Audiohobby.pl

Słuchawki niskiego lotu

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
09-11-2012, 22:03
Majkel, my się nie rozumiemy, kable RCA sygnałowe mogą różnie brzmieć w zależności od rodzaju przewodnika i innych parametrów elektr. I na ten przykład VdH The First (ten w całości węglowy, a nie Ultimate) to ja go odróżniam od każdego miedzianego obudzony o 5 nad ranem. Te kable inaczej przewodzą (węglowy ma chyba ze 150 Ohmów na metrze), bo to widać w pomiarach, o czym sam wiesz najlepiej.

Ja raczej zadaję inne pytanie: odróżnij w ślepym teście tego swojego USB od np. Belkina za 40 zł. Jak tego dokonasz lub ktokolwiek inny, to kupię nawet dwa te Twoje USB po 1500 zł. Jeden na zapas.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
09-11-2012, 22:12
@Roland, nie ma sprawy. W Krakowie jeden kolega ma dobry konwerter USB. Akurat mam na stanie jeden taki swój kabelek USB. Założę słuchawki i będę siedział tyłem, żeby nic nie widzieć. Tylko muszę najpierw jawnie obsłuchać Belkina, bo nie wiem jak on gra. Na tej podstawie mogę powiedzieć czy odróżniam, czy nie.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
09-11-2012, 22:21
 >> Cypis, 2012-11-09 22:02:12
>> majkel, 2012-11-09 21:49:55
>> Jak mówię, że słyszę, to słyszę, (...)
>> Kto mnie uważa za kłamcę, a nie udowodni mi tego, będzie musiał to jakoś publicznie sprostować.

>Ekm, ekm.. A nie jest to tak, że na twierdzącym spoczywa konieczność przeprowadzenia dowodu?

Cypis, możesz nie wierzyć, w czym problem?

to nie majkel przychodzi do Rolanda tylko na odwrót
majkel o ile wiem nie ogłosił w Scientific American że słyszy i że w związku z tym domaga się ogólnoświatowego glejtu
Odszedł 13.10.2016r.

patrykvel

• 282 / 4905
  • Zaawansowany użytkownik
09-11-2012, 22:22
Nooo,  takie obalanie mitow to ja rozumiem. :D

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
09-11-2012, 22:22
Ja szukając DACa, wypożyczyłem 7 różnych przetworników i kilka kabli USB, między przetwornikami słyszałem różnice, choć nie zawsze, a między kablami nigdy.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
09-11-2012, 22:36
No może ustalcie w końcu, w czym można usłyszeć różnicę? W IC RCA oraz DACach tak, we wzmakach i kablach USB nie, w słuchawkach też chyba tak, jak z kolumnami? Jakąś listę poproszę! No i czy różnice w cenie w sprzęcie, który można odróżnić są wtedy w związku z tym uzasadnione czy nie są? Jak duża różnica może być uznana za lepszą/gorszą prezentację? Jakie wtedy różnice w cenie są akceptowalne? No i czy to wszystko można pomierzyć? ;)

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
09-11-2012, 22:37
Majkel i Roland - czy do testu będziecie używali kabli niewygrzanych czy po 200h grania?

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
09-11-2012, 22:37
Moje nie wymagają wygrzewania. Takie mi zawsze dziwne wychodzą.

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
09-11-2012, 22:38
Może zróbmy test jutro podczas AS? :)

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
09-11-2012, 22:38
>> Rolandsinger, 2012-11-09 22:03:17
>> Jak tego dokonasz lub ktokolwiek inny, to kupię nawet dwa te Twoje USB po 1500 zł. Jeden na zapas.

Po co skoro Ty sam tego nie słyszysz? To się dopiero nadaje do leczenia. :)

>> magus, 2012-11-09 22:21:56
>> to nie majkel przychodzi do Rolanda tylko na odwrót

Serio?

"Sygnatura dźwięku powoduje, iż trudno sobie wyobrazić system, w którym by się te przewody nie sprawdziły. Przekaz jest w klimacie analogowej gładkości, a środek zakresu barw jest po delikatnie ciepłej stronie. Wszelkie informacje dźwiękowe są pokazane, ale w sposób mniej bezlitosny i dobitny niż w wyższych modelach. Brzmienie tych kabli nie męczy i pozwala się cieszyć przyjemnie nasyconą średnicą oraz kulturalnymi wysokimi tonami. Rozmiar i uporządkowanie sceny jest wybitne w tej klasie cenowej, nie budzące uczucia niedosytu."

"W dobrych systemach lampowych potrafi wprawić w ruch dużą ilość powietrza wokół słuchacza, napełnić pokój aurą koncertu i przestrzennością oddania instrumentów i wokali. (...) jest to kabel o najszerszym paśmie przenoszenia spośród wszystkich trzech modeli interkonektów analogowych, "

"Dynamika i fokus jest najsilniejsza w tym modelu kabla analogowego. Nie ma preferencji co do technologii łączonych urządzeń, natomiast jest jedno zastrzeżenie - że słuchający jednoznacznie akceptuje ich sposób grania, choć całkiem możliwe, że dopiero z kablami Ear Stream Signature będzie mógł to jednoznacznie rozstrzygnąć."

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
09-11-2012, 22:43
@Cypis, rozmowa jest teraz o kablu USB, a Ty co skopiowałeś? Jeśli w robocie jesteś tak samo dokładny jak w szukaniu argumentów do dyskusji, to ja nie chcę robić z Tobą żadnych interesów. ;)

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
09-11-2012, 22:48
>> magus, 2012-11-09 22:21:56
>> Cypis, możesz nie wierzyć, w czym problem?

BTW. W niczym. Wydawało mi się tylko, że rozmawiamy o faktach a nie o elementach wiary. Jeśli jedynym "dowodem" na istnienie różnic ma być mój akt wiary to mówię "pass". W sprawach wiary nie dyskutuję.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
09-11-2012, 22:51
>> majkel, 2012-11-09 22:43:08
>> @Cypis, rozmowa jest teraz o kablu USB, a Ty co skopiowałeś?

Najmocniej przepraszam. Pogubiłem się. Wątek jest przecież o słuchawkach.

Oto poprawny cytat:

"To prawdziwie ekstremalne podejście i iście wyjątkowy dźwięk, charakteryzujący się znakomitą równowagą tonalną, zupełnie nie "komputerowym" klimatem osadzonym na doskonale czarnym tle oraz niespotykaną rozdzielczością."

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

kopaczmopa

• 786 / 6045
  • Ekspert
09-11-2012, 22:58
ja tam slysze roznice miedzy wzmacniaczami, kablami itd ale czy te roznice sa warte roznicy w cenie, zazwyczaj zupelnie nie.
ciekawosc brzmienia

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
09-11-2012, 22:59
Cypis,

ja np. jeszcze miesiąc temu byłem przekonany, że realność wirusa HIV jest tak pewna, jak śmierć i podatki
i rozmawiałem o nim jak o "fakcie" mimo tego, że nikt mi tego nie udowodnił - uważałem to za fakt
teraz moja znajomość tematu się zmieniła i tyle

nic na tą sytuację nie poradzimy, bo 99,9% naszego życia opiera się na wierze
gdybyśmy mieli sobie sobie zawsze wszystko udowadniać, to byśmy nie mieli czasu na przedłużanie gatunku :)

jak by mi zależało, żeby udowodnić, że majkel bajeruje, to bym spróbował to zorganizować
a tak, opierając się na większej lub mniejszej znajomości człowieka daję mu kredyt zaufania albo nie

takiej medycynie np. już tego kredytu nie daję :)
ale to moja sprawa i tyle
Odszedł 13.10.2016r.