Audiohobby.pl

Projekt tubowy Audiohobby

Gustaw

• Gość
19-11-2013, 09:40
dodam tylko, że słuchając JBL-ów w zeszłym roku na AS wyszedłem z pokazu chyba w trakcie drugiego utworu. Niektórym się podobało ale dla mnie liczne zalety tych konstrukcji niestety pozostały ukryte.

atlon11

• Gość
19-11-2013, 10:30
Almagra, jak masz dokładny cennik poszczególnych komponentów, no to podliczaj dalej, bo jakoś słabo Ci idzie:-)

M2 są cenione wśród profesjonalistów (i nie tylko), gdyż również grały na Show RMAF 2013, gdzie zostały zaliczone do 5-ątki najlepszych systemów.

Tak w ogóle, to prawie 60 stron za nami, a żadnego projektu Lancaster nie zrobił :-)...pewnie tajemnice dla siebie trzyma :-) i własne domowe patenty.

Gustaw, może okablowanie Cardasa nie było w Twoim stylu?;-), bo tak ogólnie to ten system podobał się dla największego grona słuchaczy.
I co najważniejsze kolumny mają piekielny potencjał!

Blado bym widział Twoje kolumny w konfrontacji z nimi, poległyby totalnie:-)

Z czym do ludu!!! hehe :-)

magus

• 20990 / 6109
  • Ekspert
19-11-2013, 10:35
zakasowałeś wszystkich, atlon

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik

"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie
Odszedł 13.10.2016r.

Gustaw

• Gość
19-11-2013, 10:45
>> atlon11, 2013-11-19 10:30:54
Blado bym widział Twoje kolumny w konfrontacji z nimi, poległyby totalnie:-)

Prawdopodobnie tak ale zostawię sobie pewien margines na sytuację odwrotną ponieważ staram się nie oceniać jakości kolumn korzystając z mechanizmów telepatii.

Atlon, Przyznaj się.
Sypiasz z tymi JBL-ami,  czy nie?  Ale tak z ręką na sercu.
;-)

lancaster

• Gość
19-11-2013, 11:03
atlon, ostatnio bije Ci do masy w kiepskim stylu milosnych dramatow radzieckich, w ktorych zamiast sexu calowali JBL-e po rękach :-)
Ja mialem robic jakis projekt przepraszam ? Watek zostal otwarty na sugestie Autotechu. Robie prywatnie rożne rzeczy i owszem, w koncu wezme sie i z tubami w komercje tez pojdę :-)
Ostatnio czuje nawet naciski ;-)

PS. mysle ze JBL nie bedzie inspiracja dla DIY w Polsce ogolnie (nie tylko tu) .... ceny.

atlon11

• Gość
19-11-2013, 11:11
Gustaw, no to słucham Ciebie, napisz coś o swoich kolumnach...na jakich przetworniki grają, hornach, ilu drożne, w jakim zestawieniu, z jakimi zwrotnicami?

Zapraszaj na odsłuch swych kolumn, to wtedy będziesz wiedział idealnie jak szeroka jest przepaść. Na bieżąco będę Ci omawiał, różnice między nimi.

Gustaw, ja nie sypiam z JBL\'ami - chyba że Ty chcesz na siebie pół tony do łóżka hehe, nie no przecież Ty codziennie ze słuchawkami sypiasz ;-)

lancaster

• Gość
19-11-2013, 11:41
atlon, kiedy mozna wpasc na odsluch Twoich kolumn ? Przy okazji moze uda sie cos fajnego z nimi zrobic (chyba ze sa tip-top to nie dotykam). Bez szydery z mojej strony.

JBL Everest jest kolumna świetną ale nie doskonalą. Po parze 15 cali wooferow mozna by oczekiwac cokolwiek nizszego zejscia na basie (roluja sie juz dla 50Hz), driver wmontowany w tube Everesta wymaga KILKUSTOPNIOWEJ korekcji, posluchalbym ich w warunkach kamarealnych a nie w sytuacji sam na sam z 3 samplerami :-) ...wiecej grzechow nie pamietam, za wszystkie szczerze zaluję x-)

lancaster

• Gość
19-11-2013, 11:42
Acha i jakbys pytal, nie sypiam z mikrofonem pomiarowym ;-)

lancaster

• Gość
19-11-2013, 11:45

atlon11

• Gość
19-11-2013, 11:54
>> lancaster, 2013-11-19 11:03:17
atlon, ostatnio bije Ci do masy w kiepskim stylu milosnych dramatow radzieckich, w ktorych zamiast sexu calowali JBL-e po rękach :-)
Ja mialem robic jakis projekt przepraszam ? Watek zostal otwarty na sugestie Autotechu. Robie prywatnie rożne rzeczy i owszem, w koncu wezme sie i z tubami w komercje tez pojdę :-)
Ostatnio czuje nawet naciski ;-)

PS. mysle ze JBL nie bedzie inspiracja dla DIY w Polsce ogólnie (nie tylko tu) .... ceny.\'\'

Lancaster coś Ty bredzisz, Tobie coraz bardziej bije na Pałę! Pewnie z 1\'\' Tractrix horn\'em za dużo działasz pod kołdrą po nocach hehe ;-).

Byłoby OK., gdybyś nie wyjeżdżał z kretyńskimi tekstami.

Wkleiłem link nt. M2 dla niezorientowanych...a oni dalej nie trybią, no to o czym tu gadać, gdy reszta obraca kota ogonem i na innych falach nadaje.

Fakamada jedynie dobrze gada!

Nie mogę się doczekać, kiedy Lancaster ruszysz w końcu z tymi Tubami...swoimi projektami!, tym bardziej, że jak mówisz czujesz naciski ;-)

...pewnie ze strony projektu Audiohobby, którego oczekują od Ciebie forumowicze :-)...,więc zrób coś konkretnego dla chłopaków! W końcu jesteś tu Bossem, a może Nosem :-)...więc się postaraj i nie rób lipy/siary dla chłopaków!

atlon11

• Gość
19-11-2013, 12:02
Lancaster, wiem że Cię stać na konkretny projekt - trzymam kciuki i życzę wszystkiego najlepszego! Niech gra jak najlepiej! Koniec!

lancaster

• Gość
19-11-2013, 12:17
Akurat nie ze strony projektu Audiohobby mam naciski, bo niby gdzie je widzisz atlon ?
Co do Tractrixa 1\'\' to raczej bardziej liniowy niz wizjonerska tuba Everesta. W kazdym razie nie wymaga korekcji po drodze.

Odnosnie kretynskich uwag to ostatnio brylujesz nimi niestety. Najpierw jakies opowiesci z mchu i paprosci o tym ze niby lubię wielkie tuby (kiedy doskonale wiesz co i dlaczego lubię), teraz ze mam projekt audiohobby robić.
Kilka razy proponowalem pomoc w pomiarach i symulacjach zwrotnic i to wszystko, sam od siebie.
Nie wnikam w to co Ci sie w glówce dzieje, ale jak chcesz normalnie rozmawiać i czegoś nie wiesz to pytaj.
JAk mam jakas misje w audio to nie taka zeby byc czyimkolwiek bossem, tylko zeby kazdy byl swoim i nie szukal zadnego guru, bo konczy sie to jak widac bezkrytycznymi opowiesciami o dokonaniach jednej, skądinąd niezlej uważam firmy.

Mogę Cię zapewnic ze na tegorocznej wystawie Audio Tekne obylo sie bez driverow JBL i calosć wypadla lepiej (nie od Everesta ale od tego co bylo prezentowane w tym roku). Nawet Zingali nie wiem czy calosciowo nie wypadlo lepiej mimo odstępstw od neutralności.
W Audio Tekne czy Zingali Mozna bylo przy tym posluchac dowolnej muzyki (nie jak na Everestach w zeszlym roku 3 samplerow)
...aaaaa...w tym roku na JBL faktycznie mozna bylo posluchac czego sie chcialo....i co tu duzo mowic do zeszlorocznej prezentacji sie to nie umywalo.

PS. sorki ze nadepnąlem na bożyszcze w postaci JBL, dla mnie to firma dla ktorej mam szacunek, ale nie za samo logo.

lancaster

• Gość
19-11-2013, 12:25
atlon, ja tez wiem ze jestes nieglupi facet i ze masz spora wedze na temat tub ogolnie. NA temat firm i detali konstrukcji większą ode mnie, ja az tak rynku nie śledzę.

Odpuscmy sobie jakiekolwiek zlosliwosci, a same drivery JBL tak jak pisalem raczej nie dla potrzeb tego wątku. Koszty nie do przeskoczenia jesli ma to byc rzecz nawet niszowo popularna.

PS. w tej chwili u mnie w domu gra 2,5 way na glośnikach OEM (celuloza 20cm, 2 typy glosnika, inny na midbas inny na bas + tuba T-900). Mi tam sie podoba ;-)
Testuje modul basowy stad ta skromna nadstawka. Pasmo w pomieszczeniu  przy efektywnosci ok. 90dB/4ohm mam 35Hz, przed audioszołem miałem monitory na szerokopasmowkach, wiec nie cierpię posuchy jesli chodzi o przemial konstrukcji ;-)

atlon11

• Gość
19-11-2013, 12:43
>> lancaster, 2013-11-19 11:41:34
atlon, kiedy mozna wpasc na odsluch Twoich kolumn ? Przy okazji moze uda sie cos fajnego z nimi zrobic (chyba ze sa tip-top to nie dotykam). Bez szydery z mojej strony.
================

Jak już będzie na tip-top wtedy będziesz mógł wpaść.

Do tip-top\'u zwrotnice muszą być świetnie zestrojone, w zestawie 4-drożnym to nie lada wyzwanie!
Tak aby podsumować, to na same komponenty trzeba z 40,000 zł, i wszystko dobrane optymalnie, tak że słabsze lub nie pasujące komponenty odpadają i poprzeczka się podnosi. Obecnie jest bardzo wysoko!
Jak sam już wiesz w paśmie średnio-wysokotonowym, moimi ulubionymi kondensatorami są Mundofy Silver Gold Oil tylko i wyłącznie z 9V, i jak dasz do drivera na średnice, do drugiego na wysokie i jeszcze na końcu do tweetera to się uzbiera!:-(, bo w sam filtr średniotonowy górnoprzepustowy idą 4x 16,5uF (9V) i to samo do drugiej kolumny, więc potrzeba 16x 8,2uF Mundorf S/G/O, wtedy będzie po 16,4uF na stronę z 9V.

lancaster

• Gość
19-11-2013, 13:09
No, OK, potestuj tez na slabszym dxwiekowo materiale, teraz np :

czad na maxa a jakosc 360 ;-)