Gwoli uzupełnienia chciałbym dodać, iż udawanie dźwięku 300B odbywało się drogą modyfikacji DACa, który nie jest obecnie w mojej ofercie. Eksperyment miał na celu pokazanie przeźroczystości wzmacniacza i czystości zasilania, ale nie tylko. Porównując kilka gatunków muzycznych z modyfikacją i bez można się przekonać, iż okraszenie dźwięku pięknymi barwami wynikającymi z dodatkowych zniekształceń odbija się na realizmie oddania innych aspektów prezentacji, a naturalna słodycz smakuje lepiej nawet, gdy nie jest często podawana.
W związku z obiecującymi wynikami zasilania wzmacniacz Black Pearl z akumulatorów pracuję nad estetyczną, przenośną formą zasilania bateryjnego, a z drugiej strony będę drążył dalej temat zasilacza sieciowego tak, aby "dogonił" akumulatory w kwestii czystego prądu.
Korzystając z okazji chciałbym podziękować nabywcom i kolegom wspomagającym mnie w pracach nad Black Pearl w roku 2010, w szczególności Piotrowi Ryce i Rafaellowi, którzy poświęcili swój czas na odsłuchy i testy funkcjonalne, przekazując mi mnóstwo cennych informacji i spostrzeżeń. Rok 2011, jeśli nie pojawią się nieprzewidziane przeszkody, powinien zaowocować następującymi nowościami:
- Black Pearl all-in-one, czyli wzmacniacz słuchawkowy m. in. z asynchronicznym wejściem USB
- przedwzmacniacz liniowy na bazie układu Black Pearl
- baterie akumulatorów dedykowane do Black Pearl i Moonlighta + ładowarka w komplecie
Ponadto kontynuacja działań w myśl zasady, że najlepsze jest wciąż do osiągnięcia.