Audiohobby.pl

Projekt tubowy Audiohobby

cadam

• 4401 / 6108
  • Ekspert
19-11-2013, 13:27
Wydaje mi się, że Audio Salon będzie godniejszą zakładką dla dyskusji nad takim wykwintem jak JBL.

atlon11

• Gość
19-11-2013, 14:49
>> lancaster, 2013-11-19 11:41:34
JBL Everest jest kolumna świetną ale nie doskonalą. Po parze 15 cali wooferow mozna by oczekiwac cokolwiek nizszego zejscia na basie (roluja sie juz dla 50Hz), driver wmontowany w tube Everesta wymaga KILKUSTOPNIOWEJ korekcji, posluchalbym ich w warunkach kamarealnych a nie w sytuacji sam na sam z 3 samplerami :-) ...wiecej grzechow nie pamietam, za wszystkie szczerze zaluję x-)
=======================

http://www.avreport.ru/tests/home/audioreproduction/loudspeakers/floorstandas/item/340/

W załączniku masz pomiary Everest DD66000 z powyższej recenzji, i zobacz jak ciągnie pasmo (700Hz~20kHz) tuba średnio-wysokotonowa Everest\'u. Teraz pokaż mi Tractrix\'a jak ciągnie te pasmo - żartowałem, nie musisz pokazywać ;-).
W JBL\'u ściemy nie robią, jest pełen profesjonalizm i to lubię, zresztą to nawet widać w firmowej dokumentacji kolumn z wszelkimi pomiarami.
Pamiętaj, o nowych DD65000 & DD67000 które będą jeszcze bardziej dośrubowane :-), na tyle, na ile to tylko się dało, przez te 6-lat.
Nie martw się o horn/tubę średnio-wysokotonową, bo gdyby nie była doskonała to w owej konstrukcji by się nie znajdowała.
« Ostatnia zmiana: 01-01-1970, 01:00 wysłana przez lancaster »

atlon11

• Gość
19-11-2013, 14:55
>> lancaster, 2013-11-19 11:41:34
JBL Everest jest kolumna świetną ale nie doskonalą. Po parze 15 cali wooferow mozna by oczekiwac cokolwiek nizszego zejscia na basie (roluja sie juz dla 50Hz), driver wmontowany w tube Everesta wymaga KILKUSTOPNIOWEJ korekcji, posluchalbym ich w warunkach kamarealnych a nie w sytuacji sam na sam z 3 samplerami :-) ...wiecej grzechow nie pamietam, za wszystkie szczerze zaluję x-)
=======================

http://www.avreport.ru/tests/home/audioreproduction/loudspeakers/floorstandas/item/340/

W załączniku masz pomiary Everest DD66000 z powyższej recenzji, i zobacz jak ciągnie pasmo (700Hz~20kHz) tuba średnio-wysokotonowa Everest\'u. Teraz pokaż mi Tractrix\'a jak ciągnie te pasmo - żartowałem, nie musisz pokazywać ;-).
W JBL\'u ściemy nie robią, jest pełen profesjonalizm i to lubię, zresztą to nawet widać w firmowej dokumentacji kolumn z wszelkimi pomiarami.
Pamiętaj, o nowych DD65000 & DD67000 które będą jeszcze bardziej dośrubowane :-), na tyle, na ile to tylko się dało, przez te 6-lat.
Nie martw się o horn/tubę średnio-wysokotonową, bo gdyby nie była doskonała to w owej konstrukcji by się nie znajdowała.

magus

• 20990 / 6109
  • Ekspert
19-11-2013, 14:55
J-23 znowu nadaje?
Odszedł 13.10.2016r.

atlon11

• Gość
19-11-2013, 15:14
>> lancaster, 2013-11-19 13:09:36
No, OK, potestuj tez na slabszym dxwiekowo materiale, teraz np :

czad na maxa a jakosc 360 ;-)
===========================

Lancaster, Ty nie pokazuj nut, tylko napraw forum, bo system masz rozj**any ;-) Mówiąc dosłownie bardzo ubogi i przez to wychodzą takie efekty specjalne :-)

I masz jakość 360p, ale na forum ;-)

Chciałeś czadu, to masz : \'\'#1093;одных\'\' - tu nawet nie da się pisać :-)

Gustaw

• Gość
19-11-2013, 15:22
>> atlon11, 2013-11-19 11:11:23
Gustaw, no to słucham Ciebie, napisz coś o swoich kolumnach

są trochę duże. 1,1m i cieżkie

>>na jakich przetworniki

Dwa są żółte a jeden ciemny. Podobno francuskie (to ci od żab i win).

>hornach,

Nie

>>ilu drożne,

Mają jedną dziurę więc chyba jedno.

>>w jakim zestawieniu,

Na razie dla mnie optymalnym.

>>z jakimi zwrotnicami?

Zwrotnica jest niebieska i widzę na niej jakieś walce i pozwijane w kółko druciki. Nie wiem czy to dobrze, bo może lepiej aby były proste.

>>Zapraszaj na odsłuch swych kolumn, to wtedy będziesz wiedział idealnie jak szeroka jest przepaść. Na bieżąco będę Ci omawiał, różnice między nimi.

A po co? Przecież wiadomo, że przepaść jest szeroka.

atlon11

• Gość
19-11-2013, 15:53
Dzięki Gustaw, za wyczerpującą odpowiedź.

Po drodze byłoby można tam wpaść kiedyś, byś coś wypił sobie, a my byśmy muzyki posłuchali - oczywiście nie w przepaści, tylko u Ciebie :-)

Bacek

• 2414 / 6102
  • Ekspert
19-11-2013, 16:11
alton11,

Z zamieszonego wykresu wynika że te paczki mają pasmo tak coś +5/-5. Pamięć mnie może zawodzić ale jak robiłem pomiary u Gustawa to jak już naprawiliśmy odwrotnie podłączoną fazę to było coś w granicach +3/-3.
Podpiąłem też pomiar klonów Totem Mite robionych na naszych rodzimych Tonsilach i tu wygląda to jeszcze lepiej :) (włąściwy pomiar to ta najbardziej płaska czarna linia).
Pytanie o czym to świadczy?

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

magus

• 20990 / 6109
  • Ekspert
19-11-2013, 16:24
a jeśli chodzi o krzywą impedancji, to wydaje mi się, że JBL-e nie zostawiają innych głośników w tyle o dwie długości?
(choć mnie, w przeciwieństwie do Gustawa Everesty się podobały)
Odszedł 13.10.2016r.

Bacek

• 2414 / 6102
  • Ekspert
19-11-2013, 16:28
Krzywą impedancji raczej nigdzie poza samym dołem bym się nie przejmował.

Dodatkowo wrzucam pomiar z Eliptycznego tractrixa z driverem HF200 (jedno membranowiec). Zwinięcie na górze to cecha drivera więc ja by tam zapakować coś z lepszą górką to też było by miło i płasko jak stół więc ja widać na płaską charakterystykę  można mieć wiele sposobów.

Bacek

• 2414 / 6102
  • Ekspert
19-11-2013, 16:32
Tak jak się przyjrzałem to ten JBL ma tak samo na 20 kHZ coś kole -3/-4 tyle że ciut później spadek się zaczyna. Więc w samej charce mistrzostwa tam nie widać. Może to i kosmiczna technologia drivera ale jak widać klasyczny driver z jedną mębraną wcale gorzej sobie nie radzi.

Gustaw

• Gość
19-11-2013, 16:32
Ja nie twierdzę, że Everesty grały źle ale dla mnie to nie był dźwięk takich lotów aby marnować czas w kolejce na prezentację i dwa trzy samplery. Za te pieniądze powinienem przy odsłuchu mieć szczękę na ziemi i wymienić pampersa.

Tegoroczny Rockport w klasycznej obudowie podobał mi się znacznie bardziej.
O Sferach Cabasse, kilka lat temu, lub Legacy nawet nie wspominam.

lancaster

• Gość
19-11-2013, 16:35
"W załączniku masz pomiary Everest DD66000 z powyższej recenzji, i zobacz jak ciągnie pasmo (700Hz~20kHz) tuba średnio-wysokotonowa Everest\'u. Teraz pokaż mi Tractrix\'a jak ciągnie te pasmo - żartowałem, nie musisz pokazywać ;-)."

atlon, nie wiem czy zanotowaleś :

1. JBL uzywa 3 stopniowej korekcji

2. Tractrix idzie po prostu liniowo bez niej :-)

Masz tu przykladowy Tractrix (Klipsch Cornwall) , gdzie pasmo jest liniowe bez koniecznosci stosowania trzech pulapek RLC (z czego 1 pik tuby jest w Everestach szczególnie upierdliwy bo 2 z 3 kompensacji dzialaja w tym samym zakresie). Klipsch do tego ma liniowe pasmo z 1 szt woofera 15 cali i efektywnosci 100dB (Everest 95) !!!!

Jak to mowią w kraine deszczowców  : HA HA HA !!!!!

lancaster

• Gość
19-11-2013, 16:36
...a silnik forum fakt z babolami, tylko co to ma do tego projektu i tub ogólnie ?

Bacek

• 2414 / 6102
  • Ekspert
19-11-2013, 16:36
Też nie mówię że są do niczego natomiast charakterystyka nie wiele mówi o jakości. A już ta na miano jakiejś szczególnej i wyjątkowej nie zasługuje. I oczywiście można do zwrotnicy napchać tyle elementów że wykres będzie płaski jak stół ale nikt nie będzie w stanie czegoś takiego słuchać.