Audiohobby.pl

Slaskie Spotkania Sluchawkowe - The Next Generation

• Gość
17-06-2011, 10:19
701 grają bułkowato tu 601 są ciekawsze.
D7000 hm..... rankingi pisemkowe robią swoje.

Dt1350 mają doskonałą średnice ale najwidoczniej są okrutne dla elektroniki , mi ani razu nie zgrzytnęły.

Zaznaczam że jak do tej pory jednymi z najlepszych słuchawek dla mnie były DT150 po XLR.

• Gość
17-06-2011, 10:22
>Asmagus

DT1350 jak dla mnie to właśnie umiejętności tych słuchawek na mocniejszej muzie pokazują ich klasę.
Metal czy rock symfoniczny nie ma prawa spienić czy puścić krwi z uszu, ani z cedeka ani z analogu.
Jak elektronika siepie to nic z tego nie będzie.
Szybkość sprzętu idzie w spokój a nie w jazgot czy suchość.Przynajmniej w tym poprawnym.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
17-06-2011, 10:47
DT1350:

Kiedy pierwszy raz zalozylem je na uszy zdebialem. Nagle zgasly swiatla a ja przenioslem sie do sali koncertowej gdzie von Karajan rozpoczynal wlasnie Marsz Radeckiego. Coz za rownosc i naturalnosc. Rozmach. Niesamowite - czulem sie jak na koncercie w Wiedniu. Mozna zastosowac podejscie holistyczne jak i wglebiac sie w analize kazdego dzwieku - co tylko woli odbiorca nic nie jest narzucone. Bas o bardzo zroznicowanej fakturze, raz miekki i soczysty a raz twardy i szybki. Co jest na plycie - jest na uchu. Srednica ani wycofana ani wypchnieta ani podkolorowana ani za matowa. Jak jest - tak jest. Potrafi tez dobiegac z roznych stron, wrecz otaczac sluchacza a to przeciez malutkie zamkniete sluchawki. Gora niesamowicie rozdzielcza i kompletnie nie klujaca w ucho.

Najlepsze sluchawki jakich mialem okazje sluchac w zyciu, wygodne - mozna siedziec 48h, obnazaja wszystko. Wady sprzetu i wady sluchacza.

A tak na serio: a to moze pozniej :))

aallen

• 651 / 5555
  • Ekspert
17-06-2011, 10:51
Prawie uwierzyłem :)

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
17-06-2011, 11:38
>> ZAGRA, 2011-06-17 10:03:42
>> Nie wiem czy miałeś sposobność słuchać dt48...jeżeli tak to czy słyszałeś pewną analogię do dt1350?

Niestety nie słyszałem DT48.

>> asmagus, 2011-06-17 10:16:40
>> nie układałbym rankingu po spotkaniu - nie ma to wiekszego sensu
>> gdy slucha się wielu sluchawek w wielu torach w krótkim czasie.

To nie był ranking jakości bezwzględnej. Takiego nie podejmuję się robić. To był ranking "co by najpierw kupił Cypis dla siebie jeśli nie musiałby liczyć pieniędzy w portfelu po tych trzech godzinach odsłuchu".  Być może w dłuższym odsłuchu kolejność była by inna. Ale po tych trzech godzinach właśnie taka.

BTW. Decydując się w sklepie na jakieś słuchawki zazwyczaj nie mamy ani takiego wyboru (słuchawek i sprzętu) ani nawet części tego czasu jaki mieliśmy wczoraj.

>> asmagus, 2011-06-17 10:16:40
>>Wiele osob mysli, że skoro np D7000 sa 4 razy drozsze od 701
>> to musza być 4 razy lepsze - nic bardziej mylnego.

Ale niestety tak się ocenia. Skoro są droższe to powinny być lepsze. Jeśli nie są wyraźnie lepsze to dostają etykietkę "gorsze" bo... są droższe. Być może za dużo oczekiwałem od D7000 ale byłem wyraźnie rozczarowany. Szczególnie brakiem kontroli dołu pasma, braku punktowego basu.

>> ZAGRA, 2011-06-17 10:19:18
>> Dt1350 mają doskonałą średnice ale najwidoczniej są okrutne dla elektroniki ,
>> mi ani razu nie zgrzytnęły.

U mnie się zawsze pojawia takie pytanie. Jeśli są słuchawki które są trudne do napędzenia i bardzo wybredne pod kątem toru, to świadczy to o ich klasie czy jej braku? Co mi po słuchawkach które wymagają specjalnie strojonego pod nie toru? Wolę takie, które z większością sprzętu zagrają satysfakcjonująco.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
17-06-2011, 12:12
>> Cypis, 2011-06-17 11:38:18
"(...) Ale niestety tak się ocenia. Skoro są droższe to powinny być lepsze. Jeśli nie są wyraźnie lepsze to dostają etykietkę "gorsze" bo... są droższe. Być może za dużo oczekiwałem od D7000 ale byłem wyraźnie rozczarowany. Szczególnie brakiem kontroli dołu pasma, braku punktowego basu.(...)"

Z tym się nie zgodzę - z setem Meiera ta kontrola W MOIM POJĘCIU - jest tu wzorcowa, w porówananiu do wielu innych słuchawek ten bas się ciągnie ponieważ wybrzmiewa z niektórych instrumentów czego na wielu słuchawkach nie słychać.

>> ZAGRA, 2011-06-17 10:19:18
701 grają bułkowato tu 601 są ciekawsze.
D7000 hm..... rankingi pisemkowe robią swoje.
>> ZAGRA, 2011-06-17 10:22:32
DT1350 jak dla mnie to właśnie umiejętności tych słuchawek na mocniejszej muzie pokazują ich klasę.
Metal czy rock symfoniczny nie ma prawa spienić czy puścić krwi z uszu, ani z cedeka ani z analogu.
Jak elektronika siepie to nic z tego nie będzie. Szybkość sprzętu idzie w spokój a nie w jazgot czy suchość.Przynajmniej w tym poprawnym.

Jakie rankingi? Nie czytuję rankingów więc mnie oświeć jakie mają wpływ na moje oceny?
W sąsiednim wątku Marcin pisze, że woli Denony od Omeg - to też pewnie uroił sobie na podstawie rankingów a nie własnego słuchu i upodobań.

Dlaczego tak alergicznie reagujesz na krytykę DT1350 - dostałeś je z Beyerdynamic w zamian za reklamę?

Nigdzie nie napisałem, że puszczają krew z uszu - Słuchałem wczoraj na nich płyt m.in. Metalica- Metalica, Metalica - Load, Metalica - S&M i nie brzmiało to "wyjątkowo" dobrze. Nawet jeśli podkreśliły niedoskonałości nagrań to po co mi takie słuchawki? Mam zacząć słuchać innej muzyki bo ta, którą lubię nie pasuje mi do słuchawek?

To są słuchawki monitorowe, mają być jak lupa powiększająca i takie są - nie są homogeniczne, przestrzene, delikatne, mięsiste bo nie takie zapewne było założenie ich konstruktorów. Są dobre w tym co mają robić przez co w odsłuchu niekrytycznym są gatunki muzyki, które im pasują bardziej i takie, które pasują mniej.

>> fallow, 2011-06-17 10:47:41

Pomyliło Ci się z Denonami ;)

Marcin_gps

• 185 / 5234
  • Aktywny użytkownik
17-06-2011, 12:28
Wygląda na to, że będę musiał posłuchać tych DT1350 zanim kupię Denony :)

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
17-06-2011, 12:37
>> Cypis, 2011-06-17 11:38:18

Jeśli są słuchawki które są trudne do napędzenia i bardzo wybredne pod kątem toru, to świadczy to o ich klasie czy jej braku? Co mi po słuchawkach które wymagają specjalnie strojonego pod nie toru? Wolę takie, które z większością sprzętu zagrają satysfakcjonująco.

Może o tym, że nie ma słuchawek (podobnie jak kolumn), które potrafią idealnie wpasować się w każdy tor ?
Zauważ, że samochody, nawet te bardzo drogie (a właściwie przede wszystkim takie) poddaje się tuningowi za niemałe pieniądze aby wycisnąć z nich jeszcze więcej. Do tanich słuchawek nikt nie będzie stroił toru ani tym bardziej kupował klocków za X-tysięcy, bo to się po prostu nie opłaca finansowo, choć całkiem możliwe, że opłacałoby się brzmieniowo. Z tego względu większość audiofilów woli kupić nieco droższe słuchawki/kolumny aby bazę do dalszych ulepszeń sprzętowych zlokalizować możliwie najbliżej atakowanego przez siebie szczytu. Nie wnikam czy postępują słusznie ale jaką mają alternatywę ? Oczywiście poza DIY, bo to nie jest zabawa dla każdego. Moim zdaniem warto poświęcić trochę czasu na poszukiwania aby uzyskać poziom większy od satysfakcjonującego, bo taki poziom oferuje mnóstwo sprzętu. Z drugiej strony nie należy przesadzać, bo może nam życia nie wystarczyć na znalezienie optimum.  Na mój gust ocena tylko jednego z elementów toru (jakim są słuchawki) bez uwzględniania pozostałych ma tyle sensu, co orzekanie o klasie samochodu na podstawie samego silnika.

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
17-06-2011, 12:39
>> asmagus, 2011-06-17 12:12:07
>> z setem Meiera ta kontrola W MOIM POJĘCIU - jest tu wzorcowa,
>> w porówananiu do wielu innych słuchawek ten bas się ciągnie ponieważ
>> wybrzmiewa z niektórych instrumentów czego na wielu słuchawkach nie słychać.

O tym nie pomyślałem. Ale z drugiej strony skąd mam wiedzieć, czy dźwięk ma wybrzmiewać czy też słuchawki go "wyciągają"? Więcej. Wczoraj jeszcze tylko AKG K540 wyciągały podobnie ten dół. Co jest zatem bardziej poprawnym odtwarzaniem?

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

aallen

• 651 / 5555
  • Ekspert
17-06-2011, 12:49
>>Wygląda na to, że będę musiał posłuchać tych DT1350 zanim kupię Denony :)<<

No nie wierze. Analogia wprost wzorcowa. Miałem kupić Vana rodzinnego ale chyba się wstrzymam i Coup...kupie Coupe dwudrzwiowe. Rozumiałbym gdybys wybierał między DT1350 a T50p lub HD-25 ale tak ?
Może najpierw powiedz czego oczekujesz ;)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
17-06-2011, 12:49
Trudno orzec, ja wyrabiam sobie zdanie na podstawie odsłuchu tych samych kawałków z wielu systemów - nie tylko słuchawkowych - najlepiej byłoby porównywać brzmienie unplugged, prawdziwe unplugged jak McCartney z tym co jest na płycie z takiego unplugged. Lub, jak niektórzy userzy forum, móc odsłuchać to co samemu zagrało się na scenie i nagrało bez nadmiernych "czarów" na płytę.

Z drugiej strony - trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie czego się szuka a to łatwe nie jest. Pytanie: chcesz słuchawek, które obrzydzą Ci muzykę, którą kochasz i ukażą wszystkie błędy w realizacji nagrań czy takich, które zagrają ją najpiękniej?

Ja wyznaję opcję nr 2.

Co do unplugged McCarthney - polecam szczerze - z wiki, dla ciekawskich:
"Unlike other artists who appeared on the acclaimed show with acoustic instruments plugged into amplifiers (producing the sound heard), McCartney\'s instruments were 100% unplugged. Microphones were carefully placed close to guitars, pianos, etc. to pick up the sound (this can be seen on the album, where a large rectangular microphone can be seen in front of McCartney\'s acoustic guitar)."

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
17-06-2011, 12:50
>> aallen, 2011-06-17 12:49:03
No nie wierze. Analogia wprost wzorcowa. Miałem kupić Vana rodzinnego ale chyba się wstrzymam i Coup...kupie Coupe dwudrzwiowe. Rozumiałbym gdybys wybierał między DT1350 a T50p lub HD-25 ale tak ?
Może najpierw powiedz czego oczekujesz ;)

Mogę się założyć, że Marcin żartował :)

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
17-06-2011, 12:55
>> Vinyloid, 2011-06-17 12:37:08
>> Do tanich słuchawek nikt nie będzie stroił toru ani tym bardziej kupował klocków za X-tysięcy,
>> bo to się po prostu nie opłaca finansowo, choć całkiem możliwe, że opłacałoby się brzmieniowo.

DT1350 kosztują ok. 1 kPLN. Pomimo mojego małego doświadczenia, znam co najmniej kilka innych słuchawek w podobnej cenie dla których nie trzeba stroić toru by zagrały poprawnie. Poza tym braku wygody słuchawek nie "podstroi" się torem.

>> Na mój gust ocena tylko jednego z elementów toru (jakim są słuchawki)
>> bez uwzględniania pozostałych ma tyle sensu, co orzekanie o klasie samochodu na podstawie samego silnika.

Z tym się zgodzę. To trochę tak jak porównywanie tego samego samochodu z różnymi jednostkami napędowymi.

W przypadku słuchawek jest jednak trochę inaczej. Tor najczęściej już mamy. Kupujemy kolejne słuchawki. Grają gorzej. Logika podpowiada, że to słuchawki są gorsze a nie tor, prawda?

>> Moim zdaniem warto poświęcić trochę czasu na poszukiwania aby uzyskać poziom większy od
>> satysfakcjonującego, bo taki poziom oferuje mnóstwo sprzętu. Z drugiej strony nie należy przesadzać,
>> bo może nam życia nie wystarczyć na znalezienie optimum.

Dlatego IMO trzeba znaleźć swojego "Świętego Graala kompromisu" i resztę czasu poświęcać na słuchanie muzyki. Po takich spotkaniach już mniej więcej wiem jak mój "graal" ma wyglądać a jakiego nigdy nie zaakceptuję ;)

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
17-06-2011, 12:58
>> Cypis, 2011-06-17 12:39:13

O tym nie pomyślałem. Ale z drugiej strony skąd mam wiedzieć, czy dźwięk ma wybrzmiewać czy też słuchawki go "wyciągają"? Więcej. Wczoraj jeszcze tylko AKG K540 wyciągały podobnie ten dół. Co jest zatem bardziej poprawnym odtwarzaniem?

Hehe, dobre pytanie ! Denony nie są superszybkie na dole. Na zdecydowanej większości sprzętu jaki dane mi było słuchać (włącznie z moim) brakuje im nieco kontroli basu ale to nie znaczy, że jest to ich fabrycznie wbudowana wada. Wyjątki pokazują, że da się z nich wydobyć  punktowy i niesamowicie dynamiczny bas. Problem w tym, że nie każdemu wystarcza cierpliwości na poszukiwania, gdyż większość z nas cierpi na syndrom "plug and play".
Sam się kiedyś złapałem na tym, że zbyt pochopnie chciałem wydać wyrok na T1. Po podłączeniu do wzmaka,
z którym się "polubiły"uświadomiłem sobie, że to jedne z najlepszych słuchawek dynamicznych. Fakt, że "współczynnik spasowania" wynosił gdzieś 1/20 ale warto było przetestować pierwszych 19 wzmacniaczy aby (dosłownie) na samym końcu trafić w dziesiątkę. Cóż, nikt nie obiecywał, ze będzie łatwo i przyjemnie...

aallen

• 651 / 5555
  • Ekspert
17-06-2011, 13:03
btw. słuchał ktoś rownocześnie lub w niedużym przedziale czasu T50p ? Jak byście porównali do DT1350