>> domzz, 2011-05-09 14:14:14
Swego czasu montowałem w bardzo podobnej obudowie lampucere i trochę rozumiem o co chodzi Majkelowi.
Trzeba sobie trochę pomierzyć/powiercić/powkręcać, a to nie zajmuje 15 minut, jak by się mogło wydawać.
Niemniej jednak można rzeczywiście samemu sobie coś takiego zmontować i sporo zaoszczędzić. Co kto lubi (ponieważ nie każdy umie sobie zorganizować stanowisko montażowe ;) ). Kwestie cen projektów DYI były niejednokrotnie poruszane na tym i innych forach.
Powiedzmy sobie szczerze. Ceny DIY są często gęsto koleżeńskie, jak za fatygę w wolnym czasie np. na zabicie nudy na emeryturze. Też zaczynałem od cen jak za flaszkę, ale na dzień dzisiejszy nie mogę sobie na to pozwolić. Nie stać mnie. Biorąc pod uwagę czasochłonność i koszt części, BP powinien kosztować więcej niż 700€, bo tyle kosztuje konkurent na budżetowych elementach w podobnej klasy obudowie. Bonus w postaci drugiego gniazda słuchawkowego i przełączników wzmocnienia to sprawa symboliczna - ceny gniazd i dip switchy są w internecie. Tymczasem BP w wersji eleganckiej jest 500zł tańszy. W BP jest zminimalizowane wykorzystanie ścieżek na laminacie, co stanowi podstawę produktów fabrycznych, nie licząc drogich manufaktur o inklinacji lampowej. Point-to-point + przewody gra lepiej, przynajmniej według mnie, ale montaż trwa znacząco dłużej.