Audiohobby.pl

Co po CAL ?

lancaster

• Gość
15-01-2011, 00:22
majkel, serio podjedx i posłuchaj. Moim zdnaiem są OK. Z flizeliną na przetworniku tracą na przejrzystości, kabel tez jest "trochę" lichy.
Jak przerobisz to tuningowane za 100 zawsze sprzedasz :-) ...a moze do komputera sobie zostawisz, są w sumei dosć ładne (jak dla mnie) i wygodne- to tak pozamuzycznie.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
15-01-2011, 00:23
Nie bardzo wiem czym te PS1000 napędzaliście ale wczoraj i dziś ich słuchałem zarówno z dwóch wersji Black Pearl i Lake People G99/2 i z tego co mi w nich brakowało to zejścia z najniższym basem, tym poniżej 30Hz na 15" głośnikach jest a tu go dosyć ubogo. No ale kto przykłada uwagę do tych 5 Hz poniżej :) Kremowość to wyłazi z każdych słuchawek poniżej 1000 złotych i to się nazywa brak informacji o utworze. Co do koksu dorzuconym na górnym środku to faktycznie Wasze CD-ki tak może grają? na Kenwoodzie jakoś tego nie uświadczyłem. Główny problem z dobrymi słuchawkami to ten że wyciągają sporo śmieci ze źle zmiksowanych  utworów. Taka np płyta Sheryl Crow "Thusday Night Music Club" na "kremowych" słuchawkach brzmi gładko dla ucha ale niestety na czymś bardziej transparentnym to tak słodko nie ma.

lancaster

• Gość
15-01-2011, 00:26
majkel, obawiam sie ze Philipsy mają lepszy balans tonalny od Grado...może Zagra wrzuci pomiary - sam jestem ciekaw.
Przydałoby się Darek, żebyś wrzucił mierzone Philipsy z innymi znanymi słuchawkami dla porównania.
System pomiarowy jeden drugiemu moze byc nie równy.
Moż ena Twoim wszystkie słuchawy wypadaja ładnie.

lancaster

• Gość
15-01-2011, 00:30
Rafaell, Kenwood jest stworzony do Grado i tyle.
+10dB na górze PS1000 mogę "żydowskim targiem" slyszec jako 5 :-)
...ale słychac ze są tam prześwietlone (kolejne dobre słowo) jak również są prześwietlone na średnicy, ale tylko w  impulsach przeswietlenia, jako że prześwietlenie w tym zakresie jest w Grado piłokształtne :-)
Wniosek ? Kenwood ma dziury prześwietleniowe :-D

• Gość
15-01-2011, 00:30
Wierz mi ale to żmudna rzezba.
Shp bez modu
Shp z modem
Shp z modem pełnym
Bez zabaw z kablami.
Na tle T1 Beyera i CAL.
Może jutro uda mi się pomierzyć i wydrukować.

Jedno co jest pewne mają cholernie niskie h2 i h3.

lancaster

• Gość
15-01-2011, 00:35
Zagra, mi wystarczą Shp jakiebądź (z opisem co było grzebane) na tle T1....CAL! też w sumie jestem ciekaw.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
15-01-2011, 00:38
>> lancaster, 2011-01-15 00:30:19
No cóż jak go zwał tak go zwał ale tak gładkich i perliście naturalnie brzmiących talerzy to należy raczej szukać w topowych elektrostatach. Słuchałem jeszcze tego nagrania (Count Basie Orchestra -Whirly Bird) na kolumnach w których gwizdek ma 4dB niższą efektywność od pozostałego pasma i jakoś na PS1000 nie sypało górą mocniej po uszach

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
15-01-2011, 00:44
No to jak jest w końcu - usłyszę od razu przynajmniej ten potencjał, czy mam modować aż brzydkie kaczątko zamieni się w łabędzia? Z CAL! to była prosta sprawa, od razu wiadomo było, że zawodnik jest mocny tylko nie ucywilizowany. Za pomocą zmiany kabla można się pozbyć knebla z brzmienia, zostaje do pozamiatania plastikowe dudnienie. W Philipsach nie wiem jakie garby są do wyprostowania, ale chętnie się dowiem.

lancaster

• Gość
15-01-2011, 00:45
Rafaell, tylko z ciekawosci - co to za fajne kolumny ?

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
15-01-2011, 00:48
SPX5500 z wymienionym 15" nisko tonowcem z twardo zawieszonego na miękko zawieszony z EPCD, średniakiem na 3" Dynaudio DF76 i tymczasową kopułką tytanową o efektywnosci 91dB

lancaster

• Gość
15-01-2011, 00:52
Sorry, pasuję z takim zestawem.
Rafaell, głośniki widze włozyłes wszystkie dobre jakie znalazły się pod ręką :-)
Zwrotnica nie muszę pytac czy sie wpasowała, co sie miała nie wpasować :-)))

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
15-01-2011, 00:55
>> lancaster, 2011-01-15 00:52:22
Po paru modyfikacjach mierzona nie lubię tego słowa charka bardzo się wyprostowała. Zawsze łatwiej coś poprawić niż robić od zera.
Wy też te Philipsiaki krajacie nożem bo inaczej nie bzyczą dobrze ;)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
15-01-2011, 01:04
Co do 3"  Dynek to najlepsza moja decyzja kiedyś kol. Senicz był ich fanem (kopółek 3") i doszedłem do wniosku ze coś w tym jest.
W kolumnach dwudrożnych które pichcicie główny problem jest w tym ze gwizdek nie schodzi za nisko a basowiec jest za duzy no i przeważnie objawia się to nieprzyjemnym osuszeniem wokali albo innymi felerami. U mnie taką chrypkę np Kasi Groniec to aż miło słuchać :)

lancaster

• Gość
15-01-2011, 01:30
Rafaell, tak  z ciekawosci sprawdziłem tego Twojego Dynaudio :
http://www.gattiweb.com/images/dynaudio/d76af_data.pdf

Opis pod pomiarem : zero level 60dB
Wynika z tego ze głośnik ma niecałe 90dB (+30dB) a nie 95 (91dB tweeter miał być 4dB cichszy) jak sugerowałeś ... jesli dorzucic do tego, ze masz zwrotnice z kosmosu moze miec jedynie jeszcze mniej w tym pasmie, albo przynajmniej masz spl dziurawe co moze i służy chrypce Kasi Groniec (i tak dobrze że dziewucha nie ma tam chrypki jak Knopfler :-))), czego rzecz jasna nie słyszysz.
W kazdym razie jeśli gwizdek masz 91dB a średniotonowy w porywach 90 to gdzie to -4dB dla głośnika wysokotonowego Panie znawco ? :-D
Nawet nie chce mi sie takiego wynalazku analizowac szczerze mówiac, moze zamieść pomiar spl w poszczególnych sekcjach wraz z sumą w całym paśmie. Na jakiej podstawie twierdzisz że masz -4dB dla wysokich tonów ?

W kolumnach Hurricane głośnik wysokotonowy pracuje bezproblemowo poniżej 2KHz a zestaw (m.in faza perfekcyjna) robi papkę z tego wynalazku który stoi u Ciebie w chałupie (nie przejmuj sie z droższych kolumn od Hurricane jak dotąf też) :-)))))

lancaster

• Gość
15-01-2011, 01:44
.....jest jeszcze taka ewentualnosć u Ciebie, ze filtracja zakresu średniowysokotonowego osłabia/gasi Ci promieniowanie tweetera o te 4dB.....chociaz jak zestaw nie ma mniej góry od PS1000 to wszystko wskazuje na to ze średnica jest jednak w defensywie - z pokreconą fazą nie ma szans :-)

Sorry za offtopa.