z CD na komputer. Dzięki CD dowiedziałem się dopiero co to jest czarne tło, usłyszałem na D2000 głębie i powietrze 3D. Szkoda gadać lekka załamka. Może Dragonfly?
Zobaczymy na razie nic nie zmieniam czekam na 7100, wygrzewam i ewentualnie szukam rozwiązania pod te słuchawki.
pozdr.

• Gość
04-11-2013, 11:33
No cóż, ciężko się nie zgodzić, u mnie też brak czarnego tła jest faktem. Na dzień dzisiejszy niestety musi to wystarczyć bo klasowy odtwarzacz nie wchodzi w grę. Jednak jestem dobrej myśli - paru kolegów tutaj też używa komputera i jednak to wszystko może się podobać :) Jak ktoś znajdzie jakiś dobry sposób na poprawę dźwięku z PC to dajcie znać ;)

folab

• 297 / 6105
  • Zaawansowany użytkownik
04-11-2013, 16:27
Na moim zestawie (Schiit Lyr/Bifrost) też nie ma czarnego tła,podłączałem  wiele różnych słuchawek w tym Denony 7100 ,słuchałem kilku lepszych zestawów od mojego i tam też brak czarnego tła.W poprzednich systemach opartych na CD nie miałem takiego  problemu.

• Gość
04-11-2013, 19:59
No cóż, nie jest ten komputer jako transport szczytem marzeń ale kiedy nie ma innej opcji akuratnie, trzeba zrobić co można. Założyłem temat w zakładce PC Audio o asynchronicznych konwerterach z USB, tam też zapraszam do dyskusji. Może razem uzyskamy jakieś wnioski bądź odpowiedzi. Ostatnio jeśli chodzi o PC Audio mam trochę zastój i nie wiem co można by poprawić w torze jeszcze. W każdym razie denony grały dobrze. Co martwiło? Wyłapywały szumy i parę różnych dziwnych rzeczy (nie wiem czy z kompa, ale może być że tak). Są bardzo czułe. Myślę że dla elektrostatycznego audiofila który na co dzień słucha na sprzęcie za 30k zł, odsłuch na moim systemie mógłby być bądź co bądź traumatycznym przeżyciem :)

barthuss1

• 198 / 5019
  • Aktywny użytkownik
04-11-2013, 22:04
No, ja mam teraz jako transport konwerter na XMOSie i DACa na PCM1704 i... wolę jak zwykle mojego stareńkiego denona dcd-1700 na pcm56p, to jest referencja. PC audio to jest coś co mi też się jakoś do końca nie udało jednak

jjurek

• 2067 / 6036
  • Ekspert
04-11-2013, 22:27
>> barthuss1,

DCD1700 jest bardzo łatwy do tuningowania.

Sygnał z DACa  w tym modelu wychodzi jako napieciowy. Warto sprawdzic jak gra bez buforów.
Jeśli znasz się trochę na "elektryce"- obejrzyj serwisówkę.
Jest dostępna w sieci.

maccoo

• 162 / 4394
  • Aktywny użytkownik
05-11-2013, 02:56
Z ciekawostek (a raczej oczywistości dla niektórych)- słucham dzięki uprzejmości Soundmena T1-nek i w przypadku gdy na źródle jest niemodowany DVD harmana->DAC  nie da się tego słuchać. Przy zmianie na MAC--> zmodowany V-link--> DAC by Majkel spięte DIGIX3 zniknęły częściowo wyostrzenia i sybilanty. Znikła też głębia, co prawda nieco umowna ale zawsze. Te słuchawki są bardziej kapryśne niż wszystko co do tej pory słuchałem. Może w przypadku Denonów też tak jest i dlatego okazjonalnie wypływają historię o koszmarnych spopranach czy odchudzonym basie ;) Na T1 sam transport robi różnicę a podejrzewam, że z klasowym źródłem byłoby jeszcze lepiej

aulait

• 1420 / 5765
  • Ekspert
05-11-2013, 09:49
 U mnie z DACa na tda1541, WM8805, CM102, SAA7220P/B i różnych laptopów z Fobarem  jest ok, ale z Marantza CD 60 modyfikowanego u Pana Dubiela jest rewelacyjnie, wymiata w każdy względzie!

barthuss1

• 198 / 5019
  • Aktywny użytkownik
05-11-2013, 13:17
>>jjurek

Denona już mi grzebnął Gregaudio i nie nie poprawiam ;)

jjurek

• 2067 / 6036
  • Ekspert
05-11-2013, 13:32
Jakie słuchawki do kompletu?

U Grega na grzebanym przez  niego sprzęcie  nakorzystniej wypadają HD-600...

• Gość
05-11-2013, 16:25
Niezbyt dobrze to pamiętam ale z denonem u kogoś było tak że bas niby osłabł po około 200 godzinach grania, ale ostatecznie u mnie te Soundmana grały chyba jakieś 50 godzin a przyszły jak miały lekko ponad 200 na liczniku. Osłabnięcia basu ja nie zauważyłem, choć Soundman stwierdził że kiedy wróciły ode mnie grały mu ostrzej na wysokiej średniej. Być może one są jak DT770 PRO. Słyszałem kiedyś opinię że 770 zmieniają się nawet do 400 godzin. Dla mnie samego różnica po tym jak pograły u mnie na Perle była taka że jakby lekko się odmuliły a przekaz stał się bardziej zwiewny (o ile można tak powiedzieć w ogóle o przekazie D7100). nie wiem czy to wszystko jest winą sprzętu ostatecznie, czy po prostu one faktycznie dość długo się zmieniają.