Audiohobby.pl

Słuchawki niskiego lotu

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
09-11-2012, 14:31
Roland,

strzępisz język niepotrzebnie nie próbując nawet zastanowić się na tym, co sam piszesz
podobnie było już w dyskusji o standardzie złota - głosisz niezmienne prawa, odsyłasz do różnych biblii, a jednocześnie pewne podstawowe i wręcz banalne pytania pozostają bez odpowiedzi

myślę, że (nie tylko) w tej dyskusji nie bierzesz pod uwagę dość prostych w sumie kwestii:

- niezmienne i absolutne prawa fizyki pewnie i nawet istnieją, tylko czy aby na pewno są to te same prawa, które obecnie są uznawane za obowiązujące?
-nawet jeśli prawa obecnie obowiązujące są tymi absolutnymi, to czy aby na pewno w pełni i właściwie je rozumiesz i interpretujesz?
- nawet jeśli w pełni i właściwie interpretujesz autentycznie absolutne prawa fizyki, to czy na pewno znasz i bierzesz pod uwagę wszystkie (całość)?

tyle że ty koniecznie chcesz coś komuś udowodnić (jak XYZPaweł) w dodatku podpierając się pychą co do własnej znajomości funkcjonowania świata
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
09-11-2012, 14:33
>> 4m, 2012-11-09 14:28:32
>Obawiam się, że statystycznie Ultralink okaże się we wszystkim o klasę, dwie lepszy od Acrolinka

nie wiem, nie znam

i nie ma to znaczenia
ponieważ Roland nie przeczy, że im tańsze tym lepiej gra, tylko że droższe nie może grać inaczej
Odszedł 13.10.2016r.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
09-11-2012, 14:51
@asmagus, ja tylko rżnąłem głupa na modłę Rolanda, że nie wiem za co płacę, więc na pewno mnie naciągają.

@Roland, najpierw ktoś by musiał sprawdzić, czy te dwa kable rzeczywiście się różnią dźwiękowo, szczególnie w proponowanym do testu systemie. Nie ma podstaw w ciemno twierdzić, że ten Acrolink gra inaczej niż Ultralink. Ja miałem problem po zakupie IXOSa 104 odróżnić go od kabli dołączonych do CD Technics w systemie opartym o kolumny Tonsil Samba 250. Parę lat później na słuchawkach stwierdzałem istotne różnice między różnymi kablami, a IXOS się bronił bardzo długo nawet przed droższą konkurencją. Poszedł do ludzi dopiero jakoś rok temu, czyli 11 lat po zakupie.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
09-11-2012, 15:09
>> majkel, 2012-11-09 14:51:40

Sorry, nie załapałem ;) Za dużo pracy mam widać.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
09-11-2012, 15:10
Tak już jest. Na początku nie ma różnicy, potem są małe, a po czasie robi się to na miarę "być" albo "nie być".

Kuba_622

• 312 / 5131
  • Zaawansowany użytkownik
09-11-2012, 15:24
A jest gdzieś naukowo udowodnione, że te Philips Fidelo zmieniają dźwięk po 200 godzinach? :)

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
09-11-2012, 15:33
No to wygrzewanie słuchawek to jakieś voodoo dla audiofili de...li ;)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
09-11-2012, 15:41
Zalecany okres wygrzewania jest tak podawany, żeby wypadał 1 dzień po regulaminowym terminie zwrotu zakupionego towaru.

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
09-11-2012, 15:53

Odpowiadasz na wpis
>> Rolandsinger, 2012-11-09 13:15:34
>>Realne jest zadowolenie klienta, które ja sprzedaję, a czy doszło do niego drogą psychologiczną, metafizyczną czy fizyczną, to dla niego nie ma znaczenia.<<

Nie mam nic przeciwko, to jest bardzo rozsądne i rzeczowe postawienie sprawy.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Dla mnie to jest podsumowanie wątku :) GradoFan oferuje kable szwedzkiej firmy gdzie wtyczki są z drewna, izolatory to materiały naturalne, cena kosmiczna. Kabel USB 1700 PLN (Entreq-a).

Zawsze oferuje możliwość wypożyczenia. Ktoś słyszy róznice,komus się wydaje, komuś się taki kabel podoba i chce go kupić - naprawdę jest to decyzja kupującego.

Coś się zmienia na rynku Audio. Furutech jest znany z drogich kabli a po przeniesieniu fabryki do Chin sprzedaje kabe USB z serii Alpha (kiedyś bardzo droga seria) po 200 PLN (eBay oferty Furutech USB z UK).

Co więcej, wypuścili All-in-1 DAC, wzmacniacz słuchawkowy który kosztuje 1500 - 2000 PLN (oferty eBay: Furutech DAC)

Furutech ADL GT-40. Zdaje się, że była wzmianka w highfidelity (pozytywna). A na forum cisza (pewnie zbyt tani aby był dobry)
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
09-11-2012, 16:23
Znaczy kablarze biorą się za inne sprzęty, Audioquest też wypuścił DACa - dragonfly - 1000 pln (w Polsce 1200 pln) za coś pokroju pendrive\'a.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
09-11-2012, 18:05
Postudiuj na Inner Fidelity pomiary zmieniające się wraz z czasem dla AKG Q701 i wszystko się rozjaśni.

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
09-11-2012, 18:10
>> magus, 2012-11-09 14:21:15
Roland

ale dlaczego akurat te 2 kable wybrane przez ciebie, hę?
 czy ja się gdziekolwiek zapierałem, że odróżnię Acrolinka 6N za 2,6 tys. zł od Ultralinka 6N za 180 zł?

a może powinienem zrozumieć to tak, że ty porównywałeś w życiu tylko te 2 kable i na tej podstawie sformułowałeś ogólne i niepodważalne prawo?<<

Podałem te kable, bo akurat je posiadam. Przynieś swoje, byle bardzo różniące się ceną, a niewiele zastosowanym przewodnikiem (np. obydwa miedziane). I tak wszystkie miedziane przyzwoitej jakości są nieodróżnialne na słuch. Jeśli ktoś nie wierzy, to niech wali do Piopio czy nawet Lancastera, bo to on zdaje się robił przełącznik do ABX dla XYZ-ta i niech sam potestuje na sobie.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
09-11-2012, 18:23
@ majkel,magus

Dajcie już spokój, przecież był na forum wątek o ABX i udziale audiofilów z a-s i nikt żadnych różnic nie usłyszał, nie tylko między kablami, a także między audiofilskimi wzmacniaczami za furę szmalu a jakąś tanizną zdaje się Technics`a. Po prostu tych różnic nie ma, gdyby były, to Michael Fremer ze Stereophile zgarnąłby od Jamesa Randiego milion dolców i tyle. Nie zgarnął, a nawet przegrał walkowerem.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
09-11-2012, 18:29
>> Rolandsinger, 2012-11-09 18:10:38

>Podałem te kable, bo akurat je posiadam. Przynieś swoje, byle bardzo różniące się ceną, a niewiele zastosowanym przewodnikiem

sam nie mam przeglądu, ale może pogadam z majkelem, żeby mi coś podrzucił przy okazji :)

a co do różnic w cenach - cena jest taka jak sobie wymyślił sprzedawca
skoro twierdzisz, że wszystkie kable są tak naprawdę takie same (również w sensie kosztów produkcji), to jakie ma znaczenie ich cena detaliczna?
cena kabla to metka, jaką ktoś na nim przykleił, więc proponuję się tym nie przejmować
(choć jak chcesz, to mogę ci zrobić 2 metki z dowolnie ustalonymi cenami i przykleimy ja na testowane kable)
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
09-11-2012, 18:40
>> Rolandsinger, 2012-11-09 18:23:16
@ majkel,magus

>Dajcie już spokój, przecież był na forum wątek o ABX i udziale audiofilów z a-s i nikt żadnych różnic nie usłyszał, nie tylko między kablami,
>a także między audiofilskimi wzmacniaczami za furę szmalu a jakąś tanizną zdaje się Technics`a. Po prostu tych różnic nie ma

nie wiem Roland jak ty, ale ja z audiofilskimi wzmacniaczami się nie zadaję

no i zawsze można jeszcze zadać pytanie, na czym porównywali
bo z tego co słyszałem, to zdecydowana większość kolumn, w tym audiofilskich, ma koszmarne THD
Odszedł 13.10.2016r.