Witam
Temat formowych hornów w przystępnej cenie jak widzę umarł śmiercią naturalną. Mi udało się namówić Brata do zakupu drivera DE250 i tuby ME45 firmy B&C, z kolei jego kolega niejaki traxman (nie wiem czy udziela się na tutejszym forum, ale na pewno pisuje czasami na konkurencyjnym audiostereo) mając do dyspozycji woofery SM110N Beymy próbował z tego wszystkiego stworzyć kolumnę (wersja eksperymentalna), która pod względem brzmienia choć trochę zbliżyłaby się do oferowanych przez Ancient Audio kolumn Vintage. Uzyskane przez traxman efekty są naprawdę obiecujące, w każdym razie tak wynika z relacji mojego Brata. Kolumna charakteryzuje się ponoć przede wszystkim niesamowitą sugestywnością brzmienia i ogromną dynamiką, a więc tym czym błyszczą najbardziej kolumny Ancienta. Poza tym kolumny są łatwe do wysterowania, bezproblemowo uciągnie je SET na lampie 2A3 nawet na symfonice. Z resztą właśnie na symfonice jak twierdzi mój Brat ten zestaw pokazuje najwięcej swoich możliwości. Niemniej jednak po tym jak Brat z pomocą traxmana złożył push pulla na lampach 807, który świetnie zgrywa się z jego Electrami Focala i o ile mi wiadomo również traxman ma sporo innych rozgrzebanych projektów postanowili obaj odpuścić temat budowy hornów a’la Vinatge Ancient Audio . Po tych eksperymentach zostały dwa woofery Beymy SM 110N oraz driver DE250 i tuba ME45, wszystko prawie nowe, zakupione właściwie pod ten eksperyment. Może się ktoś na to skusi ???. Proszę na prive wszystkich chetnych. Myśle, że traxman przy zakupie tych gratów powie jaka budę zastosował dla woofera, jakie strojenie BR i jaką użył zwrotkę, co może być naprawdę niezłym punktem wyjścia dla dalszych eksperymentów
Pozdro