Po pierwsze dziękuję fallowowi, że mnie zaprosił. Miałem dzięki temu okazję poznać ciekawych ludzi nie licząc tego, że mój "skill" w osłuchaniu podskoczył. Spotkanie w moim przypadku zaowocowało kilkoma wnioskami które - zaznaczam - mogą być prawdziwe tylko dla mnie.
1. Jeśli słuchawki miałyby grać tak jak wyglądają to DT150 nie powinny grac w ogóle.
2. Nie oceniaj brzmienia na podstawie wyglądu słuchawek albo ceny.
3. Im ładniejsze słuchawki tym bardziej możesz się zdziwić (czyt. rozczarować) jeśli chodzi o brzmienie.
4. Bierz pod uwagę, że opisy na forach przygotowuje osoba która zazwyczaj nie jest tobą a więc jej wiarygodność z twojego punktu widzenia jest praktycznie zerowa. Na twojej głowie słuchawki zabrzmią na 99% inaczej niż to czytałeś na forach.
W skrócie o słuchawkach (kolejność przypadkowa):
Beyrdynamics DT150 - równo grające słuchawki. Wygodne. Niestety równość pasma przekłada się na nijakość (nie mylić z bylejakością!). Dynamiką grania ("drivem") ustępowały tylko HD280Pro. Nic to, że wyglądają jak kupa. To bezpieczny zakup. Oczywiście jeśli komuś nie przeszkadza ich wygląd.
Denon D7000 - nie dla mnie. Nie zrobiły na mnie właściwie żadnego, poza estetycznym, wrażenia. Zmartwiło mnie to. Doświadczenie z D7000, ostudziło mój zapał do kupna D2000.
AKG K701 - nie cieknie krew od słuchania z powodu nadmiaru góry pasma. Są bardziej stonowane niż K601. Gdyby tak ciut więcej dołu byłby ideał. Może AKG Q701? Kto wie.... I właściwie dlaczego jest tak dużo negatywnych opinii o nich?
AKG K601 - wygodniejsze od K701. Jaśniejsze ale o dziwo, pomimo tego, budują gorsza przestrzeń.
Koss UR-40 - Bardzo wygodne. Wygodzie ustępują tylko AKG K540. Niedaleko im do czołówki. W każdym razie przepaści nie ma. Przepaść za to by była jakby wziąć współczynnik cena/jakość brzmienia ;)
AKG K540 - najbardziej zbasowane słuchawki w tym zestawie. Dziwne połączenie detalicznej góry IMO przytłoczonej dołem pasma. Najwygodniejsze słuchawki w tym towarzystwie. Wygodniejsze od UR-40. Bardzo ładne. Są jakieś takie podobne z mniejsza ilością dołu?
Sennheisery HD280Pro - Bas? Jaki bas? Bas to miały AKG K540! W stosunku do AKG mają mniej rozdzielczą górę. Ale nadal to dobre słuchawki. Wygoda hmm... interesująca... czyli bardzo przeciętna. Jedyne słuchawki które grały "kick" basem. Najbardziej dynamicznie grające.
Bayerdynamics DT880 (600ohm) - Niesamowicie "zwiewne", jeśli chodzi o brzmienie, słuchawki i przykład na to, że ilość góry niekoniecznie musi mi przeszkadzać. Jeden warunek. Góra musi być równie aksamitna jak w 880. Zbyt mocno, IMO, wycofany środek powoduje wrażenie zbytniego oddalenia od sceny muzycznej. Ładnie kontrolowany bas.
Bayerdynamics DT1350 - Świetnie wykonane. Niestety niewygodne. Po zmianie z dowolnych z ww. słuchawek na te właśnie miało się wrażenie "telefonicznego" dźwięku. Dół pasma pojawia się ładnie "sfakturowany" ale jest go jak na lekarstwo. Przytłaczający wyższy środek, który na dodatek powoduje wrażenie "grania z pudełka". Najbardziej wk...ce wysokie jakie miałem okazję słyszeć. Ostre i nieprzyjemne. Zdecydowanie to nie są słuchawki dla mnie.
Sony 7509HD - Dziwnie podbita góra środka pasma. Brzmieniem nie podobały mi się. Słuchałem ich najkrócej.