Audiohobby.pl

Ear Stream - wątek informacyjny

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
07-11-2011, 22:01
w.luczynski
Zdaje się, że zbliża się nowy topowy Accu, więc może to będzie ostateczne rozwiązanie problemu źródła ?
:)
http://www.accuphase.com/model/dp-900.html

http://www.accuphase.com/model/dc-901.html

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

Gustaw

• Gość
07-11-2011, 22:08
Echh.... a potem takiego Accu porówna się dźwiękowo ze smartfonem i "ostateczne rozwiązanie" stanie się prawdziwym źródłem .......... wątpliwości  :)

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
07-11-2011, 22:21
Uuuuu ten DC901 nie ma sterowników pod 64bitowe platformy windowsowe... chyba zostanę przy EMU0404|USB :/.

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
07-11-2011, 22:41
A ja podtrzymuję teorię, że nawet najbardziej rasowe ultra hi-endowe źródło i transport nie wprowadzi kolorytu, przestrzeni czy namacalności do jazgotliwego brzęczenia źle wysterowanych słuchawek. Miałem kilka razy wzmacniacze, które nie radziły sobie z danymi słuchawkami i żadne czary nie były w stanie wykrzesać z tego ani odrobiny ciepła czy muzyki. Może gdy jest już powiedzmy na 80% dobrze, to wtedy i źródło zaczyna mieć wpływ i można zbudować w miarę strawny dźwięk, ale w gorszych wypadkach nie da się naprawić złej pracy przetworników samym źródłem.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
07-11-2011, 22:44

Co prawda to prawda kosztuje to wszystko nie małe pieniądze ale nie w tym rzecz , moim zdaniem trzeba się cieszyć z tego co mamy będzie wszystkim łatwiej .

Co do żródła bodaj firma LINN miała takie podejście do sprawy że zawsze stawiała na żródło coś w tym musi być wszak jak żródło kiepskie to nic nie pomoże .

Jedno jest raczej pewne każdy nasz zestaw jest tak dobry jak jego NAJSŁABSZE OGNIWO!!!
Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
07-11-2011, 23:05
>> Piotr Ryka, 2011-11-07 22:59:46
>> -Pawel-, 2011-11-07 22:41:30

A czy ja kiedykolwiek napisałem, że najlepsze źródło załatwi dobry dźwięk nawet kiepskim słuchawkom?

Nie to miałem na myśli. Chodziło mi raczej o rozwinięcie swojej pierwszej wypowiedzi. Wydaje mi się, że gdy połączenie wzmacniacz->słuchawki jest źle dobrane, wówczas taki zestaw na źródło staje się zupełnie niewrażliwy. Oczywiście dobre źródło jest niezwykle ważne i w dobrym systemie jak najbardziej stanowi solidny fundament. Kolega wyżej trafnie stwierdził, że system jest tak dobry jak jego najsłabsze ogniwo, myślę, że śmiało mogę się pod tym podpisać ;)

Fomalhaut

• 118 / 5184
  • Aktywny użytkownik
07-11-2011, 23:32
Widzę, że chyba zaczną się tutaj tworzyć frakcje wyższości źródła nad wzmocnieniem i odwrotnie. : )

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale przecież dobry wzmacniacz powinien być transparentny, i jego zadaniem jest przede wszystkim wzmocnić sygnał ze źródła. Czasami możemy poczytać o gorących komentarzach włascicieli nowych wzmacniaczy o tym,
że ich nowy nabytek ma \'\'mało basu\'\', albo \'\'wąską scenę\'\'. Przecież taki wzmak nie stworzy nam nic ponad to co wyjdzie ze źródła.

A z drugiej strony, jeżeli założymy faktycznie, że najlepszy jest wzmacniacz najbardziej transparentny, to czy jeżeli dodaje on od siebie nieco podstawy basowej, i np. dynamiki to dobrze, czy źle? przecież to już podkolorowanie i ingerencja.

Fomalhaut

• 118 / 5184
  • Aktywny użytkownik
07-11-2011, 23:42
czyli jeszcze raz:
Najlepszy i wzorcowy to wzmacniacz transparentny, czy taki co to dodaje wiele od siebie,
a źródło jest tylko dla niego punktem wyjścia?

Zaczyna robić się późno, dlatego proponuję przespać się z tym rozważaniem ; /

Fomalhaut

• 118 / 5184
  • Aktywny użytkownik
07-11-2011, 23:56
a tak na marginesie Piotrze, gdzie byłeś kiedy Cię nie było?

Czy Ty widziałeś \'\'słuchawki wysokiego lotu\'\' i to jaki bigos powstał w tym wątku?
Pewien niewrażliwy słuchawkowiec, ośmielił się nawet ostatnio wstawić tam zdjęcie (o zgrozo!) kolumny głosnikowej ; )

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
08-11-2011, 08:12
>> Gustaw, 2011-11-07 22:08:42
Echh.... a potem takiego Accu porówna się dźwiękowo ze smartfonem i "ostateczne rozwiązanie" stanie się prawdziwym źródłem .......... wątpliwości :)

Moc slabnaca w Tobie czuje. Tak dalej pojdzie jezeli, do Serwisu Grado na pielgrzymke obowiazkowa wybrac bedzie sie trzeba :))

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
08-11-2011, 08:17
Sim1, 2011-11-07 22:21:33
Uuuuu ten DC901 nie ma sterowników pod 64bitowe platformy windowsowe... chyba zostanę przy EMU0404|USB :/.

Moc slabnaca i w Tobie Sim1 wyczuwam. Na adekwatny operacyjny system zmienic wszak powinienes. Pozycjonowania przez cene glosu w sobie szukaj a zrodla docenisz zalety :)

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
08-11-2011, 09:25
>> Fomalhaut, 2011-11-07 23:32:16
 Przecież taki wzmak nie stworzy nam nic ponad to co wyjdzie ze źródła.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

To nie jest takie proste. Weź silniki samochodowe z automatyczną skrzynią. Teoretycznie dobry silnik ma płaską charakterystykę a i tak to są miesiące prób aby dobrze zestroić, dobrać momenty przełączenia biegów.

Wzmacniacz wzmacnia ale i wysterowywuje słuchawki. Z postów @majkela widać, że impedancja na jego wyjściu może spowodować np. odczuwalne zwiekszenie basu na HD595. Zapewne wzmacniacz z mniejszą impedancją wyjściową jest transparentny jak i z wyższą ale widać, że ma to wpływ.

Spójrz na opisy Hurricane. Zwrotnica jest tak wykonana (właściwie kolumny), że daje pod obciążeniem w miarę stałą impedancję - co jest zaletą tych kolumn i ułatwia ich współpracę ze wzmacniaczami.

Reasumując - nie ma tak, że wzmacniacz tylko wzmacnia ale i wysterowywuje słuchawki. Mimo,  że producenci podają zakres obsługiwanych impedancji słuchawek to i tak zdarza się, że dany model wyraźnie bardziej preferuje pewien zakres ....

Reasumując - zawsze najlepiej rozpatrywać komplet: wzmacniacz (słuchawki/kolumny). Czyli jakie słuchawki/kolumny - z jakim wzmacniaczem "dobrze" się zgrały. Specjalnie napisałem "dobrze" bo to oznacza co innego dla każdego. Własciwie, ilu użytkowników tego forum to każdy lubi co innego.

Chyba jedynie Stax 009 jest oceniany "dobrze" przez wszystkich nabywców ....
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
08-11-2011, 09:59
>> Fomalhaut, 2011-11-07 23:42:09
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale przecież dobry wzmacniacz powinien być transparentny, i jego zadaniem jest przede wszystkim wzmocnić sygnał ze źródła. Czasami możemy poczytać o gorących komentarzach włascicieli nowych wzmacniaczy o tym,
że ich nowy nabytek ma \'\'mało basu\'\', albo \'\'wąską scenę\'\'. Przecież taki wzmak nie stworzy nam nic ponad to co wyjdzie ze źródła.

A z drugiej strony, jeżeli założymy faktycznie, że najlepszy jest wzmacniacz najbardziej transparentny, to czy jeżeli dodaje on od siebie nieco podstawy basowej, i np. dynamiki to dobrze, czy źle? przecież to już podkolorowanie i ingerencja.

=================
Z tym basem to może być tak, że będziesz miał wyśmienicie transparentny wzmacniacz powiedzmy wspaniale zaprojektowany i wykonany OTL o mocy ~100mW, powiedzmy, że wyciągnie 100% z jakichś Beyerów i sam z siebie nie będzie ani niczego podbijał ani uszczuplał, a cały system będzie brzmiał super. Podpinasz Grado GS1000 i o basie możesz zapomnieć, słuchawki brzmią jak popsute, a zmiany źródła nic nie wprowadzają. I tutaj leży problem, nie sama jakoś czy transparentność wzmacniacza decyduje, jego dobór do odpowiednich słuchawek. Dlatego właśnie Moonlight, który był doskonale transparentny i dawał brzmienie, że tak powiem kompletne dla SR80, za nic nie mógł ruszyć RS2i, ale to nie wzmacniacz miał mniej basu czy coś, tylko coś nie podpasowało słuchawkom. Także wzmacniacz musi być transparentny oraz ODPOWIEDNI dla danych słuchawek, do tego dorzucamy wysokiej klasy źródło, dobieramy kabelki i żyć nie umierać :) No ale już chyba zaczynam się powoli powtarzać, myślę, że to dla wielu jest oczywistą oczywistością.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
08-11-2011, 11:21
Gra cały system. Im więcej w nim transparentnych urządzeń, tym wyższe wymagania co do reszty, z kablami włącznie. Ja mam taką teorię, że Moonlight, o którym rozmawiamy, jest po prostu tak przeźroczysty, że przepuszcza wszelkie błędy innych komponentów. Koledze nie gra dlatego tak miodzio, że ma SR80 zamiast RS2i, tylko dlatego, że ma gramofon, bo na tym wzmacniaczu komputer będzie bardzo komputerowy, a gramofon bardzo gramofonowy. W przypadku RS2, które miałem, bardzo ważne były interkonekty. Z Oyaide PA-02 TR to były inne słuchawki - gęste, słodkie, ale z optymistyczną aurą i nie ciemne. Nic nie cięło, a muzyka wciągała. Niestety na innych słuchawkach było słychać obdzieranie muzyki ze szczegółów przez ten kabelek, więc poszedł do ludzi. Słuchałem wtedy na Moonlighcie, raczej gorszym niż ten ostatnio sprzedany.

Jeszcze taka ciekawostka - dzięki regularnym ostatnio odsłuchom różnych systemów wraz z kolegami stwierdzamy, że transport cyfrowy potrafi definiować paletę i tonację barw niejednego DACa. Jak na razie najbogatszy przekaz udawało się uzyskać z odtwarzaczy optycznych o większej maksymalnej gęstości odczytu niż płyta CD mimo, iż  teoretycznie odtwarzacz CD powinien być na miarę. Przerzuciłem kilka CD i DVD w ramach odsłuchów lub tuningu, i rysuje mi się obraz odtwarzaczy CD jako urządzeń lekko niewyrabiających z natywnym formatem. Najlepsze transporty jakie w życiu słyszałem to wychodzi na to, że były odtwarzaczami SACD lub DVD. Te ostatnie po ingerencji w konstrukcję. Szybkie porównanie pokazuje, zwłaszcza na instrumentach typu flet lub wibrafon, że z CD dźwięki są lekko posklejane, jakby ktoś pozapychał te najdrobniejsze pory maskując delikatnie złożoność tekstury. Cyzelowanie barw też lekko na tym cierpi. Nie wiem, czy to jest reguła, jako że prawie wszystkie urządzenia miały mechanizm i optykę od tego samego producenta, ale tak to wychodzi w przedziale cen do powiedzmy 12 000 EUR.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
08-11-2011, 11:26
Majkel, moc w Tobie silna czuje :)