Audiohobby.pl

Ear Stream - wątek informacyjny

novitas

• 114 / 5307
  • Aktywny użytkownik
04-01-2012, 19:42
Służę poradą w zakresie budowy strony internetowej, doboru technologii.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja bardzo przepraszam ale podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne. Ja niczym nie handluję. Ta pani przyszła do mnie w tym kożuchu i w nim wychodzi

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
04-01-2012, 23:30
> Rolandsinger, 2012-01-04 18:24:13
@ Fallow
>>Uzytkownikow czarnej plyty w pelni rozumiem ale zeby sobie utrudniac zyczie CD jakos nigdy nie moglem przelknac skoro 0 i 1 mozna trzymac na lepiej do tego celu przystosowanych sytemach - wydaje mi sie to wrecz naturalne.

A co powiesz o tradycyjnych listach, radiu, prasie drukowanej i telefonach stacjonarnych, też do obligatoryjnej likwidacji?
To nie jest wszystko takie proste jak się wydaje.

===

Roland, czarna plyta moze symbolizowac pisany recznie list. Zapis cyfrowy tego listu moze symbolizowac i CD i plik zapisanego na twardym dysku czy tam SSD. Jedno i drugie to zapis cyfrowy - zmienia sie medium.

Nie mam zamiaru ani zabijac czarnej vinylowej plyty ani pisanego listu. Ale jak ktos mi juz go zapisuje cyfrowo to po co sobie utrudniac zycie i robic to na CD, skoro mozna jak cywilizowani ludzie trzymac ten zapis na dysku i darowac sobie wszystkie perypetie z oblsuga laserowej plyty zwiazane od jej wsadzania po dziwne mechanizmy korekcji bledow albo czasem jej braku etc.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
05-01-2012, 00:20
A dla mnie CD jest świetnym kompromisem między procedurą uruchamiania winyla przypominającą zapalanie stuletniego samochodu na korbę, a wygodą wynikającą z formatu cyfrowego. Dla mnie do zaakceptowania byłaby forma wybierania muzyki tak jak to ma miejsce na odtwarzaczu mp3, czyli mam sobie takiego pilota z wyświetlaczem i ergonomicznym sterowaniem. Ekran dotykowy jest dla mnie rzeczą dalece nieergonomiczną i wkurzającą. Raz miałem taki telefon i więcej nie chcę. Mają być przyciski, najlepiej także po bokach, jak playerach sprzed kilku lat. Taka dygresja - walnęli nam w bloku domofon z klawiaturą dotykową. W porównaniu do klasycznych przycisków tragedia. Łapią wtedy, kiedy normalny klawisz ani by drgnął, i wychodzą pomyłki. Czasem z obrzydzeniem na to patrzę i sięgam po klucz do kieszeni. Przydaje się tylko gdy mam ręce pełne siatek z zakupami.
Wracając do plików - ja jestem za, niech to stoi gdzieś daleko, żebym tego nie słyszał, a po WiFi niech podaje sygnał małym pudełeczkiem do DACa, albo niech samo już będzie DACem. Tylko mi pokażcie takie cudo, które wyciska wszystkie soki z jakości zawartej choćby w 16 bitach 44.1kHz. W sumie jestem wstępnie umówiony na odsłuch, więc sprawdzę, bo podobno rzeczone urządzenie jest super. Póki co, to tylko interfejs USB do nieszczęsnego komputera.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
05-01-2012, 10:10
Majkel: Np. -> http://www.computeraudiophile.com/content/Aurender-S10-Music-Server-Review
http://www.aurender.com/products/a10.html
http://www.aurender.com/products/s10.html

Co do szumienia to mozna sobie uzywac urzadzenia ktore jest totalnie bezglosne. W Aurenderze akurat to jest rozwiazane tak, ze kiedy zrobisz sobie juz playliste jest ona kopiowana z dysku HDD na SSD. Potem HDD jest wylaczany zupelnie.

Domofon dotykowy to dla mnie takze porazka, urzadzenia dotykowe sa swietne - ale stosowane z glowa a nie pchane wszedzie gdzie sie da na sile. Akurat serwer muzyczny sterowany tabletem to dla mnie poezja. Co do smarftonow to mam takie zdanie, ze jest cala masa mniej lub bardziej budzetowych telefonow (po prostu nieudane projekty) z tandetnymi wyswietlaczami i OSami ktore reaguja na ten dotyk jak 500 kilogramowa niemiecka Helga w lozku :)) Nie jestem milosnikiem Apple\'a ale watpie by to jak dziala sam OS i ekran w iPhonie mogl kogos zawiesc. Pomijam juz mozliwosci, konfiguracje bo dla Geekow i kowbojow terminala jest raczej Android.

Co do tego Apple\'a - uzywam w pracy by pisac w Objective C poza PCtem wlasnie tego -> http://www.apple.com/pl/macmini/ . Komputer jest po prostu bezglosny. Nie stuka, nie szumi, nic. Mini PC w ten sposob tez sobie przeciez mozna postawic, jak ktos nie chce dedykowanego serwera a\'la Aurender.

Ahmed

• Gość
05-01-2012, 10:35
Jakoś nie bardzo wierzę aby ten Aurender sprawdzi się lepiej w audio niż netbook za 1 tys zł ale kto wie.
Netbook Della pracuje 5-6 godzin na baterii. Jest tak samo cichy jak MacMini.

Osobiście sądzę, że nie ma sensu inwestowanie w DVD/CD, chyba, że na zasadzie taniutki transport podpięty do uniwersalnego DAC-a przeznaczony dla konserwatywnych gości podczas odsłuchów i testów, którzy zamiast jednego Pendrive z 10 płytami w postaci plików koniecznie chcą targać ze sobą 10 pudełek CD. ;-)

Jednocześnie rozumiem kolegów używających komputer do audio, że chcą wrócić do klasycznego CD. Otóż jakiś czas temu postawiłem sobie DVD (Samsung HD950) w roli transportu audio. Po kilku dniach klasycznego obsługiwania audio i z wielką czcią umieszczania płyty kompaktowej w szufladzie odtwarzacza, wróciłem jednak do plików i do komputera ponieważ wachlowanie tym plastikiem jest zwyczajnie niewygodne.

Dodam tylko, że w moim przypadku, kiedy wygaszę TV pełniący rolę monitora absolutnie nie korci mnie do przewijania, lub przeskakiwania utworów. Słucham całej płyty.

Dlatego Majkel, będę upierdliwy i kolejny raz, nieśmiało zasugerują abyś swoje talenty konstruktorskie skoncentrował na czymś przyszłościowym.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
05-01-2012, 10:46
>> majkel, 2012-01-05 00:20:17

> Ekran dotykowy jest dla mnie rzeczą dalece nieergonomiczną i wkurzającą. Raz miałem taki telefon i więcej nie chcę.

wiele osób ma podobne odczucia przy prowadzeniu samochodu - mało "precyzyjny" pedał gazu, etc. - a jednak nie ma od niego ucieczki
podobnie od ekranu dotykowego - telefon na guziki stanowi zwyczajnie zbyt wielkie ograniczenie
Odszedł 13.10.2016r.

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
05-01-2012, 11:00
Nie wyobrażam sobie Windowsa Mobile czy Androida obsługiwanego wyłącznie samą klawiaturą, chyba, że dodaliby myszkę do zestawu :)

Ahmed

• Gość
05-01-2012, 11:10
>> majkel, 2012-01-05 00:20:17
> Ekran dotykowy jest dla mnie rzeczą dalece nieergonomiczną i wkurzającą. Raz miałem taki telefon i więcej nie chcę.

Tak samo miałem przy Samsungu Omnia ale mi przeszło :-)
Nowsze modele telefonów mają świetne ekrany i nie sprawiają najmniejszych problemów (HTC, iPhone).

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
05-01-2012, 11:24
>> Ahmed, 2012-01-05 10:35:04
Jakoś nie bardzo wierzę aby ten Aurender sprawdzi się lepiej w audio niż netbook za 1 tys zł ale kto wie.
 Netbook Della pracuje 5-6 godzin na baterii. Jest tak samo cichy jak MacMini.

===

To juz rozmowa w zupelnie innej bajce :) Ja chcialem podac przyklad gotowego, klasowego rozwiazania ktore ma juz renome. Oczywiscie, mozna taniej, mozna znacznie taniej lub bardzo znacznie znacznie taniej czy tez mozna po swojemu :)) Pomoglem raz skonfigurowac taki system na Aurenderze wlasnie audiofilowi "starej daty" ktore chcial poczuc powiew swiezosci, ale ja na pewno takiej sumy bym na to nie wydal, chyba ze zarabial o wiele wiele wiecej :)

>> -Pawel-, 2012-01-05 11:00:47
Nie wyobrażam sobie Windowsa Mobile czy Androida obsługiwanego wyłącznie samą klawiaturą, chyba, że dodaliby myszkę do zestawu :)

Windows Mobile juz odszedl, teraz mamy Windows Phone i pakt dwojga zbitych przez konkurencje bedacych w zasadzie za burta Microsoft, Nokia i Windows Phone z oszalamiajacym 1.8 - ~3% rynku. Raczej mozna mowic o iOSie i Androidzie.

Tylko nie bardzo wiem po co mysz ? Skoro wskazac palcem button ktory chcemy "kilknac" jest prosciej i szybciej niz najechac na niego mysza. Klawiature to rozumiem do szybkiego klepania tekstu np. taka via bluetooth do tableta, lub wysuwana w telefonie (a\'la HTC Desire Z).

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
05-01-2012, 11:47
Z tą myszką to oczywiście joke, jakikolwiek bardziej rozbudowany system wymaga nieograniczonego dostępu do wszystkich funkcji, w urządzeniach przenośnych taką obsługę najlepiej załatwia właśnie ekran dotykowy.

A wracając do tematu, Fallow bardzo fajny ten Aurender, ale za taką kasę to powiem tylko hihi. Miałbym z tego z 5 ultra wydajnych komputerów i zapas dysków twardych na rok ripowania muzy. Teraz już wiemy przynajmniej ile kosztuje dobra obudowa :] Bo cena raczej nie mogła dotyczyć bebechów tego Aurendera, przecież to tylko niekompletny komputer..

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
05-01-2012, 12:02
Tutaj sie nie placi za czesci tylko za know-how - tak jak to juz bardziej w branzy IT jest. Jest tam customowa "karta muzyczna", reclocker na OCXA, FPGA, interface USB z customowymi driverami. Sam generic takiego driver\'a do dalszego rozwoju i komercyjnej sprzedazy kosztuje sumy liczone na wiele dziesiatek tysiecy dolarow jak nie wiecej. Dodatkowo jest jeszcze soft napisany na tablety czy smartfony etc. Wszystko autorskie - stad hi-endowe podejscia, hi-endowa cena.

Wszystko to mozna zrobic oczywiscie taniej i domowymi sposobami oraz opartymi na darmowych licencjach tylko w tym wypadku trzeba to know-how miec. Aurender z reszta jako swoj OS wykorzystuje takze zcustomizowana wersje Linuxa.

Jako trzecia alternatywa sa _ZNACZNIE_ tansze urzadzenia :) Na necie jest tego w tej chwili po prostu duzo a jako, ze jest to kierunek rozwoju wiec bedzie jeszcze wiecej. Wystarczy klepac po google\'ach, szukac, czytac, kupowac.

Ja wcale nie zachecam do wydawania takich saum jak na Aurendera, wrecz przeciwnie :) Tylko trzeba troche ruszyc tymi rekami przy klawiaturze i wstukac po googleach a potem kupic i odpalic :))

SI_WY1975

• 42 / 5371
  • Użytkownik
20-01-2012, 08:41
Witam

Poszukuję kontaktu z właścicielami wzmacniacza Black Pearl w celu konsultacji.

Pozdrawiam

SI_WY1975

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
05-03-2012, 15:35
http://ciaudio.com/products/VAC1

Czy taki zasilacz się nada do BP ?

14VAC @ 1.44 Amps

Mam słabość do tej firmy i mogę ten zasilacz kupić trochę taniej ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
05-03-2012, 18:40
Jak Ci dojdzie cło i VAT to zapłacisz tyle albo więcej co za baterię stacjonarną do BP + ładowarka, a lepiej niż bateria to się nie da - tak na chłopski rozum i na ucho raczej też. Ostatnio też wyczaiłem ładowarkę o wymiarach nieznacznie większych od ładowarki do telefonu, tyle że ona nie ma tej cechy co "duża", że przy ładowaniu w trakcie odsłuchu jest "nieobecna" dźwiękowo, do tego kosztuje 150zł więcej.

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
05-03-2012, 20:13
Ale ja to mogę kupić nowe z Niemiec za 30% wartości. A jak wygląda "bateria" do BP. Bo on lubi min. 20V a i potrafi pociągnąć więcej niż 1 A.

Mam mnóstwo baterii do motorówek i terenówek dzieci. Są to LiPoly 5000 mAh 7,4V. Zabawki są na 14.4V i potrafią pobierać prąd 20A w trybie RACE.

Wspomniane akumulatory można kupić tu:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__317__85__LiPo_LiFe_NiMH_Battery-Turnigy_Lipoly.html

Tam gdzie masz napisane "DE warehouse" to wysyłka jest z Niemiec i cena zawiera już wszystko.

Np.: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10365__Turnigy_5000mAh_2S_20C_Lipo_Pack_DE_Warehouse_.html

Mogę coś takiegu użyć ? Mam tego sporo i mam ładowarki do tego (mam hopla na tym punkcie i ładowarki ze wszystkimi zabezpieczeniami).

Problem ładowania by odpadł. Mogę zastosować takie dwa AKU ?
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …