>> lancaster, 2012-07-13 07:10:40
>> We własnym zakresie może 300zł na taką parę obudów.
Szczerze wątpię. Robiłem nie jedne obudowy fornirowane. Same poformatowane dechy MDF dla bardzo małej i skromnej konstrukcyjnie kolumny ok. 30l (mało wzmocnień, MDF 19mm, itd) to koszt, ok 80-100 złotych. Dolicz do tego klej, fornir, lakier, szpachlówkę, materiały szlifierskie, narzędzia "jednorazowe" (ot, choćby i szpachelka, pędzel...), transport materiałów... A rozmawiamy o kolumnie o objętości sporo większej niż 30l i konstrukcyjnie bardziej skomplikowanej. Z tego co pamiętam MDF na obudowę Visaton Solo 100 (objętość ok. 100l) kosztowały coś koło 150 - 200 złotych.
A wracając do tematu.
Temat upadł, bo koncepcja się nie wyklarowała. Pojawiły się dwa obozy low- i hi-endowy. Gwarancja dobrego brzmienia obu koncepcji stoi pod dużym znakiem zapytania, więc nie ma na tyle odważnego (czyt. bogatego) który by zaryzykował inwestycję w głośniki dla ideii "projektu forumowego". Większość z nas woli "wróbla w garści" i "zgniły kompromis" niż kosztowne ryzyko bez gwarancji powodzenia.
BTW. Pomimo, ze pytałem o najlepsza obudowę dla F-180, buduje ją jako BR, bo wolę "przeciętny" (jak niektórzy mawiają) wielokrotnie sprawdzony efekt, niż być może lepsze brzmienie w innej obudowie okupione godzinami eksperymentów i setkami złotych, których jednych i drugich nie mam za wiele.