Audiohobby.pl

Ear Stream - wątek informacyjny

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
03-01-2012, 20:03
>Z DVD niestety cofniesz się pod względem jakości brzmienia.

@Mogos, naprawdę nie wiesz o czym piszesz. Za porządny zasilacz + rDAC trzeba dać ponad dwa kafle, a gdzie tu transport i połączenie z nim? Dobry kabel coax kosztuje ponad 500PLN, porządny konwerter bliżej tysiaka lub jeszcze więcej, bo te po kilka stówek, to... daj pan spokój. ;) Tym sposobem mamy wydane prawie 4 tys. zł na coś, co nie dorasta poziomem dobrze zrobionemu DVD, a to jest wydatek 2~2,5kPLN. Jeden kumpel sprzedał odtwarzacz CD z wysokiej półki, a DVD ma już dwa - do kolumn i do słuchawek. Po skończonym upgrade drugiego (pod analog) wysokiej klasy DAC stał się niepotrzebny, podobnież kabelek cyfrowy. DAC dźwiękowo podobno dostał baty. Koszt wypalenia 100 albumów to 349zł + prąd + czas na to. To przy założeniu, że trzeba, bo ja np. nie kupuję plików tylko płyty. Chcę mieć plik, to robię rip.

Może to śmieszne dla niektórych co napiszę, ale warto zainwestować w płytę granitową polerowaną pod odtwarzacz optyczny. Coś takiego jak pod kolumny niektórzy stawiają. Właściciele audiofilskich stolików mają temat rozwiązany, szczególnie gdy odtwarzacz stoi wprost na blacie. Moje DVD stoi na szaro-czarnym granicie i prezentuje się na nim bardzo okazale. :)

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
03-01-2012, 20:10
majkel

Zapodaj fotki aż jestem ciekaw jak się to wszystko prezentujeNie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
03-01-2012, 20:25
@Paweł

Zapomniałem dodać, że u mnie ten PC ma z 8 lat i brak karty muzycznej. Służy tylko do domowej rozrywki i stoi kila metrów od biurka (klawiatura i mysz bezprzewodowa). Zamiast monitora - plazma - jak wspomniałem - jest to PC tylko do filmów i muzyki (karta to NVidia Gforce 6200).  Maszyna nie jest używana do niczego innego.

Programuję na laptopach. Mój Vincent CD 1.1 stoi od 2 lat nie używany - bo nie jestem w stanie upilnować pozycji każdej płyt w stojakach. Łatwiej znaleźć płytę w foobarze lub strukturze katalogów. Ciekawe ile kosztuje 2 letni mac-mini bo jest to maleństwo i może on (przy niskiej cenie) byłby optymalnym transportem.

Ja powoli noszę się z zamiarem zamiany tego starego PC-ta. I właśnie opcja z jakimś mikrokomputerem podoba mi się najbardziej

Np.:

http://www.ebay.pl/itm/Apple-Mac-Mini-MA205D-A-Intel-Core-Solo-1-5-Ghz-2GB-60GB-Combo-AirPort-BlueTooth-/250957312805?pt=Apple_Systeme&hash=item3a6e38b325#ht_1048wt_1139
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
03-01-2012, 20:32
No nie, jak już to:

http://www.ebay.pl/itm/New-Mac-mini-2-3GHz-500GB-dual-core-Intel-Core-i5-/290629747319?pt=Apple_Zubeh%C3%B6r&hash=item43aae20277#ht_3199wt_1139

z wyjsciem HDMI do obrazu .... Nadal trochę kosztuje ale jest naprawdę mały
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
03-01-2012, 20:38

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
03-01-2012, 20:42
@Mogos, ja myślę o użyciu DVD tylko w roli czytnika płyt CD-Audio i transportu sygnału cyfrowego dalej. DAC już mam i nie mam zamiaru z niego rezygnować bo bardzo, ale to bardzo mi odpowiada :) rDAC z tego co słyszałem to mimo asynchronicznego USB cienkawy jest.. No chyba, że w starych Arcamach Alpha 9 czy CD92 ale to był prawdziwy "ringDAC" by DCS.

Panowie ujmę to tak. Jakość brzmienia z transportu via E-MU 1212m na moim aktualnym PC\'cie z uszczuplonym xp, foobarem z obsługą ASIO(nie ASIO4All), po toslinku Beresa całkowicie mnie zadowala. Dodatkowy(alternatywny) transport w postaci odtwarzacza płyt kompaktowych mogący dać sygnał o co najmniej tej samej jakości co powyższy byłby dla mnie wygodnym rozwiązaniem na wypadek powodzi, awarii PC, sprzedaży PC, rozbudowy pod gry czy nowe aplikacje czy nawet przeniesienia do innego pokoju i jeśli koszt zamknąłby się w kilkuset zł to myślę o zaopatrzeniu się w taką właśnie alternatywę. Nie myślę o żadnych nowoczesnych rozwiązaniach z dyskami, raczej marzy mi się tacka, przyciski next, play, stop i dziurka na toslink w towarzystwie gniazda coax. No i musi ładnie wyglądać, to jest bardzo istotne. Co najmniej tak czadersko jak czarna wersja SONY DVP-NS900V :)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
03-01-2012, 21:01
A właśnie, Majkel powiedz ile mniej więcej (200, 400, 800zł?) mogłaby kosztować przeróbka wspomnianego DVP-NS900V pod kątem samych wyjść cyfrowych do roli transportu via coax lub toslink, sekcja analogowa mnie nie interesuje, jeśli w ogóle ten player się nadaje(właściwie to jest najbardziej istotne) i będę już wiedział co i jak na przyszłość i z mojej strony temat jest na razie zamknięty ;)

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
03-01-2012, 21:21
Na Merlinie odtwarzacze DVD Sony/Toshiba poniżej 200 PLN ...

http://merlin.pl/odtwarzacz-dvd/browse/search/208.html?phrase=odtwarzacz%20dvd&sort=price_asc&offer=O&&prices=20,50,100,200,300,500,1000

@Majkel - faktycznie nie ma znaczenia jaki tam jest czytnik ? Jak jest zrobione zasilanie ??

Bo zakładam, że wstawiasz nowy zegar, przerabiasz zasilanie i pewnie robisz separację galwaniczną ...

rafaell.s.cable

• 1166 / 5564
  • Ekspert
03-01-2012, 21:28
>> majkel, 2012-01-03 20:03:08
Może to śmieszne dla niektórych co napiszę, ale warto zainwestować w płytę granitową polerowaną pod odtwarzacz optyczny. Coś takiego jak pod kolumny niektórzy stawiają. Właściciele audiofilskich stolików mają temat rozwiązany, szczególnie gdy odtwarzacz stoi wprost na blacie. Moje DVD stoi na szaro-czarnym granicie i prezentuje się na nim bardzo okazale. :)

Pan Jaromir  Waszczyszyn już dawno coś takiego stosuje w swoich CD; mechanika nawet w cyfrowym audio bywa okrutna :)

Na dodatek w napędach DVD mamy dłuższy czas dostępu i to jest tam d4 spowodowane oszczędnością na dobrej (czytaj drogiej) szybkiej mechanice.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
03-01-2012, 22:09
>> -Pawel-, 2012-01-03 21:01:09
A właśnie, Majkel powiedz ile mniej więcej (200, 400, 800zł?) mogłaby kosztować przeróbka wspomnianego DVP-NS900V pod kątem samych wyjść cyfrowych do roli transportu via coax lub toslink, sekcja analogowa mnie nie interesuje, jeśli w ogóle ten player się nadaje(właściwie to jest najbardziej istotne) i będę już wiedział co i jak na przyszłość i z mojej strony temat jest na razie zamknięty ;)

600~700zł już tak wszystko co przyjdzie do głowy i ma znaczenie. Nie wiem jak on ma i co w środku, dlatego piszę od do.

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
03-01-2012, 22:25
>> -Pawel-, 2012-01-03 19:24:17
>@Ogorek, całe życie tak robię, ale pomysł przejścia na tradycyjny CD wraca do mnie jak bumerang. I to nie dlatego, że chcę uwolnić audio od >PC bo coś mi nie pasuje brzmieniowo, ale dlatego, że chcę uwolnić PC od audio. Ostatnio myślałem nad wymianą wysłużonej karty graficznej, >zmianą platformy itd, może jakieś SLI, to raczej będzie się już gryzło z zastosowaniami czysto muzycznymi, poza tym nie w każdą nową płytę >upchnie się E-MU, przy dwóch kartach grafiki to już jest niemożliwe, a nie chcę wydawać kasy na transporty po USB i kombinować z kolejnymi >wynalazkami. Pomysł z zakupem niedrogiego DVD bardzo mi się podoba, a odtwarzanie muzyki z płyt ma swój urok i wreszcie chciałbym go >zaznać :) Chęć zmiany transportu bierze się u mnie głównie z potrzeby innego rozwiązania, oderwania audio od biurka z komputerem i >odciążenia komputera od konieczności optymalizacji systemu i sprzętu na potrzeby uzyskania najlepszej możliwej jakości sygnału.

O kolega widzę myśli podobnie jak ja. Przestałem słuchać z komputera (również z E-MU 1212m) jako transportu na rzecz odtwarzacza CD jakieś 2-3 lata temu. U mnie również była to kwestia tego, że chciałem w końcu uwolnić muzykę od PC, a w zasadzie uwolnić siebie od komputera w czasie, kiedy nie pracuję, tylko odpoczywam i zajmuję się hobby - czyli kiedy np. słucham muzyki. Na komputerze miałem zawsze tendencję do latania po playliście, dodawania miliona albumów, przeskakiwania z kawałka na kawałek, z płyty na płytę... w przypadku odtwarzacza wkładam płytę i z reguły słucham jej od początku do końca, angażując się tylko w słuchanie, a nie jak w przypadku kompa w milion innych rzeczy (przy okazji). To po prostu pozwala bardziej docenić samą muzykę. Myślę, że w przypadku winyla (do którego też robiłem podejścia) jest to jeszcze dalej posunięte i tutaj urok płyty i jej obsługi jako takiej jest jeszcze fajniejszy, niestety z winylem jest trochę kłopotów i jest mocno "kasożerny" :(

Tak więc wbrew opinii wielu, CD nie umarło i tak łatwo nie zniknie.

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
03-01-2012, 22:27
Dzięki ;)

PS Jak już będziesz wiedział to daj znać w sprawie cen wyprowadzenia XLR w DACu, może być kosztem RCA. Nie ma pośpiechu ale jak już wycenisz te przeróbki to daj znać na PW ;)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
03-01-2012, 22:29
>> szwagiero, dokładnie tak! Widzę, że mnie rozumiesz :)

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
03-01-2012, 22:53
Apropos tematu, ciekawe jak wynalazki tego typu radzą sobie z flac\'ami:

http://allegro.pl/nowy-ferguson-ariva-hd-player-150dvd-2-w-1-dvd-mkv-i2015261429.html

Takich fergusonów różnych modeli trochę jest, niestety te z wbudowanym napędem nie mają chyba możliwości instalacji np. hdd, bo takie bez napędu mają. Jak już przerabiać to może coś takiego?

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
04-01-2012, 10:43
@Panowie - ale jak podłączycie takie DVD do monitora (zwłaszcza takiego Fergusona) to właściwie macie znowu komputer ;)

Ja pisałem o możliwości robienia playlist ale sam tego nie robię. Wybieram płytę w foobarze potem PLAY i po 3 min włącza mi się wygaszacz ekranu.

U mnie jest zauważalna różnica w brzmieniu pomiędzy PC (przez hiface EVO -> Audionemesis DAC -> amp stereo)
a CD Vincenta. Stąd trudno mi się zmusić do powrotu do CD.

No chyba, że dałbym CD do upgrade. Kiedyś @Rolandsinger pisał o osobie robiącej upgrade właśnie takich modeli. Podejrzewam, że @majkelowi by się nie opacało (i mi) robić upgrade takiego CD ...

Oparty jest na PCM1732

kilka zdjęć: http://www.hifi.nl/recensies/2861/Vincent-SV-226-en-CD-S1.1.html
http://public.fotki.com/sof2-penguin/hobby/audio/vincentcds11.html

Pewnie musiałbym sam porobić dokładniejsze zdjęcia aby @majkel mógł ocenić - chociaż wątpię aby chciał się grzebac w nieznanym sprzęcie podczas gdy ma rozeznany temat DVD