Audiohobby.pl

Słuchawki niskiego lotu

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
09-11-2012, 11:32
>> chrees, 2012-11-09 11:21:20
>Jak należy rozumieć sformułowanie "absolutne prawa nauki"? ;PP

ano właśnie! :)
rzetelnego specjalistę od takowych pilnie zatrudnię i dobrze zapłacę :)
Odszedł 13.10.2016r.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
09-11-2012, 11:40
Przykład "realnego działania mającego sens merytoryczny": kartka tekstu A4 z pieczęcią. Tekst dość szablonowy, w dużej mierze na pewno przeklejony z istniejącego dokumentu na potrzeby każdego takiego kolejnego. Koszt materiałowy - 5zł umownie (teczka poliestrowa, papier kredowy, wydruk). Czas wykonania - kwadrans? Cena 700zł + VAT.

Geodezja - dorysowanie dwóch kresek na mapie. Cena 500zł. Koszt zerowy, bo wizja terenowa... przecież gość nie zmyśla i po co by kłamał, nie trzeba jechać sprawdzać.

200gr dobrych frytek w podrzędnym lokalu - 8zł. 1kg ziemniaków - 60gr w sezonie. Jakbym sobie sam zrobił - jakieś 1~2zł wyszłyby frytki. Wartość dodana - w lokalu atmosfera i wygląd jak w barze mlecznym, z paneli LCD leci 4funTV albo piłka kopana - bezcenne. ;)

Smartfon - ekran dotykowy: 20zł w hurcie? Elektronika w środku - drugie tyle, wypraski z plastiku na obudowę - 1zł razem. Cena - od 800zł? Słychać przez niego tak samo jak przez mój zwykły telefon. Klawiatura dotykowa? Dziękuję, postoję. To jest dopiero METAFIZYKA - zapłacić więcej za gorzej.

Ja stosuję rozwiązania wynikające z wiedzy szkolnej, sięgającej po szkołę wyższą. Tak jak ją rozumiem, tak stosuję, a wypuszczam jako produkt tylko to, co uważam za warte uwagi ze względów użytkowych i jakości dźwięku. Jak się czegoś nie rozumie, to jeszcze nie powód do nazywania tego metafizyką.

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
09-11-2012, 11:49
Ja akurat miałem jedno z urządzeń firmy WBA i mam nieco odmienne zdanie na jej temat. Wygląd - ujdzie, jakość wykonania - słaba, dźwięk - bardzo słaby, zakłócenia/brumienie - obecne. Dla mnie to właśnie te 800 PLN to jest prawdziwa strata pieniędzy.
Zresztą po dobrych kilku latach muszę przyznać, że sprawdziłem/rozprawiłem się z większością "legend konstruktorskich" rodem z forum audio i wiem mniej więcej która co sobą reprezentuje. I na razie kupuję sprzęt od dużych producentów. Ale jak kto woli, nikomu nie odmawiam prawa koncepcji, że tylko DIY itp. ma sens.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
09-11-2012, 12:34

>> magus, 2012-11-09 11:32:18

ano właśnie! :)
 rzetelnego specjalistę od takowych pilnie zatrudnię i dobrze zapłacę :)<<

Epistemologia naukowa w temacie audio sprowadza się do przestudiowania kilku propedeutycznych pozycji, np.:

- Jerzy Brzeziński "Metodologia Badań Psychologicznych"
- Elżbieta Hornowska: Testy psychologiczne : teoria i praktyka. Warszawa: Scholar, 2007
-  Pieter J.D., Drenth: Growing Anti-intellectualism in Europe: A Menace to Science. ALLEA (All European Academies)., 2003.
-  Camara et al.; Nathan, Julie S.; Puente, Anthony E. (2000). "Psychological Test Usage: Implications in Professional Psychology". Professional Psychology:Research and Practice 31 (2)

BBT jest właśnie elementarzem badań takich zjawisk jak percepcja. Wałkował to już XYZPawel, więc nie ma sensu się powtarzać. Odrzucenie BBT jest równoznaczne z wkroczeniem na terytorium metafizyki/religii.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
09-11-2012, 12:42
@ majkel

To nie ważne, czy prawnik za jedną pieczątkę czy pismo z szablonu inkasuje 2000 zł. Istotne jest, że działania te obiektywnie zmieniają jakiś stan rzeczy - ktoś jest oczyszczony z zarzutów, ktoś wychodzi z więzienia, a ktoś inny do niego trafia. I tylko to ma znaczenie i dlatego te 2 czy 5 tys. zł nie są wyrzucone w błoto. Bo następstwa tych działań są REALNE I OBIEKTYWNE.

W audio nie ma żadnego empirycznego dowodu na to, że kabel USB za 8000 zł działa inaczej niż taki za 20 zł. I to jest sprzedawanie voo doo. To, że klienci na to voo doo są piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip to inna para kaloszy.  

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
09-11-2012, 13:00
Realne jest zadowolenie klienta, które ja sprzedaję, a czy doszło do niego drogą psychologiczną, metafizyczną czy fizyczną, to dla niego nie ma znaczenia. Oczywiście zbieżność niezależnych obserwacji można zawsze zgonić na halucynację zbiorową, a nie konkretne - zbieżne z deklarowanymi - cechy produktu, a czy podstawy występowania tego zjawiska są bardziej naukowe niż budowa kabla, to się już nie wypowiem, bo nie znam podstaw naukowych zbiorowych halucynacji, teleportacji czy UFO.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
09-11-2012, 13:15
>>Realne jest zadowolenie klienta, które ja sprzedaję, a czy doszło do niego drogą psychologiczną, metafizyczną czy fizyczną, to dla niego nie ma znaczenia.<<

Nie mam nic przeciwko, to jest bardzo rozsądne i rzeczowe postawienie sprawy.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
09-11-2012, 13:20
Szkoda, że nie wszyscy producenci tak jasno nie trafiają w meritum, tylko dorabiaja  do tego jakieś pseudonaukowe pierdy, kompromitując się kompletnie.

Nawet zacietrzewiały racjonalista-elektronik na swoim blogu podkreśla:

W ostatnim zdaniu tego filmu pada stwierdzenie: "Jeśli wydasz 1000 dolarów na kabel zasilający, to naprawdę usłyszysz różnicę".

I to jest sedno.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
09-11-2012, 13:25
Dziwne, ja prędzej wkurzam, jak wydam kasę, a nic nie dostaję w zamian, a im więcej wydaję, tym więcej oczekuję.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
09-11-2012, 13:27
>> majkel, 2012-11-09 11:40:09
Przykład "realnego działania mającego sens merytoryczny": kartka tekstu A4 z pieczęcią. Tekst dość szablonowy, w dużej mierze na pewno przeklejony z istniejącego dokumentu na potrzeby każdego takiego kolejnego. Koszt materiałowy - 5zł umownie (teczka poliestrowa, papier kredowy, wydruk). Czas wykonania - kwadrans? Cena 700zł + VAT.(....)

Fajnie by było gdyby to co piszesz miało jakikolwiek sens np w branży prawniczej. U nas koszty ogóle są wysokie a jak wiesz na nie trzeba zarobić. Byś miał ten dobry tekst wyjściowy do modyfikacji dla klienta musisz mieć program za jakieś kilka/ kilkanaście k/zł rocznie, opłacać korporacyjne składki, płacić za szkolenia (OBOWIĄZKOWE!!), płacić za biuro (gdzieś tego człowieka przyjmujesz), sprzęt itd. A dolicz do tego składki do ZUS, podatki (wszelkie).

Koszt utrzymania biura z ww minimalnym "zasobem" do pracy szacuję na jakieś minimum 30 000 rocznie bez pracowników, gdzie sam np. radca prawny świadczy usługę i nie ma nawet sekretarki. Wiesz ile rzeczy trzeba zrobić by same koszty, 30 000, zarobić?

Są prawnicy którzy zarabiają 300 Euro za godzinę, ale zdecydowana większość zarabia mizernie - rynek od dawna jest otwarty i już zdążył zostać zepsuty ... oczywiście telewizja mówi o tym, ze zamknięty jest i trzeba otworzyć. Tarzam się wtedy ze śmiechu po podłodze.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
09-11-2012, 13:37
>> Rolandsinger, 2012-11-09 12:34:24

>> magus, 2012-11-09 11:32:18

>>ano właśnie! :)
>>rzetelnego specjalistę od takowych pilnie zatrudnię i dobrze zapłacę :)<<

>Epistemologia naukowa w temacie audio sprowadza się do przestudiowania kilku propedeutycznych pozycji, np.:

i co? to już koniec historii? jakaś errata do tej wiedzy jest możliwa, czy już za późno? okienko zamknięte?

> Odrzucenie BBT jest równoznaczne z wkroczeniem na terytorium metafizyki/religii.

a ja mu kiedyś proponowałem zawody - to wziął i wymiękł
tzn. wysyłał mnie za Wielką Wodę gdzie czeka mityczny Skarb który na pewno istnieje bo ma go Wielki Guru
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
09-11-2012, 13:43
>> Rolandsinger, 2012-11-09 12:42:29

>W audio nie ma żadnego empirycznego dowodu na to, że kabel USB za 8000 zł działa inaczej niż taki za 20 zł.

zastanawiam się, co próbujesz nam przekazać

1) czy to, że jak na takich samych dwóch kablach nakleimy dwie różne etykietki: 20 zł i 8000 zł, to nadal będą grały tak samo?
2) czy też, że jak mamy 2 różne kable i jeden kosztuje 8000 zł to jest nieodróżnialny od tego, który kosztuje 20 zł?

jeśli chcesz się założyć o to drugie, to jestem gotów (stawka dowolna)
Odszedł 13.10.2016r.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
09-11-2012, 14:08
Zgłaszasz się do testu? Zrobimy ABX 10 w trzech seriach pomiędzy moim Acrolinkiem 6N za 2,6 tys. zł

http://nautilus.net.pl/?prod=1526

a np. Ultralinkiem 6N za 180 zł.

Jeśli wynik będzie istotny statystycznie, to będzie przełom w badaniach nad audio voo doo.

Zaproponuj miejsce.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
09-11-2012, 14:11
Ładny kolor przewodu i kształt wtyczek ;-)

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
09-11-2012, 14:21
Roland

ale dlaczego akurat te 2 kable wybrane przez ciebie, hę?
czy ja się gdziekolwiek zapierałem, że odróżnię Acrolinka 6N za 2,6 tys. zł od Ultralinka 6N za 180 zł?

a może powinienem zrozumieć to tak, że ty porównywałeś w życiu tylko te 2 kable i na tej podstawie sformułowałeś ogólne i niepodważalne prawo?
Odszedł 13.10.2016r.