Przejdz do strony glównej

FORUM
Ogłoszenia
Wyszukiwarka Regulamin Zarejestruj sie
Login:
Haslo:
Zapamiętaj mnie
zapomnialem haslo :-(
besthifi.pl Stereo Underground
STEREODIYSłUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIążKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE
(Strona: 127 z 127)
[PIERWSZA] [OSTATNIA]
Autor Temat: HORN
fakamada
(292/2/938)
WYŚLIJ PW
2012-02-07 / 11:39
Yogi, a jak oceniasz samego coaxa w tubie 400hz vs 200hz ? I jesli możesz to napisz czy w żaden sposób nie jest odczuwalne znaczne rozsunięcie centr akustycznych. W końcu podział 800hz to jeszcze stgosunkowo wysoko.

Yogi
(379/1/1437)
okolice Łodzi
WYŚLIJ PW
2012-02-07 / 13:49
JMLC 400 z coaxem w porównaniu do JMLC 200 daje większą swobodę i rewelacyjną wręcz przestrzeń, poza tym męczenie BMS'a w dół do 300 Hz nie wydaje się dobrym pomysłem (teraz już to wiem napewno) z uwagi na zniekształcenia.
Co do centr akustycznych, wg mnie nie ma żadnego problemu, nawet tak duże odsunięcie nie jest odczówalne, dźwięk jest jak najbardziej spójny, dzięki fenomenalnemu odwzorowaniu sceny mam wrażenie że tub wogóle nie ma. Są za to pozorne źródła i plany. Może błednie przy tubach pojmujemy kwestję centra akustycznego, może trzeba by brać pod uwagę uśrednioną powierchnię wylotu tuby jako centrum, a tuby się prawie stykają, co mozna porównać do małych głośników stykających się koszami albo jeszcze lepiej do line array

simon19
(99/0/426)
WYŚLIJ PW
2012-02-07 / 17:07
Yogi jak daleko musisz siedzieć przy odsłuchu? Zawsze myślałem że takie fajne systemy to jedna nie do moich 20 metrów.

Trafiły mi sie drivery Sammi sm104 za niecałe 200 ponieważ zestawy naprawcze tam zamontowane to jakieś tekstylne coś i jeden do niczego sie nie nadaje.

Są też diaphgram Radian 1225-8 w Thomann za 400pln i pewnie takie coś musze nabyć. Sammi są piękne wielkie ala Jbl Altec, jestem pod wrażeniem jak przyłożyłem tube 400hz do niego. Będzie pięknie jak siły i czas pozwolą:) i money.
Złożyłem odgrody na 18calach, w sobote złożyłem mój pierwszy el84 SE i jest świetny,chyba mam z deklem że chce robić nowe kolumny. Korci mnie napędzanie z jednego wzmacniacza. Jakby ktoś miał takie diaphgram luzem to chętnie wezme.

lancaster
(18070/391/1437)
WYŚLIJ PW
2012-02-07 / 17:38
"JMLC 400 z coaxem w porównaniu do JMLC 200 daje większą swobodę i rewelacyjną wręcz przestrzeń, poza tym męczenie BMS'a w dół do 300 Hz nie wydaje się dobrym pomysłem (teraz już to wiem napewno)... "

Fajnie Yogi, ze też doszedłeś do takich wniosków, jeszcze jakiś czas temu była niepotrzebna dyskusja :-)
Teraz jeszcze tylko....no dobra obiecałem, że nie będzie to nie będzie ... na co nam niepotrzebne ? :-)

"może trzeba by brać pod uwagę uśrednioną powierzchnię wylotu tuby jako centrum"

Ciepło, ciepło :-)... jednak i w tej kwestii nie ma przypadkowości. W tej chwili nie mam specjalnie obiekcji odnośnie tego że Romy ma wszystko ładnie zgrane(w sensie spójne) z 2-3m.

Tak czy inaczej gratuluję.

boogi
(33/0/669)
WYŚLIJ PW
2012-02-07 / 18:45
Używam DEQXa od 2 miesięcy i jestem baaardzo zadowolony. Zdecydowanie lepiej niż z Behringerem. Ale cena też lepsza ;-)

DEQX zastępuje mi system pomiarowy i zdecydowanie ułatwia strojenie zestawu. Możliwość szybkiego przełączenia pomiedzy 3 zapamiętanymi konfiguracjami bardzo ułatwia ocenę brzmienia.

U mnie 200tka nadal w pasmie od 350Hz, Radian dobrze radzi sobie w dole pasma. Za to od 5,5kHz wstęga Founteka.

Los nie pozwala mi spotkać się z Yogim i porównać oba rozwiązania :-)

Yogi
(379/1/1437)
okolice Łodzi
WYŚLIJ PW
2012-02-07 / 19:41
mam nadzieję boogi że w piątek powalczę swoim dobrze zestrojonym behrem z twoim deqx ;) ... a na deqx'a odkładam swoją drogą

lancaster
(18070/391/1437)
WYŚLIJ PW
2012-02-07 / 20:36
"Korci mnie napędzanie z jednego wzmacniacza"

Simon, prywatnie uważam, że to najlepsze rozwiązanie. Może ew. wyjątek dla sekcji subniskotonowej ;-)
Raczej pasywnie, choć myślałem też o wykonaniu zwrotnic aktywnych na lampach. Trzeba by sprawdzić, a w najbliższym czasie na pewno nie da rady :-)

Słuchałem zestaw aktywny na budżetowych (cenowo) wzmacniaczach Behringera i było pod pewnymi względami znakomicie...do tego stopnia, ze w życiu na palcach jednej ręki bez kciuka i serdecznego policzyłbym dźwięk tak zjawiskowo wciągający...więc wiem, ze i tak można, grunt nie schrzanić samej konfiguracji.
Niemniej lubię prostotę i na finał sprawy widzę raczej 3 way tuby pokrywające pasmo od 150Hz...wyjdzie jakieś niecałe 120cm zestaw czyli do przyjęcia jak dla mnie + sub...i tu raczej OZ, lub B-R... trzeba sprawdzić, bo oba rozwiązania mają + , - i w przypadku B-R jako + wcale nie liczę niższego zejścia basu. Po prostu trzeba posłuchać co sie lepiej wkomponuje.

simon19
(99/0/426)
WYŚLIJ PW
2012-02-07 / 20:50
Fullrange Philips ad12100 plus Tractrix600 podczepione do El84set - już to dysponuje jakimś basikiem w openbaffle.

A do 120hz mam właśnie wzmak Behringer zwykły prosto z estrady, 18calowce Eminence napewno nie gardzą tymi watami. Bardzo fajny dźwięk,jak tylko jakość nagrania w studiu coś sobą prezentuje to bardzo przyjemnie mi sie słucha,szczególnie basik rockowych kapel z tamtych lat jak wybitnie nagrany Gentle Giant In The Glass House itp.

Różne tranzystory stosują na aktywne doły, nawet jak ten Behringer nie jest zbyt dobry to charakter basu z odgrody może rekompensuje niedociągnięcia wzmaka.

Marchewa
(17/0/30)
WYŚLIJ PW
2012-02-07 / 22:35
Ja to tak z innej beczki,...czy ktoś z Panów miał styczność z tymi przetwornikami,...czy warto dla 4dB wydać 100% więcej, jeśli przetwornik będzie cięty 250Hz w dół. w skrzyni.
http://www.jaceksound.pl/index.php?p44,sp-15a-350neo
http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p108,15mi100

lancaster
(18070/391/1437)
WYŚLIJ PW
2012-02-07 / 22:50
http://www.jaceksound.pl/index.php?p44,sp-15a-350neo

Jakbym gdzieś go widział :-) Szybki, mocny, grany w dipolu, wymaga pieca. Jako całosć z lampą bas był nie do końca taki jak bym sobie życzył. Nie mam doświadczeń z zabudową tego glośnika w obudowie.

Beyma tez wygląda porządnie, styczności nie miałem.

STEREODIYSłUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIążKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE