Audiohobby.pl

Ear Stream - wątek informacyjny

nsk

• 549 / 5075
  • Ekspert
20-05-2012, 09:48
Chociaż... Pisałem poprzedni post z pamięci. W sumie podoba mi się, myślałem, że masz kanciaste zakończenia. Te śruby w sumie tak źle nie wyglądają, ale jak coś się da z nimi zrobić to możesz pomyśleć.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
22-05-2012, 12:53
Minimalizm, dobra rzecz w dzisiejszych czasach. Zdecydowanie ważniejsza będzie zawartość niż obudowa, aczkolwiek muszę wrzucić swoje "5 groszy":
- Gniazdo to największy problem, tak wygląda tandetnie. Może lepiej za ścianą ukryć gniazdo, a w ścianie zrobić frez? Zastosować jedno z gniazd neutrika, które można od środka przykręcić do ścianki? Np. coś w stylu http://www.neutrik.com/en/audio/plugs-and-jacks/jacks/combo-i-series/ncj6fi-s-0
- Wersja biała raczej nie będzie pasować nikomu do kolorystyki zestawu, a wiele osób zwraca na to uwagę nabywając wszystkie elementy np czarne (jak ja) i mimo, że nieby nie determinuje to zakupu, jak waham się między dwoma urządzeniami a jedno z nich jest czarne to właśnie je wybiorę. Wiele osób podobnie ma z aluminium. Wprowadziłbym oprócz białej (co jak mniemam nawiązywać ma w zamyśle do "perły") przynajmniej jeszcze czarną wersję.
- Śruby powinny być w kolorze obudowy, tak jak jest teraz, ściągają całą uwagę

Bardzo podoba mi się koncepcja malowania i zaokrąglonych rogów. Dobrze to wygląda. Idę o zakład, że wersja czerwona ze znaczkiem Ferrari znalazłaby nabywców :D

Świetnie, że zdecydowałeś się na zasilanie "on board".

Jak będzie regulowana głośność? Potencjometr?

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
22-05-2012, 13:06
Kolor może być dowolny. Będzie opcja czarnego, natomiast biały to też kolor neutralny i z niczym się nie gryzie, a kolejny czarny produkt na rynku moim skromnym zdaniem niczego już nie wniesie pod względem estetycznym. Jest ich cała masa. Niemniej klient będzie miał taki wybór.

Regulacja głośności będzie do wyboru. Na razie jest potencjometr, w planach wersja z tłumikiem krokowym na rezystorach albo z potencjometrami wysokiej klasy o prawdziwie logarytmicznej charakterystyce, a nie aproksymowanej. Jest to najdroższe rozwiązanie, ale najlepsze dla dźwięku i wygody regulacji głośności.

Śruby w kolorze obudowy były na samym wstępie. Ci co widzieli wiedzą, że źle to wygląda w przypadku białej obudowy. Zdjęcia nie oddadzą pełni wrażeń organoleptycznych z obcowania z rzeczywistym produktem. Natomiast w czarnej obudowie na pewno będą czarne.

Zawartość to mocna ewolucja konstrukcji Black Pearl, zawierająca kilka kluczowych zmian w stosunku do macierzystego projektu. Zasilanie jest na tranzystorach dyskretnych, stabilizowane dwustopniowo.

Nie zdecydowałem się na umieszczenie wyłącznika z przodu ze względu na minimalizację w ten sposób długości i ilości przewodów, przez które płynie prąd sieci wewnątrz urządzenia. Takie dodatkowe źródło i odbiornik interferencji kłóci się z ideą czystego zasilania i możliwie krótkich ścieżek przepływu prądów.

Nie widać tego na zdjęciach, ale waga urządzenia to około 9kg.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
22-05-2012, 13:14
Brzmi świetnie. Szczególnie opcja z tłumikiem krokowym wydaje mi się ciekawa.

Pomyśl nad tym gniazdem Jacka, taki projekt zasługuje na coś mniej szpecącego, coś co nie przekreśla swoim wyglądem tego trudu jakiego wymaga cały projekt.

Jest gdzieś przewidziana wentylacja?

No i kluczowe pytanie, serce ... op-amp i buf? Nie pytam o konkretny model.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
22-05-2012, 13:27
z tym ładniejszym gniazdem może być dzwiękowo że zamienił stryjek siekierkę na kijek!

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
22-05-2012, 13:29
Myślę, że jest wiele gniazd, które grają nie gorzej - zakładając, w ogóle, że gniazda graja ;)

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
22-05-2012, 13:32
To po co wymieniać wtyki jack choćby na takie Furutecha? On też powinien być biały :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
22-05-2012, 13:36
Ten typ gniazd w rozumieniu producenta jest najsolidniejszy, ponieważ korzysta z dużych blaszek sprężynujących ustawionych w dużej objętości korpusu. Może ono być całe czarne, wtedy nakrętka tak nie razi. Są wersje tylko z obwódką chromowaną, lub całkowicie czarne całkowicie z tworzywa. Poza tym to konkretne gniazdo ma zaletę względnie niedużego docisku styków, przez co nie będzie szybko wycierać pozłocenia wtyczki jack. Na zdjęciach trudniej jest skojarzyć ze sobą pewne elementy estetyczne, ale na żywo daje się odczuć np. to, że śruby ze stali nierdzewnej mają ten sam odcień co metalowe elementy gniazda jack.

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
22-05-2012, 13:58
Najsolidniejszy w teren :) W domowym audio inne są priorytety!

Esteci mają inne i im proponował bym design Bang Olufsena tylko ze tego nie da się słuchać :(

patrykvel

• 282 / 4905
  • Zaawansowany użytkownik
22-05-2012, 14:01
A czy przypadkiem te zmiany ktore beda w najnowszej wersji BP, to nie sa te ktore sam mi ostatnio podpowiedziales? Czy wywalenie kondow wyjsciowych oraz filtra EMC i tym podobnych numerow? :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
22-05-2012, 14:27
Zasadniczo to. Poza tym dołożony układ zerowania offsetu, ale nie na zasadzie DC serwo.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
23-05-2012, 12:29
Czyli serce pozostaje to samo co w BP ?

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
23-05-2012, 13:28
Można tak powiedzieć.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
23-05-2012, 14:00
Brzmi ciekawie. Jeszcze jakieś zabezpieczenie by przełączanie słuchawek na włączonym wzmaku nie groziło wielkim buuum i będzie produkt mogący powalczyć na szerokim rynku.

:)

Przewidujesz jakąś sztukę demo dla forowiczów do testów?

patrykvel

• 282 / 4905
  • Zaawansowany użytkownik
23-05-2012, 15:38
Zabezpieczenie przed sfajczeniem sie wzmaka jest juz w sumie stosowane od pol roku, jak nie lepiej :)