Rafaell, zgoda co do niekompletnosci wiedzy ogólnie. Nie wiem czy ktokolwiek na świecie ma kompletną....tzn w ramach koncepcji wystarczajaca na 100% ludzie mają...jednak Twoja wiedza jest w tym względzie baaaaardzo mocno niekompletna :-)
Widzisz Rafaell, kto tu jest leniuszkiem. Jak ja czegos nie wiem to pytam,
Tobie nawet czytać sie tego nie chcialo - stąd nadal nie wiesz :-)
Czasy sie zmieniają i dzięki lepszej dostepnosci do wiedzy potrzeba mniej wysiłku żeby opanowac to samo co jeszcze 20 lat temu wymagało nastu a moze i dziesięciu lat nierównej walki.
Odnośnie PROJEKTANTA SILNIKA :-)))))
Jeden z lepszych dźwieków na ostatnim audioshow nalezał do firmy Voxativ.
Włascicielka projektuje glośniki dajace wspaniały dźwięk, jakiś czas temu była inżynierem pracujacym dla Mercedesa i ma na koncie kilak patentów silnika diesla.....cholera myślisz ze Andrzej Piasek Piaseczny, MAryla Rodowicz albo nawet wybitny Jehudi Menuchin zrobiliby super kolumny ?
wzmacniacze też powinni robić muzycy z akademiii muzycznej na która masz widok ? Moze media serwery też ?
...albo nawijać wkłądki gramofonowe choć moze być to dla nich wielce wkurwiające zajęcie.
Słuchałem np. kolumn Anna Maria Jopek(midbasy Podszus- .... no i dupa niestety...przynajmniej dla mnie...tzn grało w kategoriach audiofilskich może i OK i "tylko" tyle.
powiem tak...wolałbym dac do zaprojektowania kolumny człowiekowi który wie o co chodzi w temacie niż Rachmaninowowi (zreszta pewnie Siergiej popukałby sie w czoło na taki pomysł :-) ).
Na koniec dodam ze czytajac to co piszesz widze ze niebardzo wiesz o co biega, a o to ze jesteś muzykiem klasy Rachmaninowa albo choćby Andrzeja Piasecznego tym bardziej Cię nie podejrzewam :-)