"A w ogóle to się dziwię. Ty - propagator eksperymentowania z nietypowymi rozwiązaniami, masz nagle problem dwumembranowym driverem, który daje nowe możliwości? Tylko dlaczego?"
Jakiego typu problem widzisz u mnie z 2 membranoiwym driverem ? Bawilem sie neodymopwym BMS-em. Gra u znajomego w 400-ce Tractrixie wlasnie. Podzial 800, ciągnie do samej gory prawie jak od linijki. Podzial aktywny.
Rzeczy ktore wrzucasz raczej mnie dziwia niz dzialaja w realnych konstrukcjach (stalokierunkowosc) - stąd moje opinie. Pomiary tub jedno a calej konstrukcji drugie, rozumiem ze Piaudio moglo cos narozrabiac, ale JBL w Everestach raczej nie.
Moze nie bede wiecej marudzil, bo dowolna tuba (profil) nada sie do tego projektu jesli dobrze jej uzyc, tylko znow....nie widze wielu chętnych na koaksjalne BMS do projektu tubowego audiohobby. Po prostu tego typu glosniki sa drogie, choc tansze od JBL.
Proponuje wrocic do dyskusji o realnych potrzebach, czyli driver kompresyjny mysle 500zl, zeby projekt mial szanse na jakotaka popularnosc. Moze niech Cypis sie wypowie bo chyba jako jedyny ciągnie ten projekt na plaszczyxnie nie teoretycznej :-)