Audiohobby.pl

Co po CAL ?

• Gość
15-01-2011, 17:35
Co wasze dziewczyny okres mają ??? Luuuuuzzz.
Merytorycznie,merytorycznie.

lancaster

• Gość
15-01-2011, 17:47
Rafaell, zgoda co do niekompletnosci wiedzy ogólnie. Nie wiem czy ktokolwiek na świecie ma kompletną....tzn w ramach koncepcji wystarczajaca na 100% ludzie mają...jednak Twoja wiedza jest w  tym względzie baaaaardzo mocno niekompletna :-)
Widzisz Rafaell, kto tu jest leniuszkiem. Jak ja czegos nie wiem to pytam,
Tobie nawet czytać sie tego nie chcialo - stąd nadal nie wiesz :-)
Czasy sie zmieniają i dzięki lepszej dostepnosci do wiedzy potrzeba mniej wysiłku żeby opanowac to samo co jeszcze 20 lat temu wymagało nastu a moze i dziesięciu lat nierównej walki.

Odnośnie PROJEKTANTA SILNIKA :-)))))
Jeden z lepszych dźwieków na ostatnim audioshow nalezał do firmy Voxativ.
Włascicielka projektuje glośniki dajace wspaniały dźwięk, jakiś czas temu była inżynierem pracujacym dla Mercedesa i ma na koncie kilak patentów silnika diesla.....cholera myślisz ze Andrzej Piasek Piaseczny, MAryla Rodowicz albo nawet wybitny Jehudi Menuchin zrobiliby super kolumny ?
wzmacniacze też powinni robić muzycy z akademiii muzycznej na która masz widok ? Moze media serwery też ?
...albo nawijać wkłądki gramofonowe choć moze być to dla nich wielce wkurwiające zajęcie.
Słuchałem np. kolumn Anna Maria Jopek(midbasy Podszus- .... no i dupa niestety...przynajmniej dla mnie...tzn grało w kategoriach audiofilskich może i OK i "tylko" tyle.
powiem tak...wolałbym dac do zaprojektowania kolumny człowiekowi który wie o co chodzi w temacie niż Rachmaninowowi (zreszta pewnie Siergiej popukałby sie w czoło na taki pomysł :-) ).
Na koniec dodam ze czytajac to co piszesz widze ze niebardzo wiesz o co biega, a o to ze jesteś muzykiem klasy Rachmaninowa albo choćby Andrzeja Piasecznego tym bardziej Cię nie podejrzewam :-)

lancaster

• Gość
15-01-2011, 17:54
Zagra, luz wiadomo.
Temat byłby bezproblemowy bo o gustach rozmowa ma średni sens.....tutaj rozmowa rozpoczeła sie od tego ze PS1000 nie mają wybitej góry o 10dB jak to widac na pomiarze, bo jakieś tam kolumny które ponoć mają górę -4dB wzgledem reszty wcale nie mają tej góry mniej niż PS1000.
Mocno wirtualne, ale można dojść, spoko :-)

Rafaell, podesłałbyś kiedyś paczki do pomairów ?

Arek_50

• 1130 / 6108
  • Ekspert
15-01-2011, 19:46
Co do muzyki na zywo...dwa dni temu w moim szpitalu idac korytarzem na oddzial slysze ktos gra na saksofonie   , slyszalem wyraznie hoc dzwiek dobiegal z daleka   ..jak sie okazalo z odleglosci ok 70m poprzez dwoje drzwi...gral chirurg przed operacja...zadna kolumna nie bylaby w stanie tak zagrac ...nie ma co sie oszukiwac..

lancaster

• Gość
15-01-2011, 20:03
Dokałdnie. Idąc ulicą, czy to grajek uliczny czy ktoś gra w domu wiadomo co "idzie" ze sprzętu a co na żywo.
Najbliżej są horny - tu byś sie najprędzej pomylił.

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
15-01-2011, 20:35
Widzę, ze temat odsłuchu przez drzwi zbliża się wielkimi krokami ;-)

adamo73

• 18 / 6069
  • Nowy użytkownik
15-01-2011, 23:28
Odsłuch będzie prowadzony w podkategoriach tematycznych: drzwi dębowe, a realizm percepcji słuchowej. Tania sosna, czy to oznacza niepełnowartościowy materiał na audiofilskie drzwi. Sorry za offtop, ale tak mi sie nasunęło czytając wpisy Kolegów w temacie "co po CAL?". Pozdrowienia i miłej nocy.
ps Dla pewności porównałem nietykane Philipsy z rekablowanymi i wygłuszonymi CAL, no niestety dla Philipsów, CAL to wyższa liga rozgrywek.

lancaster

• Gość
16-01-2011, 00:17
...pewnie u Ciebie tak....mi osoboscie lepiej słucha sie Philipsa (zmieniony kabel i wycięta flizelina znad przetwornika).
Choc nei uważam ze cAL! są jakies ostatnie, są ogólnie OK, ale wolę Philipsy (do żywości doszła większa eksprsja na średnicy, bas trochę mniejszy w tej chwili ale tez lepiej kontrolowany....nie jakoś kosmicznie, bo CAL!e doprowadziłem z basem do względengo porzadku)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
16-01-2011, 11:34
>> lancaster, 2011-01-15 17:54:47

Rafaell, podesłałbyś kiedyś paczki do pomairów ?

Coś Ty żeby je sklonowano i sprzedawano jako własne konstrukcje za zylion zeta ;)

lancaster

• Gość
16-01-2011, 12:30
Na to liczyłem. Klon 1:1 byłby miażdzący rynek :-) Brakuje nam w ofercie zestawów z ceną - zylion :-))
Może są całkiem OK te Twoje paczki Rafaell tak jak pisałem, ale serio zostwmy rozmowę na ich temat w kategoriach pozatechnicznych.
Nie wydaje mi sie też zeby kolumn mające realne -4dB dla wysokich tonów byływ  stanie zagrać równie jasnow  tym zakresie co PS1000 majacych na górze górkę +10dB (tak jak pisałem nie odczuwam tych 10db, ale samo podbicie górnego skraju zdecydowanie - powtórzę sie ejszcze że moze sie to komus podobac i luz)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
16-01-2011, 12:50
>> lancaster, 2011-01-16 12:30:04
Trochę Ci jeszcze naświetlę sprawę, ta kopułka pracuje dopiero od 12kHz  w pasmie od 5kHz do 12 kHz pracuje to co Ty tak lubisz ,czyli tuba (do 12kHz charakterystyka na prawdę jest dosyć wyrównana jak czytałeś 3" kopółka jest podkręcona oryginalnym rozwiązaniem w zwrotnicy i dla tego jest liniowo nic nie musiałem specjalnie kopać). Tak że w nagraniach w widmie powyżej 12kHz ten spadek o 4dB nie jest tak rażący może zamiast tytanowej kopułki trafi tam jakaś wysoko efektywna 96dB wstęga i będzie git.
Kolumny fabrycznie miały dedykowaną efektywność 96dB i ja im wierzę choćby z tego powodu ze jest tam zarówno tuba na średnio wysokich jak i były dwa głośniki dla średnich (trochę mi brakuje tego układu poziomego D\'Apolito no ale coś za coś lepsza  jakość dźwięku bez podbarwień celulozą czy lepsza kierunkowa lokalizacja)

lancaster

• Gość
16-01-2011, 13:52
Rafaell,  ja też wierze ze kolumny oryginalnie miały 96dB.
Zakłądam że efektywnosć woofera jest 1:1 z poprzednim ?
Głośnik na średnicy nie był niczym "podkręcany" - filtr śreodkowoprzepustowy z zasady swojego działania powoduje lekkie podbicie charakterystyki (to "koło ratunkowe" o którym wpsominałem wczesniej :-))
Dynaudio....podaj notę katalogową. Jezeli ma np 91-2dB to po wyfiltrowaniu moze mieć powiedzmy 93-4 (przy załozeniu ze WSZYSTKO jest zharmonizowane)
Dalej gra tuba (rozumiem że oryginalna ?) - jedyny element w twoim obecnym zestawie o którym mogę z dużym prawdopodobieństwem powiedziec że ma efektywnosć powyżej 92-3dB :-)
I na końcu tweeter.

Teraz to szyjemy.

...zaczne od góry....cholernie cieżko jest zgrać pasmo robiac podizął przy 12KHz nie powodując zaburzeń.
Z ciekawsci....jak Twój zestaw brzmi bez tweetera w tym zakresie ?
Moim zdnaiem lepiej mieć prawdziwiej ale z węższym pasmem niz szerzej ale charakterystycznie - kwestie gustu jak zwykle bo ani jedna ani druga prezentacja nie jest kompletna w takim przypadku.

...Podzial tuba-Dynaudio.
Zmianiło się połozenie centr akustycznych głośników. Zapomnij o "wstrzeleniu sie" w poprzednią konfigurację.
Pozostawiam fuxowi zgarnie tego na zasadzie chybil/trafił....albo po prostu moze sie tak abrdziej podobac - OK.

...podział Dynaudio/woofer jest równie abstrakcyjny, choc tam wyrównanie/położenie głosników będzie mniej detrminowało samo zgranie niż w przypadku podziału 5 czy 12KHz.

Pozostaje jeszcze kwestia impedancji głośnika Dynaudio wzgledem oryginalnego Sansui.
Dla mnei w ciemno "na odleglość" wyglada to wszystko dośc pobożnozyczeniowo, ale że tak sie powtórzę po raz kolejny....nie jest powiedziane, ze sie nie poskładało.

Pozdrawiam i wiele przyjemnosci ze słuchania.

• Gość
17-01-2011, 11:54
Odpowiadasz na wpis
>> pastwa, 2011-01-14 23:14:07
no tak jakos wyszlo ze wole czytac dobre opinie o tych sluchawkach niz ich sluchac, to tez jest taka mala przestroga dla tych co to kupuja cokolwiek na podstawie cudownych recenzji forumowych ;\'))

---

Guten Tag.

Ja, wyglada na to ze byc jeszcze kleina szansa dla moich sehr gut Kopfhorer Beyerdynamic V1, Entschuldigung bitte - T1.

H. H.

• Gość
17-01-2011, 11:55
>H.H.

Cholernie mi się nie podoba twój avatar.

• Gość
17-01-2011, 11:58
Besser ? :)