Audiohobby.pl

Projekt tubowy Audiohobby

1AUTOTECH

• 284 / 5638
  • Zaawansowany użytkownik
13-07-2012, 08:05
... no to nie znajdę
lukasz

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
13-07-2012, 08:47
>> lancaster, 2012-07-13 07:10:40
>> We własnym zakresie może 300zł na taką parę obudów.

Szczerze  wątpię. Robiłem nie jedne obudowy fornirowane. Same poformatowane dechy  MDF dla bardzo małej i skromnej konstrukcyjnie kolumny ok. 30l (mało wzmocnień, MDF 19mm, itd) to koszt, ok 80-100 złotych. Dolicz do tego klej, fornir, lakier, szpachlówkę, materiały szlifierskie, narzędzia "jednorazowe" (ot, choćby i szpachelka, pędzel...), transport materiałów... A rozmawiamy o kolumnie o objętości sporo większej niż 30l i konstrukcyjnie bardziej skomplikowanej. Z tego co pamiętam MDF na obudowę Visaton Solo 100 (objętość ok. 100l) kosztowały coś koło 150 - 200 złotych.

A wracając do tematu.

Temat upadł, bo koncepcja się nie wyklarowała. Pojawiły się dwa obozy low- i hi-endowy. Gwarancja dobrego brzmienia obu koncepcji stoi pod dużym znakiem zapytania, więc nie ma na tyle odważnego (czyt. bogatego) który by zaryzykował inwestycję w głośniki dla ideii "projektu forumowego". Większość z nas woli "wróbla w garści" i "zgniły kompromis" niż kosztowne ryzyko bez gwarancji powodzenia.

BTW. Pomimo, ze pytałem o najlepsza obudowę dla F-180, buduje ją jako BR, bo wolę "przeciętny" (jak niektórzy mawiają) wielokrotnie sprawdzony efekt, niż być może lepsze brzmienie w innej obudowie okupione godzinami eksperymentów i setkami złotych, których jednych i drugich nie mam za wiele.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

lancaster

• Gość
13-07-2012, 09:49
Cypis, nie chciałem zniechęcac Gustawa :-) To mniej wiecej tak jakbym Gustawowi napisał, ze dobry system kalibracji kolorów do drukarni ile może kosztować ? 740zł ? No może 1034zł :-) i zrobi to każdy kto rozróżnia kolory (prosty test z kropkami i do roboty)...ale sie nie znam ;-)

Co do Twoich założeń 100% sie zgadzam :-) Bez kombinacji etc. A jak przyjdzie kiedyś chęć na coś "lepszego" to to "gorsze" mamy pod ręką po to by upwenic sie czy aby na pewno jest gorsze ? :-)
O tympisałem od samego początku. Zrobić dobre 2 way w basrefleksie. Jarkowi Waszczyszynowi z Ancient Audio jakośkorona od tego z głowy nie spadła,a paczki wycenione pewnie na tradycyjne 10 eurokoła :-)
I bardzo dobrze uważam.

1AUTOTECH

• 284 / 5638
  • Zaawansowany użytkownik
13-07-2012, 10:06
Ja byłem za opcją DE250+GDN30/60/1 albo inny Tonsil...

Chyba było trudno znaleźć przetworniki, które wszystkim by odpowiadały...
lukasz

Gustaw

• Gość
13-07-2012, 10:09
Gustawa nie zniechęcisz bo Gustaw nie chce w najbliższym czasie budować kolumn :-)
Co do obudowy to myślałem raczej  raczej o wersji surowej, bez forniru z drzewa bananowca i lakieru z płatkami platyny.
Surowe dechy z mdf-u. Wpakować głośniki i posłuchać czy jest potencjał. Jeżeli pupa blada to obudowę do pieca a głośniki na allegro.

Jeżeli jednak okaże się, że wyszło super to wtedy pomyśleć o wykończeniu w stylu Ludwika IVX i obudowie z drzewa sandałowego z wmontowanymi głośnikami z membranami ze skóry krokodyla. W tej sytuacji to faktycznie "sky is the limit". :)

lancaster

• Gość
13-07-2012, 10:27
Gustaw, w takim razie 300 zła na materiał Tobie wystarczy. Swojej pracy nie liczysz, spoko. Pozostają głośniki.
Razem eksperyment wyjdzie i tak koło 2Kzł. Nie lepiej kupić używki ? Można odsprzedać z mniejszą stratą lub nawet z zyskiem jak dobrze kupisz i sie nie narobić.

lancaster

• Gość
13-07-2012, 10:43
PS. Gustaw, potencjału głośników nie usłyszysz zanim ich nie dograsz...a toteż "trochę" zabawy.

cadam

• 4401 / 6108
  • Ekspert
13-07-2012, 11:16
Ja tam robię eksperymentalną kolumnę MTM z waveguide na tanich osiemnastkach.

fakamada

• 1066 / 5610
  • Ekspert
13-07-2012, 11:17
Zaczęły pojawiać się pierwsze konstrukcje na Seos 12. Na razie gotowe są na wooferach Dayton Audio DS315-8, Eminence Delta 12a oraz Deltalite 2512.

http://www.diysoundgroup.com/forum/index.php?topic=10.0
http://www.diysoundgroup.com/forum/index.php?topic=9.0

magus

• 20990 / 6109
  • Ekspert
13-07-2012, 12:07
a co szkodziło zrobić dwa wątki - osobno full wypas i osobno "twoja pierwsza kolumna z Biedronki"?

nawet jeśli nikt by się na wersję dla bogatych nie pokusił, to na pewno dyskusja byłaby ciekawa i rozwijająca, jak nie dla wszystkich, to dla większości
mądrego myślenia i wymiany wiedzy oraz doświadczeń - konstruktywnych - nigdy dość
a jakby co, to byłby gotowy projekt na przyszłość

zresztą, nadal można to zrobić i doprowadzić pomysły do końca
nawet jeśli nikt w tym momencie budować nie zamierza, to warto byłoby zostawić po tym wątku jakiś konkret
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
13-07-2012, 15:58
magus, jest tylko 1 sposób. Trzeba zbudować zestaw od podstaw i zamieścić plany gotowca.
Na razie jedyna konkluzja brzmi : ciężko się dogadać :-)

atlon11

• Gość
13-07-2012, 15:59
Słuszna uwaga z podziałem na dwa wątki. Wątpie aby Lancaster zadowolił wszystkich jednym projektem, gdy każdy chce co innego. Przedyskutowanych 50 stron, a efektów brak.

Nie widać żadnego problemu.

Na bas dałbym G.T.Sound GSU-W16

http://www.gt-sound.com/english/gt_gsu-w16_e.html

Dalej w zależności od projektu.. np. driver 1\'\' TD 2002 + tweeter ET-703.

http://tad-labs.com/en/professional/unitspeaker/unit2.html

Zalecane podziały powyższych głośników na 800Hz idelnie pasowałyby do poniższych kolumn. Tu macie jeszcze opis kolumn - modyfikowanej zwrotnicy przez byłego ich właściciela... Pewnie pamiętacie te zdjęcia:

http://cpskal.gr/forum/viewtopic.php?t=768

W zależności od upodobań brzmieniowych.. można wstawić Field Coil RCA-MI-9443. Osobiście wolałbym driver Field Coil z membraną Mg lub Be jak np. w Blumenhofer Wiki.

Jest tyle głośników, że można sobie wybierać w każdym przedziale cenowym, od najtańszych, po najbardziej zaawansowane. Wybór zależy od preferencji brzmieniowych i przede wszystkim $.

http://oswaldsmillaudio.com/forum2/index.php?topic=228.0

cadam

• 4401 / 6108
  • Ekspert
13-07-2012, 18:20
Zrobiłem rysunek 35 litrowej obudowy testowej z wymiennym frontem. Jest ktoś zainteresowany?

cadam

• 4401 / 6108
  • Ekspert
13-07-2012, 18:25
Proporcje obudowy do dwóch osiemnastek MTM.

lancaster

• Gość
14-07-2012, 13:23
cadam, mysle ze dla tego typu projektu dobrze by było otworzyc osobny wątek. Tak szczerze...ile znacie wspólnych forumowych projektów ? Raczej zawsze jest tak, ze 1 konkretna osoba całosć pilotuje a reszta ew. podrzuca pomysły do sprawdzenia. Nie spotkałem sie z przypadkiem zeby udało sie zawrzecrózne czasami sprzeczne koncepcje w 1 projekcie. I jest to jak dla mnie rzecz naturalna.