>> pearl_jamik, 2012-12-20 23:36:51
A jak superluxy wypadaja na tle Philips Fidelio L1 ?
Nie słuchałem L1 (a szkoda, bo z tego co czytam to grają tak jak lubię) ale ostatnio więcej posłuchałem na zmodowanych AKG K172HD i Senkach HD600 i bardziej zauważam braki w brzmieniu HD330. Przede wszystkim góry nie jest dużo a z drugiej strony jest ostrzejsza a wybrzmiewanie gorsze, średnie też zbyt cofnięte, choć tu dużo zmienia źródło - wzmacniacz robi na plus, bezpośrednio z integry środek jest niepełny.
Bardziej mi się podoba granie HD440 - ten sam przetwornik w zamkniętej obudowie i zyskują właśnie średnie i wysokie (może trochę nazbyt przełom średnich i wysokich). Teraz mają za sobą ponad 200h grania i góra zaczyna się poprawiać, bo na początku to kiepsko było z jej jakością (podobnie jak w HD330).
Bezpośrednie porównanie HD330 vs HD440 zapewne przez święta zrobię, ale podejrzewam, że barwą wygrają HD440, bo technicznie to ten sam poziom (w końcu ten sam przetwornik, pady i ścianka czołowa muszli). Swoje HD440 trochę zmodowałem - wygłuszyłem pianką w celu podbicia basu, zapewne i pogłosów straciły, choć mają ich naprawdę niewiele i w stanie fabrycznym. Dodałem też filc przed przetwornik (prócz gąbki) w celu zmniejszenia wysokich. Jeszcze watolinę wewnątrz przetestuję a póki co w pracy na nich słucham - są wygodniejsze od HD330 (pałąk da się dogiąć do własnych potrzeb).