Audiohobby.pl

Ear Stream - wątek informacyjny

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
08-11-2011, 11:26
Inwestycja w dobry sprzęt to nie tylko inwestycja w dźwięk ale i ... święty spokój na jakiś czas ;)

Nie wydałem kokosów, ale odkąd D7000 połączyło się u mnie z zestawem Meiera, po kilku porównaniach, "zlocikach" frumowych ... siadłem sobie na tyłku i tylko muzyka, nie ma ma tygodnia bez nowej płyty. Oczywiście jakieś tam nowości, jak nowe Fostexy, z chęcią bym usłyszał ale tylko tyle.

Można lepiej, w kwestii zestawu, dźwięku, ale w pełni czuję się zadowolony ... czego wszystkim poszukującym życzę.

Gustaw

• Gość
08-11-2011, 13:04
>> Piotr Ryka, 2011-11-08 13:01:14
w którym będziemy przetrzymywać wrogów Grado, aż zmiękną.

Lepiej przetrzymywać serwisantów Grado. Dobrze mieć ich pod ręką bo są często potrzebni :)))

novitas

• 114 / 5307
  • Aktywny użytkownik
25-12-2011, 22:16
Chciałbym zasugerować właścicielowi tematu "Black Pearl, Moonlight i inne moje konstrukcje" by przygotował okresowe podsumowanie dla swoich konstrukcji. Wątek jest coraz dłuższy a dynamiczny standard BP zmusza do czytania wpisów nie zawsze związanych z tematem. Interesuje mnie co jest teraz standardem dla BP.
Ja bardzo przepraszam ale podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne. Ja niczym nie handluję. Ta pani przyszła do mnie w tym kożuchu i w nim wychodzi

domzz

• 1113 / 6022
  • Ekspert
25-12-2011, 23:23
>> novitas, 2011-12-25 22:16:04
>>Interesuje mnie co jest teraz standardem dla BP.

Jak mawiają: "could you be more specific?".

Nad obudową można by trochę popracować, acz niekoniecznie.
Tymczasem, według mojej, całkowicie SUBIEKTYWNEJ opinii, to właśnie BP wyznacza standardy, zarówno jakościowe, jak i cenowe.
Okresowym podsumowaniem mogłoby być jedno słowo: SUKCES.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
27-12-2011, 19:00
Podsumowanie, a raczej nowy początek Black Pearl i innych moich produktów, samodzielnych i powstających w kooperacji, pojawi się w innym miejscu pod nowym szyldem. Zaktualizowany cennik oraz szczegóły oferty podaję na zapytanie.

Black Pearl jednoczęściowy otrzyma nową indywidualną obudowę. Wytyczne projektowe zostały już przekazane i widziałem pierwsze szkice. Zawartość urządzenia to efekt kontrolowanej ewolucji, czasem wynikającej z napływających wniosków, a czasami wymuszonej przez dostawców komponentów. Każda zmiana jest tak przeprowadzana, żeby nie utracić niczego z dotychczasowych zalet wzmacniacza, a raczej zrobić krok do przodu.

Moi najpoważniejsi klienci sięgają po rozwiązania kompleksowe, a bywa i tak, że kawałek lub cały tor dźwiękowy jest identyczny z moim wykluczając słuchawki. Dotyczy to także sprzętu głośnikowego, gdzie Black Pearl służy za przedwzmacniacz. W co najmniej jednym przypadku znalazł się tam drogą bezpośredniego porównania z urządzeniem lampowym modyfikowanym przez jego właściciela. Okablowanie w obydwu kierunkach też pochodzi z mojej oferty, a nawet kable zasilające i głośnikowe. Moim ostatnim konikiem jest modyfikowanie wybranych odtwarzaczy DVD do roli transportów, a nawet kompletnych źródeł dźwięku. Dla preferujących DACe też jest oferta zarówno natychmiastowa, jak i model w rozwoju. Konwerter USB jest mocno zaawansowany projektowo i rozwija się na bieżąco. W zasadzie to już bardziej uzgodnienia detali produkcyjnych niż etap koncepcyjny.

To tyle tytułem "Co, gdzie, kiedy?". Link do strony internetowej zostanie podany, kiedy ona ruszy. Dużo nowych rzeczy jest dostępne już teraz, w szczególności okablowanie analogowe i cyfrowe w standardzie RCA, zasilacze liniowe do DACów, modyfikacje DACów, DVD, CD, i to co wiadomo. ;)

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
27-12-2011, 19:23
Majkel
Bardzo się cieszymy. Koniecznie zamieszczaj zdjęcia z nowymi obudowami jak już będą gotowe.
Powodzenia.
Włodek

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
02-01-2012, 00:08
Majkel,

czy możesz wyczyścić swoją skrzynkę? Nie można nic do Ciebie wysłać :-(

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
02-01-2012, 00:33
Wyczyściłem. Polecam także kontakt mailem. mój_nick@wp.eu

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
03-01-2012, 12:48
>> majkel, 2011-12-27 19:00:02
"Moim ostatnim konikiem jest modyfikowanie wybranych odtwarzaczy DVD do roli transportów"

A mógłbyś podać jakie to są te "wybrane"? Ostatnio coraz częściej chodzi mi po głowie zrezygnowanie z PC jako głównego transportu i przerzucenie się na płyty. Czy przykładowo taki Sony DVP-NS900V wymagałby wielu modyfikacji?

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
03-01-2012, 14:46
Witam,

Kompletna modyfikacja kosztuje 1850zł brutto. Cały obszar urządzenia podlega tuningowi łącznie z wymianą kabla zasilającego. Jakość dźwięku pozwala zapomnieć o innych źródłach. W moim przypadku np. o DACu. Mam w planach coś hi-endowego na wzór niektórych rozwiązań z wysokich modeli Audio Note, ale póki co DAC mi będzie potrzebny do rozwijania interfejsu USB i kabli cyfrowych jedynie. W przypadku DVD odpada problem kabla cyfrowego. Trzeba przerzucić wszystko na CD, ale to chyba nie problem? Dobre CD-R są od 3,5zł za sztukę. Wypalasz na minimum prędkości bit perfect i jest to o co chodzi.
Jak chcesz maksimum jakości dźwięku jak najtaniej, z pilotem przeskakującym co jeden kawałek i czasem burczącym mechanizmem, to Samsung jest git. Dla łatwiejszej obsługi, cichszego i szybszego mechanizmu, klawiatury numerycznej w pilocie - np. coś z Harman Kardon. Nie mam jeszcze dużego rozeznania w modelach.

Pozdrawiam,
Michał

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
03-01-2012, 15:02
Nie bardzo rozumiem, to jest doprowadzenie DVD do roli całościowo źródła? Czy też mowa jest o transporcie do DACa?

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
03-01-2012, 15:14
@szwagiero:

" Jakość dźwięku pozwala zapomnieć o innych źródłach. W moim przypadku np. o DACu."

Dla mnie to zdanie wskazuje na brak potrzeby posiadania zewnętrznego DAC-a jeżeli masz tuningowane DVD.
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
03-01-2012, 15:30
Ja dziś jestem niedospany. Myślałem, że odpisuję na PW. Oczywiście nie wycofuję się z napisanych stwierdzeń, jedynie forma mogłaby być mniej "osobista". ;)

Tak, chodzi o to, że jakościowo jestem w pełni usatysfakcjonowany, a że nie korzystam z plików w formie innej niż wypalone na płyty, to DAC wydaje się drogą na około.

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
03-01-2012, 16:03
Majkel dzięki za odpowiedź, chociaż w moim wypadku odtwarzacz w roli pełnego źródła odpada, mam już DAC i jak wiesz chcę go dodatkowo przerobić na symetryczny. Interesuje mnie tylko i wyłącznie opcja transportu via DVD player, ile kosztują aktualnie takie modyfikacje?

Gustaw

• Gość
03-01-2012, 16:12
Myślę, że w roli transportu lub "biorcy organów", pod tunning, warto spróbować wykorzystać jakiś odtwarzacz Blu-Ray. Powinien mieć lepszy mechanizm od DVD, przy zbliżonej cenie.