>> lancaster, 2011-01-15 01:30:15
>Opis pod pomiarem : zero level 60dB
>Wynika z tego ze głośnik ma niecałe 90dB (+30dB) a nie 95 (91dB tweeter miał być 4dB cichszy) jak sugerowałeś ... jesli dorzucic >do tego, ze masz zwrotnice z kosmosu moze miec jedynie jeszcze mniej w tym pasmie
No cóż kolego zapomniałeś tylko o zastanym układzie elektrycznym w którym ten Dynaudio miał pracować i wartościach elektrycznych głośników które zastąpił -kolumna 4way. Nie na darmo ulubiony przez Ciebie Rhedeko dłubał nie tylko wg. pomiarów ale takze prób i błędów.
Robiłem próby stare dwa średniaki celulozowe kontra 1 kopułka Dynaudio i miałem fuksa po prostu charakterystyka nie spadła. To bardzo dobre głośniki w każdym razie te moje które mi się fuksem udało zakupić za nieduże pieniądze w Anglii, waga też swoje mówi 1,1 kilograma materiałów magnetycznych robi swoje. Głośnik w impulsie wytrzymuje do 1KW no i najważniejsze ma charakterystykę liniową już od najniższych poziomów mocy. Zobacz ile dziś firm się chwali takimi pomiarami jakie zamieściłeś
http://www.gattiweb.com/images/dynaudio/d76af_data.pdf.
Szanujące się firmy z wzorcową fazą np. ATC dają w swoich kolumnach właśnie 3" kopółki na średnicę. Mnie idealnie ta kopułka spasowała bo pracuje w tym paśmie co zaprojektowana zwrotnica czyli 1-5kHz. I np nie ma paskudnego rolofu jak np w ATC która pracuje według nowych tredów czyli od ok 800Hz do 4kHz.
>W kolumnach ...ri..ne głośnik wysokotonowy pracuje bezproblemowo poniżej 2KHz a zestaw (m.in faza perfekcyjna) robi papkę >z tego wynalazku który stoi u Ciebie w chałupie (nie przejmuj sie z droższych kolumn od ...ri..ne jak dotąf też) :-)))))
No cóż muszę Cię zmartwić żeby dobrze wokale zabrzmiały na dole to nawet minimalnej wielkości 5" są po prostu w paśmie aż do 2kHz za duże mają dużą masę, dzielą się nie pracując jak sztywny tłok i jeszcze na dodatek mają słabą odpowiedź impulsową!
Myslę że poniżej 1kHz to już 5" ujdzie ale nie powinien pracować poniżej 200Hz tam jest królestwo 15"-18" :)
Na koniec bym zapomniał producent przewidział dodatkową regulację zwrotnicy dla pasma 1-5kHz i skorzystałem z tego i pokrętło jest podkręcone w prawo na + i stąd te cuda na kiju :)
Zawsze Lancaster łatwiej coś poprawić niż robić od nowa; trzeba słuchać ,obserwować i wyciągać właściwe wnioski :)