Audiohobby.pl

Ear Stream - wątek informacyjny

moderator6

• 277 / 5624
  • Zaawansowany użytkownik
26-04-2012, 18:06
phoenix_me
(10/2/1412)   

Ile majkel bierze za swój kabel SPDIF?

Majkel - nie wiem czy nie pytam o tajemnicę odnośnie konstrukcji ale pomijając materiał można wiedzieć z jakiego rozwiązania korzystasz? Solid Core czy Multi Strand? Podejrzewam, ze ten drugi, jeżeli tak to jaki jest sumaryczny przekrój zastosowanych żył?

* * * * * * * * * * * * *
 myślenie ma przyszłość

majkel
(5577/42/1511)

Kraków   89~589zł zależnie od typu kabla i wtyczek. Najlepszy ma multi-strand z grubszych drutów w środku. "Średniak" jest na solid core. Przekrojów to nawet nie przeliczałem, bo na potrzeby sygnałów S/PDIF są one "wystarczające".

pastwa
(1295/6/1511)   

>> aasat, 2011-10-02 17:05:39
 Ja do takiego połączenia używam Profigold SKY PROA4801, koszt na allegro to około 55zł

Przychylam sie do propozycji kolegi, zdroworozsadkowa cena i dobre wykonanie, nic wiecej tu chyba nie trzeba, przynajmniej jesli idzie o kwestie muzyczne.

phoenix_me
(10/2/1412)   Czy dysponujesz zdjęciami interkonektu i czy wypożyczasz do testów? Jeżeli tak to na jakich warunkach?

myślenie ma przyszłość

phoenix_me
(10/2/1412)   

Oczywiście pytanie skierowałem do Majkela

myślenie ma przyszłość

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
27-04-2012, 01:56
Zdjęcie nie będzie wnosić niczego, bo pojawi się na nim kabel w oplocie poliestrowym ogólnie znanym z wyglądu i wtyczki Rean, Contrik albo Neutrik. Wypożyczyć można do testów - na umówiony czas i za kaucją. Dostępne są oploty czerwone i czarne.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
27-04-2012, 10:08
Na zdjęciu nie da się zobaczyć całej jakości wykonania, szczególnie tej wpływającej na jakość dźwięku i powtarzalność. Zdjęcia wszystkich produktów będą dostępne niedługo. Wypożyczenie kabli analogowych i cyfrowych jest możliwe od zaraz.

audio_house

• 149 / 5674
  • Aktywny użytkownik
28-04-2012, 00:17
wygląd jest początkujących, dla weteranów liczy się tylko dźwięk :) jestem posiadaczem najwyższego modelu interkonektu. Dowolnie można sobie zamówić kolor izolacji czy wtyczki. Ale wygląd zewnętrzny nie jest ważny. Liczy się tylko i tylko dźwięk.Powiem tak przerzuciłem wiele kabli za kasę kilkukrotnie większą od Majkelowych i co?... poszły do ludzi firmówki a  to chyba coś znaczy. Obyło się bez mnóstwa marketingu i audiofilskiego bełkotu... IC nic nie poprawia, nie maskuje, nie dodaje nic od siebie. Jest naprawdę liniowy w przekazie. Przenosi tak ogromną ilość informacji że może się okazać że mnóstwo twoich płyt, tych słabo zrealizowanych po prostu nie da się słuchać... to jest jedyny minus tego kabla. Jeżeli jesteś gotowy na zrobieniu porządku w twojej CD bibilotece to super. Bo to dopiero otworzy ci drzwi  do prawdziwej muzyki... bez pudrowania i upiększania. A to potrafi czarować. Już nic nie będzie takie samo samo...

phoenix_me

• 35 / 6006
  • Użytkownik
28-04-2012, 10:02
majkel, audio_house, panowie

Każdy ma prawno do swojego własnego zdania. Moje jest następujące. Efekt końcowy jest najważniejszy ale ważne są dla mnie również odczucia estetyczne czyli i wygląd. Wygląd oprócz tego, że może wywołać pozytywne lub negatywne odczucia co do estetyki to pokazuje także jakość wykonania przynajmniej tej części produktu którą widać.

majkel,
poczekam aż dotrze do mnie inny interkonekt, a potem dla porównania poproszę o wypożyczenie Twojego.

myślenie ma przyszłość

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
28-04-2012, 11:58
Rzeczywiście najwyższa seria kabli przenosi dużo informacji i nie wszystkie usłyszane po raz pierwszy muszą się spodobać. Natomiast odpowiedzialność za całość przekazu płynącą przez interkonekty spada nie tylko na nagrania, ale też urządzenie odtwarzające. Mnie się z tych kabli słucha najprzyjemniej właśnie ze względu na dobitniejszy przekaz pewnych niuansów i kompletność informacji. Na przykład testowaliśmy na tych kablach różne źródła na systemie głośnikowym kolegi, i sytuacja była taka, że szorstkość była bardziej szorstka, ale gładkość bardziej gładka, a słodycz słodsza na tychże kablach względem dotychczas używanych. Kolega audio_house będzie wiedział o co chodzi, bo miał na testach również kabelki, o których mówię względem najwyższej serii, czyli te płaskie niekierunkowe. Jest jeszcze pomiędzy nimi model na srebrzonej miedzi, który fajnie się sprawdza w systemach lampowych. Jest szczegółowy, ale naturalistyczny, i jak to jeden mój kolega lubi określać - "nawilża" dźwięk. Daje to bardzo ciekawą aurę w systemach z lampami, a jednocześnie pozwala cieszyć się różnymi smaczkami. Czasami jest taka sytuacja, że właśnie ten model kabla lepiej się wpasowuje w system zamiast najdroższego, szczególnie gdy występuje efekt "przesycenia" dźwięku z kablem najwyższej serii. I tutaj znowu muszę zaznaczyć, iż w najbardziej podobającym się mnie torze zawierającym lampy najchętniej wpinam kable topowe, ale były takie sytuacje, że model oczko niżej pasował lepiej, np. gdy źródło miało wyjście lampowe i wzmacniacz też był zbudowany na lampach.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
19-05-2012, 14:53

Kraft

• 448 / 6067
19-05-2012, 19:20
Ładna, trochę na modłę Bursona, tyle że przedni panel przycięty do wymiaru reszty. Plus za minimalizm, krągłości i brak anodyzowanego aluminium, które po czasie wygląda odpychająco. Sferyczne pokrętło? Coś a\'la w AA Puccini? Śruby na górnej pokrywie nieco zaburzają całościowy efekt.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
19-05-2012, 20:45
Będziemy widzieć z tą gałką. W razie czego można wrócić do walca. Wycinek sfery, perełka zostaje. Jak były białe śruby malowane, to wyglądało mdło. Z ocynkowanymi lepiej, z nierdzewką optimum - na zdjęciu. Czarne za bardzo kontrastowały.

Kraft

• 448 / 6067
19-05-2012, 21:15
Mhm, ogólnie dobry koncept. Ja bym sugerował przetestować nieco większy panel przedni, taki który przykryje łączenia blach od frontu i częściowo dwie śrubki. No chyba, że planujesz utrzymać jednolitą bryłę, bo ona w sumie też ciekawy efekt daje, takiej solidności rzekłbym :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
19-05-2012, 22:22
Przewymiarowany panel to plaga urządzeń z ebay\'a, od tych najmniejszych do tych całkiem sporych. Nie chcieliśmy skojarzeń z azjatycką masówką. Dlatego np. śruby są od góry i od dołu, a nie na wskroś paneli.

jjurek

• 2067 / 6036
  • Ekspert
19-05-2012, 22:37
Da się jakoś zakryć tą paskudną nakrętkę na gniazdo słychawkowe?

Diodka może mniejsza?  Będzie dyskretniej i bardziej elegancko. I broń Boże niebieska!

Można zdobyć pięknie bursztynowo  świecące diody- w kolorze żarnika lamp (taki kojarzący się bajer). Będą pasowały

do białej reszty.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
19-05-2012, 22:48
Co do zakrętki - trzeba by zrobić jakiś detal malowany, żeby zasłonić. Nakrętka współgra kolorystyką ze śrubami od góry i pierścieniem na jacku. W realu nie kłuje w oczy.

Co do diody - można zmniejszyć średnicę otworu, bo dioda jest cofnięta parę mm. Średnica 3mm. Testowane były wszystkie kolory - ta "żarnikowa" nie pasuje. Mam takie, wstawiałem do ostatnich Moonlightów. To się nazywa Super Amber albo Super Orange. Ładnie wygląda jeszcze z czerwoną przeźroczystą albo białą zimną. To jest biała ciepła. Planowany był kolor morski, bo tak się zareklamował dostawca, a w praktyce to wygląda niemal jak czysty zielony, i też lipa.

nsk

• 549 / 5075
  • Ekspert
20-05-2012, 09:43
Z początku myślałem, że to render.

Panel mi się podoba, ale śruby u góry też nie bardzo mi podchodzą (czepianie się na siłę). Moim zdaniem porzuć pomysł z białym kolorem, białe obudowy najlepiej wyglądają w jednym kawałku, coś jak Calyx. Do tego najlepiej panel zaokrąglony jak w SPL Auditor, bo białe kanciaste średnio podchodzi.

nsk

• 549 / 5075
  • Ekspert
20-05-2012, 09:43
Z początku myślałem, że to render.

Panel mi się podoba, ale śruby u góry też nie bardzo mi podchodzą (czepianie się na siłę). Moim zdaniem porzuć pomysł z białym kolorem, białe obudowy najlepiej wyglądają w jednym kawałku, coś jak Calyx. Do tego najlepiej panel zaokrąglony jak w SPL Auditor, bo białe kanciaste średnio podchodzi.