>> janiq, 2011-06-20 22:30:36
(...)
Też mam dokładnie takie słuchaweczki i też jestem ich fanem - szczególnie w muzyce rockowej jest żywioł. Mimo nieco cofniętej średnicy i zwiewnego basu który nie ma takiego zejścia jak np.Grado PS1000 (...)
Z Meierem Concerto jakiś tam bas był, nawet solidniejszy niż tylko zwiewny ale i tak ilość wysokich tonów, moim zdaniem, przekreśla DT880 600 ohm jako słuchawki rockowe.
>> domzz, 2011-06-20 21:51:56
(...) Beyery DT1350 - hmmm... chyba trzeba je porządnie wygrzać, bo obecnie grają podobnie do HD380pro, tylko z basem w innym miejscu, tak jakby bas kończył się na 100-200Hz. Mają trochę lepszą scenę, bardziej trójwymiarową, ale w tym zestawieniu nic nie tłumaczy ich ceny, owszem są solidnie wykonane, ale nie o to chodzi. (...)
Cieszę się, że nie tylko ja miałem takie wrażenia.
Taka mała uwaga, kwestia wygrzewania - niekiedy, dla niektórych słuchawek zmienia się po nim sporo, niekiedy nie zmienia się nic - wchodzenie nowych materiałów stawia nowe wyzwania również dla ustalenie kiedy słuchawki osiągnęły swoje właściwe brzmienie. Nie jestem mitomanem lecz są dwie rzeczy, które trzeba brać pod uwagę zawsze:
- stabilizacja parametrów magnesów (ponoć następuje dopiero po "jakimś" czasie użytkowania różnym w zależności od wielkości i rodzaju)
- zawieszenie głośnika - w zależności od materiału może się zmieniać elastyczność bądź nie.
Trzecia rzecz, mocno względna, to sztywność membran - to czy może się zmienić w procesie używania, ponoć zależy od materiału. Przykładowo JVC wypuściło doki z głośniczkami z membranami z nanorurek; znalazłem opinię, że membrama z tego materiału osiągnie swoje właściwości docelowe po .... kilku tysiącach godzin grania ;)
Generalnie - nie bronię DT 1350 lecz w przypadku tak nowatorskiej konstrukcji, może okazać się, że:
1. jest klapą (i tak to widzę na dzień dzisiejszy)
2. coś się musi "złąmać" po pewnym czasie i jednak dół pasma się pojawi.
DT1350 są słuchawkami adresowanymi do studyjnych odbiorców - producent zdaje sobie sprawę, że w studio jest plug and play i nikt nie będzie tu nic wygrzewał zatem trudno mi uwierzyć w by adresowane studyjnie słuchawki miały zmienić swoją charakterystykę diametralnie.