Audiohobby.pl

IEM uniwersalne do słuchania muzyki ze źródeł przenośnych

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
08-07-2011, 10:02
Mam wszystkie tipsy, pianki, double mold, lamella itd jakie robi sennheiser i które pasują do IE8.

Słuchawki pasują do mojego ucha w sposób nie doprowadzający mnie do szału tylko z jednymi końcówkami - lamella w rozmiarze M.

Co do dźwięku trudno mi się szerzej wypowiadać po 1 dniu ale jest naprawdę lepiej niż się spodziewałem - jeszcze trudniej niestety mi się przyzwyczaić do słuchawek w uchu :(

Mojej małżonce pasują z małymi "Foams".

fructo

• 52 / 5469
  • Użytkownik
08-07-2011, 11:23
W Polsce coraz głośniej zaczyna robić się o słuchawkach Radius HP-TWF11 - wg niektórych gniotą IE8...

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
08-07-2011, 12:06
Ja też gniotę IE8 - mam je w pokrowcu i właśnie go ugniatam.

Radiusy - Dwudrożne, zwrotnica .... feeee ;)

Ciekawsze dwudrożne, dokanałowe, wydają się być nowe JVC.

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
08-07-2011, 12:42
asmagus musisz dać sobie więcej czasu na przyzwyczajenie się, ja pół roku nie używałem swoich starych sh(cz)ure\'ków E2C i teraz też jest ciężko. Wcześniej używałem codziennie i po krótkim czasie wydawały mi się najwygodniejszymi słuchawkami :)

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
09-07-2011, 19:46
a ja do tych IE8 nijak nie mogę się przywyknąć (mam na myśli brzmienie), brakuje mi góry i przestrzeni, którą dają kilkakrotnie tańsze CX400 (!).
Co z tego, że jest potężny bas w IE8 (który dla mnie nie jest najważniejszy), jeśli brak tego o czym napisałem na wstępie, co akurat dla mnie jest najistotniejsze :-(

Przynajmniej z moim X7 tak właśnie jest.

nsk

• 549 / 5075
  • Ekspert
09-07-2011, 20:25
Baele, Fischer Audio DBA-02 + ciepły grajek.

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
09-07-2011, 21:25
>> nsk, 2011-07-09 20:25:16
Baele, Fischer Audio DBA-02 + ciepły grajek.

Wiesz, mam CX400, a te IE8 muszą zmienić właściciela (i tak leżą spakowane) :-)
Te CX400 muszą mi na razie wystarczyć.

O tych Fischerach sporo słyszałem dobrego, więc może kiedyś w przyszłości. Dzięki za podpowiedź!

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
10-07-2011, 00:42
Baele,

Przyczyną  jest X7. Nie obraź się, ale on nie ma przestrzeni. Chcesz usłyszeć stereo, sięgnij po Sony X.

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
10-07-2011, 06:50
Rolandsinger,

Ależ ja się nie obrażam :-)))
dla mnie X7 ma jej wystarczająco jak na portable.
 Wiesz, oprócz X7 i Classica (miałem i do niego nie wrócę) nie ma żadnego innego przenośnego grajka, który miałby 160GB pojemności, dzięki czemu mogę ze sobą "zabrać" niemal wszystko co mam w swoich muzycznych zbiorach :-)

Fomalhaut

• 118 / 5184
  • Aktywny użytkownik
10-07-2011, 13:04
>> Rolandsinger, 2011-07-10 00:42:42
 Przyczyną jest X7. Nie obraź się, ale on nie ma przestrzeni. Chcesz usłyszeć stereo, sięgnij po Sony X.

Hehe.....to ma niej więcej tyle wspólnego z prawdą, jak to, ze HD650 to słuchawki o naturalnym brzmieniu

Wytłumaczenie braku synergii X7 z IE8 jest proste, jak prosta może być konstrukcja cepa.
Senki jak prawie wszystkie słuchawki tej firmy mają sygnaturę dźwięku opartą na silnym basie i wycofaniu wysokich tonów,
X7 jest także lekko ocieplony, choć to zdecydowanie bardzo dobry odtwarzacz,
Sony 1050 słuchałem kiedyś przelotnie i takze było ok, choć w przypadku tego flagowego modelu brak obsługi flac może być irytujący
Gwarancją dobrego brzmienia w przypadku tych odtwarzaczy będzie dobór odpowiednich dla nas słuchawek

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
28-07-2011, 10:37
Po kilku tygodniach z IE8 czas na kilka spostrzeżeń.

Wygoda

Generalnie, moja małżonka zrezygnowała z ich używania po tygodniu bojów o wygodę; nawet gdy czasem wydawało się, że tip jest odpowiedni po kilkunastu minutach robiło się niewygodnie, duża bryła samej obudowy przetwornika cisnęła w ucho itd. Cytuję "Nie da się ukryć, że te nowe [IE8] grają lepiej ale nie mam zamiaru się z nimi męczyć" - czyli powrót do EP630 w drodze i Sony 7509 HD w domu (jedne i drugie z ipoda wprost).

Osobiście mam duży problem ze spasowaniem IE8 dla siebie, niby mam wszystkie sennheiserowskie końcówki ale w żadnych nie mam pełni szczęścia. Słuchawki pasują do mojego ucha nieźle z lamella w rozmiarze M, standardowymi wkładkami M. Tu chylę czoła przed Rolandem, gdyż przypomniałem sobie, że pisał o nie wpychaniu IE8 zbyt głęboko - z ww tipsami właśnie głęboko IE8 wpadają mi w ucho i dlatego przeszukałem tipsy jeszcze tak by znaleźć jakieś, które trzymają słuchawkę stabilnie ale nie wchodzą bardzo głęboko i nie cisną i tak trafiłem na piankę w rozmiarze L, która wydaje się być całkiem niezłą (widać ją na zdjęciach) jednak .... słuchawki brzmią inaczej niż z gumowymi końcówkami. Skoro przy dźwięku jesteśmy ...

Dźwięk

... zaskakująco dobry. Jakość przeszła moje najśmielsze oczekiwania, szczególnie co do niskich rejestrów i sposobu ich odbierania przez ucho. Przenoszące się drgania dają bardzo realistyczne wrażenie, nie jest tak dobrze jak w D7000 ale naprawdę, jak na takie maleństwa świetnie. Bas z IE8, z ipodem 5.5 G, nie jest rozlazły, nieźle nawet kontrolowany i ma fajną fakturkę.

Średnica jest łagodna i wyraźna, szczegóły nie są na zrywającym czapkę z głowy poziomie ale tak naprawdę słychać wszystkie dźwięki z zakresu, przynajmniej te, których ja szukałem na testowych kawałkach i do których byłem przyzwyczajony już podczas normalnego słuchania znanego mi repertuaru.

Wysokie tony - są. Trudno opisać jakie, gdyż jest ich troszkę mniej niż np w D7000, ale są doskonale rozciągnięte, nie kujące, spokojne i nie pchają się na pierwszy plan.

Największa różnica którą zauważam to, krótkie bardzo wybrzmiewanie dźwięków, szczególnie krótkie gdy porównamy IE8 do D7000 (bezpośrednio) czy W5000 (z pamięci). Gdybym miał wskazać czego mi brakuje w ich dźwięku to właśnie tego - zakładam jednak, że jest to konstrukcyjnie uwarunkowane w sensie, iż w zamkniętych drewniakach łatwiej o rezonans.

Słuchawki te są "wyolbrzymiaczami" szumów - 16 Ohm i 125 dB potrafią obrzydzić wiele sprzętów, ipody szumią z nimi "pięknie"gdy nie "leci" muzyka a głośność jest ustawiona na normalny poziom na którym słuchamy. Jedyny jak na tę chwilę sprzęt, który posiadam a który nie szumiał mi z nimi ww ustawieniu to Meier Concerto + Stagedac.

Końcówki ... zmieniają dźwięk, może nie drastycznie ale słyszalnie bez trudu, pianka powoduje zmniejszenie "porządku" w średnicy, szczególnie w dolnej, lamella podkreśla wysokie tony i wysoką średnicę itd. Im sztywniejsza końcówka tym "wyżej" słuchać różnicę od niskiej średnicy poczynając.

Wykonanie

Bardzo dobre. Nie można przyczepić się do niczego poza ... niewygodnym w używaniu pudełkiem (zdjęcia z headphonews.blogspot.com)

Zastanawiam się nad sprawieniem sobie do IE8, które zostają na moim wyposażeniu mimo tego, że walczę z ich wygodnym stosowaniem - Wkładek Spiral Ear Custom Sleeves z bio-medycznego silikonu. Koszt w sumie przekraczający 300 pln za same wkładki powoduje jednak, że zastanawiam się czy warto .... szczególnie, że za 300 pln można sobie kupić  ... CAL! ;)

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
28-07-2011, 11:38
Asmagus, wszyscy tu mówią bleeee na Shury ale są tak wygodne, że w nich można spać, nawet na boku z uchem opierającym się o poduszkę.
Niewygodne super grające IEMy to jak jazda super duper hajtekowym rowerem z odmnowanym siodełkiem. Ma to sens?

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
28-07-2011, 11:54
Nie ma ... dlatego szukam sposobu na "przyspawanie tego siodełka" ;)

Mam już układ w którym nie boli a i zasnąć się da ale to wymagało trochę zachodu.

Kuszą mnie wkładki od SE szczególnie, że dzisiaj SE dało mi do zrozumienia, że podejmie się zrobienia do IE8 i moich uszu takich wkładek a wiem, że nawet wiele zachodnich firm do IE nie chce tego robić ze względu na ich szeroki kanał.

Sonicznie IE8 bardzo mi przypasowały, możliwość regulacji fizycznej ilości basu (u mnie pozostaje to na 50%) pozwoliła dopasować je pod mój gust; "temepratura"  dźwięku pasuje świetnie do ipodów, z innych źródeł przenośnych też nie ma problemu z uzyskaniem dobrego dźwięku (jeśli oczywiście źródło jest dobre) - to właśnie powoduje, że chcę je zatrzymać i uzyskać dobrą wygodę. Wiem jak trudno znaleźć sobie słuchawki, których dźwięk odpowiada słuchającemu i repertuarowi oraz współgra z posiadanym sprzętem.

M.

• 6 / 5058
  • Nowy użytkownik
28-07-2011, 15:02
ACS również robi customowe wkładki do IE8. Fakt, że za 399 zł, ale w cenie jest zrobienie odlewu kanału usznego, więc różnica w cenie trochę maleje.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
28-07-2011, 15:14
Ciekawe - jakieś namiary? Ten odlew to tylko u nich na miejscu wtedy, tak?

Z jakiego materiału robią te customowe wkładki?