Audiohobby.pl

IEM uniwersalne do słuchania muzyki ze źródeł przenośnych

M.

• 6 / 5058
  • Nowy użytkownik
28-07-2011, 15:28
Tu znajdziesz więcej informacji:
http://www.earcom.pl/13-8-27-Enklawy-Dzwieku-ACS--indywidualnie-formowane-nakladki-na-zestawy-sluchawkow.htm

Można to załatwić również przez mp3store.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
28-07-2011, 15:42
Dzięki.

Jeśli się zdecyduję to pomyśle czy SE czy ACS.
SE robi w Polsce a ACS mimo przedstawicielstwa w Krakowie chyba do UK wysyła odlew.
Z tego co czytam ACS standardowo robi do IE8 więc temat ma przećwiczony.

selphy

• 235 / 5691
  • Aktywny użytkownik

selphy

• 235 / 5691
  • Aktywny użytkownik

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
31-07-2011, 19:30
Ciężko powiedzieć, mogą być oryginalne. Jest wiele podróbek IE8 na mp3 store forum jest nawet wątek, na temat odróżniania fake od oryginałów.

Dawindyk

• 140 / 6094
  • Aktywny użytkownik
04-08-2011, 20:11
Odpowiadasz na wpis
>> Rolandsinger, 2011-07-07 22:54:34
>@ Dawindyk
>
>Ja własnie uzywam nieco luzniejszych tipsow, poprawia to znaczaco dzwiek, a na izolacji mi nie zalezy.

Nie widze najmniejszego sensu stosowania IE 8 w ten sposob. To tak jakby sciagnac nauszniki z CAL i uzywac ich jak kolumn - tez pomaga na zbyt duza ilosc basu. Na zewnatrz bez dobrej izolacji uzywanie IEM\'ow jest srednio sensowne bo nie da sie skupic na muzyce - wewnatrz natomiast da sie w tej cenie kupic sporo lepsze rozwiazania naglowne

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
07-10-2012, 10:14
Coś nowego w temacie po 1,5 roku?

Zenki IE8 już zastąpiły IE80, które zastępują teraz IE800, a cena wzrasta z 300$ do 1.000$ ... zapewne za sprawą AKG i ich K3003 za 1.000 EURO.

Co dzieje się w tym temacie u innych producentów? Czyli nowe IEM - najlepiej dynamiczne [jestem zwolennikiem full range w słuchawkach], może hybrydowe, a może w ostateczności Balanced Armature?  Mam ochotę zrobić sobie świąteczny prezent, może właśnie jakieś IEM\'ki, które by zastąpiły IE8?

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
07-10-2012, 11:16

Bierz K3003, cena daje sporo satysfakcji:)

A tak na serio, to cała branża audio wreszcie odkryła, że istnieją dolce vita, którzy wierzą, że ten sam produkt w cenie x3 jest co najmniej 3x lepszy. Więc ceny pną się w górę logarytmicznie. Jakość stoi.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
07-10-2012, 11:23
Ceny logarytmicznie idące w górę: bajka by była. Chodzi o wykładnicze, no nie?

Dla mnie im tańsze słuchawki, tym lepiej, bo mniejsza strata na starcie i mniejsza przy rozbieraniu ;-)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
07-10-2012, 11:26
Cenę to akurat wolę jak najniższą :)
Zresztą z IE8 jestem bardzo zadowolony, jak historia wątku wskazuje, miały być dla żony (ja miałem awersję do dokanałówek) ale są tylko moje ("My precious"), obecnie są ta słuchawki, których używam najczęściej (częściej niż D7000) i to prosto z iPoda. Wiele czynników się na to składa, szczególnie (ponownie) noworodek w domu :)))

Skoro uniwersalne IEM "stoją" i tylko cena się zwiększa to co słychać w IEM custom?

Gdzieś czytałem przez przypadek o (nie pamiętam producenta) IEM custom z jednym driverem dynamicznym i czterema armaturkami. Kojarzy ktoś?

misiekkb

• 92 / 4630
  • Użytkownik
07-10-2012, 11:51
Tak to są UM Merliny. Tutaj masz porównanie UM Merlin z uniwersalnymi IEM też hybrydą AKG K3003 http://www.audiohead.pl/index.php/2012/08/akg-k3003i-review/

Sam mam od kilku dni hybrydowe słuchawki innej firmy i mi się bardzo podobają właśnie taki połączenie.

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
07-10-2012, 11:52
Corvus, zamiast mnożnika 2,3,4 stosują potęgę, tak lepiej?

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
07-10-2012, 11:53
A jaką masz hybrydę? Jakie w ogóle hybrydy dokanałowe inne?

No i najważniejsze, jaka jest cecha charakterystyczna tego dźwięku? Ja boję się zawsze przy wielodriwerowych słuchawkach przesunięcia czasowego.

misiekkb

• 92 / 4630
  • Użytkownik
07-10-2012, 13:24
Ja mam T-PEOS H100K, akurat tu jest jeden przetworniki jedna membrama, tutaj wykresy http://goldenears.net/board/index.php?mid=GR_Earphones&document_srl=2300023
Mają ostro podbite wysokie, więć tylko lekko ciepłe playerki, na HiSound Studio nie dało się tego słuchać, gdyż szczegóły zabijały człowieka, chociaż bas był bardzo przyjemny, gdyż było czuć jego wibranie, zero dudnienia. One mają ludzką cenę.

Jeszcze z hybryd jest ATOMIC FLOYD Super Darts. No i kilka firm ma zrobić, między innymi Ultrasone, ale tutaj to pewnię będzie tak jak Roland napisał na mnożnikach

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
07-10-2012, 21:37
A ja w piątek zakupiłem Yamahy EPH-100. Cóż mogę powiedzieć, jest nieźle, ale na szersze opisy jeszcze przyjdzie czas. Na pewno nie są to słuchawki liniowe tak jak poprzednie, stare Shure E2c. Yamahy próbują grać jak pełnowymiarowe słuchawki, ze sporą sceną i z trochę zbyt doładowanym basem (niestety nie tym najniższym), co mi trochę przeszkadza. Potrzebują czegoś szczegółowego i zimnego - wybór grajka i ew. wzmaka portable przede mną. Na razie grają z Sansy Clip+, podpinałem je również do sprzętu stacjonarnego i co ciekawe są dość "mocożerne", te 16ohm jakieś takie dziwne tutaj się wydaje. Górę mają faktycznie dość oszczędną, jeszcze nie doszedłem do pełnych wniosków na jej temat. Średnica tak wychwalana przez ludzi jest OK, ale do rewelacji jej brakuje - może to moje skrzywienie z orto się odzywa :)

Generalnie muszę posłuchać dłużej i dokładniej...