Audiohobby.pl

Projekt tubowy Audiohobby

• Gość
10-06-2012, 13:41
Kto będzie robił pomiary? ja korzystam z usług Jacka, Beymy kupie, bo potrzebuje do gruszek, czy jest pomysł na design kolumny,... czy ja mam tym się zając?
Kolce mam takie,

• Gość
10-06-2012, 20:53
Nie miałem czasu zaglądnąć, i widzę nie złe zamieszanie, jakieś grupowe zamówienie na tuby?;0).
Ja proponuje BMS, w środek jakąś dobrą 8" i 12br70, a to ze względu na zawirowania w średnicy, chciałbym ją ocieplić jakimś papierowym i skutecznym sredniotonowcem, lub jakąś dodatkową tubą, tak aby można było łatwiej dostroić, do systemu, bo po pomiarach może być za ostro. Ja już to przerabiałem i na pewno w następnej konstrukcji tak bym zrobił.
Tak czy inaczej obudowa jest, basy też, zróbmy jedna konstrukcje, posłuchajmy i oceńmy, a potem będziemy się cieszyć, i wykonywać,.. wiedząc co bo, słuchaliśmy...

abuq1

• 51 / 6108
  • Użytkownik
12-06-2012, 23:55
Oto i moja obudowa testowa.
Z tym, że nie mogąc doczekać się postępów w "forumowym projekcie" poszedłem nadal w odgrodę zamiast horna.

• Gość
16-06-2012, 00:51
END, wątku!

cadam

• 4401 / 6108
  • Ekspert
11-07-2012, 20:19
Nic z tego nie będzie?

almagra

• 11519 / 5761
  • Ekspert
11-07-2012, 21:04
Jak to w Polsce...

a_men

• 746 / 6103
  • Ekspert
12-07-2012, 09:36
Czy Beyma 12br70 zagra z 8W lampą, czy potrzebuje mocniejszego wzmacniacza?

lancaster

• Gość
12-07-2012, 18:28
Powinna zgrac bez problemu. 8BR z  efektywnoscią realną na poziomie 88-9dB bez kłopotu zagra z 3,5W lampą w pomieszczeniu 30m2. Piszę ze powinna bo zalezy od wzmacniacza...zakłądam ze dobrej klasy i o przyzwoitym wzmocnieniu.

a_men

• 746 / 6103
  • Ekspert
12-07-2012, 22:40
Cały czas mam push-pulla na 2a3. Powiem skromnie, że dobrej klasy:)

Gustaw

• Gość
13-07-2012, 00:53
Będę wredny i napiszę, że byłem od samego początku przekonany, że żadnego wspólnego projektu nie będzie.
Zbyt wiele różnych koncepcji i zbyt wiele punktów widzenia. Dodatkowo to już nie te czasy w których projektowało sie wspólnie dla idei.

Skorzystajcie z jakiegoś tubowego gotowca. Wprowadźcie ew. ulepszenia a nie składajcie puzzle z 2 tysięcy różnych pomysłów. Projekt klonów Totemów Mite na AS wypalił ponieważ był prosty i był gotowcem. Tutaj potrzeba czegoś co każdy matoł zrobi prawie sam, na kolanie, nie wymyślania cudów na kiju.

Sorry za wtrącenie. Ja w kwestii konstrukcji kolumn nie pomogę bo się na tym nie znam.

P.S. Może kit Audiohobby Heresy ? Paczka prosta, ustawna nawet w M1, z głośnikami i zwrotnicą tez chyba nie powinno być problemu. Ile to będzie kosztować ? 3 stówy plus własna robocizna?

lancaster

• Gość
13-07-2012, 06:34
Gustaw,a ja uczciwie napiszęze od początku nie chciałemsieangazowac

Tu nie chodzi o "czasy dlaidei"

"Ile to będzie kosztować ? 3 stówy plus własna robocizna?"

Pobudka :-) Głośniki basowe od Critesa (zamienniki tych z Heresy) to chyba 500zł/szt, średniotonowe Atlasy...pewnei pary używanych za 300zł byśnie dostał. Licz 400 z przesyłką. Tweetery można dać "Tonsilowskie" APT50 - ludzie ich używaja w Klipschach. Wzwrotnicy autotransformatory....za 2 szt pewnie 250-300zł u Critesa i niecałe 200 u Leszka Ogonowskiego. Tuby...jak dasz nieodpowiednie to zapomnij o klonie. Załóżmy ze znajdziesz podobne to i tak brzmienie bedzie albo trochę inne albo trzeba bedzie modyfikować zwrotnice. Załóżmy jednak że daszpodobne to za 4 tuby plastikowe,które wypada dotłumić zapłącisz pewnie ze 100zł. Obudowa ze sklejki....300zł we fornirze uważasz ? Ja uważam że 700-1000. Razem

lancaster

• Gość
13-07-2012, 06:52
"Razem ...." 2600. Aza tylekupisz używki,więc poco sie męczyć w klonowanie ?

Wracajac do niedokończonej pierwszej myśli :-):

>> lancaster, 2012-07-13 06:34:35
Gustaw, uczciwie napiszęze od początku nie chciałem sie angazowac w ten projekt, ale też kiedy miałem jakieś sugestie umieszczałem je. Przejrzyj wątek.Żadnego torpedowania z mojej strony.

Tu nie chodzi o "czasy dla idei" czy ich brak. Po prostu wiedząc ze jest tak jak piszesz w kwestii dogadywania się ludzi nie chciałem forsowac kolejnej opcji i tyle. Kiedy po jakimś czasie i burzy mózgów temat zdechł a ja miałem chwilę czasu i lekką wenę  postanowiłem że częśc projektu (pomiar/koncepcja) mogę wziac na siebie jako bazę.
No ale wtedy sie okaząło że wyrastajacy z podziemi Jacek Zagaja najpierw postanowił pogadać o tubach z Opola 74 (?) :-))) a w rozwinieciu ma pomysł żeby wziać zwrotnice od jakiegos DIYersa który kupi chińskie tuby...bo "zwrotnic bedzie wysyp" :-) Zakładam, ze pomysł wszedł przez aklamację :-) No i zdechło na dobre, chlopaki znajdą gotowego chińczyka i sklonują. Ma to cos współnego z projektem AH ? Nawet sie ciesze, przekonałem sie ze robić non profit bardzo chętnie ale trzeba mieć dla kogo. Większość widzi sens tylko wtedy kiedy płaci.
Prosta sprawa. A ja jestem ostatni który by taką przyjemnosć odbierał :-)

lancaster

• Gość
13-07-2012, 07:10
"Obudowa ze sklejki....300zł we fornirze uważasz ? Ja uważam że 700-1000. "

PS. mam na myśli obudowę która zleca sie stolarzowi. We własnym zakresie może 300zł wystarczy na taką parę obudów. Jesli ktos nie jest wprwiony w  stolarce lub z zamilowania stolarzem to sugeruje dopłacić 400-500zł i dać to stolarzowi na warsztat. Choćby dlatego ze efekt końcowy może być różny a i sama stawka godzinowa moze okazać sie niższa niż ta za którą normalnie byśmy pracowali.

1AUTOTECH

• 284 / 5638
  • Zaawansowany użytkownik
13-07-2012, 07:46
kurcze ... nie mogę znaleźć tego Jacka z Opola i teraz nie wiem o co chodzi...
lukasz

lancaster

• Gość
13-07-2012, 07:54
Autotech, przecież Jacek usunął stąd wszystkie swoje wpisy, wiec nie tylko tego jednego nie znajdziesz.

Nie pamietam  tylko który to byl rok, ale pamietam ze Jacek wspominał coś o wycinankach z Cepelii.
I to myslę jest dobry trop :-)