>> domzz,
Black Pearl z RS-1 wyciąga 105%
=============
Nie wiem jak to jest z RS1, ale miałem w domu najnowszego Moonlighta i RS2i i sorry Majkel, ale o ile cenię Twój sprzęt(brzmieniowo z innymi słuchawkami wzmak grał wyśmienicie, a mój obecny DAC Twojej produkcji daje dźwięk jak z bajki) to jednak połączenie tego Moona z RS2i było totalną porażką. Swoją drogą to był jeszcze lekko niedotarty egzemplarz, ale suchość, bezbarwność i niestrawność brzmienia była nie do przyjęcia. Jak widać nigdy nie ma 100-procentowo uniwersalnego sprzętu, a połączenie wzmacniacz->słuchawki jest moim zdaniem zawsze najbardziej newralgicznym punktem systemu. Te dwa komponenty muszą się zgrać inaczej różnice w odbiorze nawet tych samych słuchawek czy wzmacniaczy będą przepastne i nie mam tu na myśli jakichś audiofilskich klas, dla mnie jest to zawsze różnica typu gra/nie gra, przyjemnie/niestrawnie. Dobór DACa czy transportu może być zabiegiem kosmetycznym, dającym nieco inny obraz, kształtującym brzmienie w danym kierunku lub podnoszącym jakość/efektowność przekazu, ale brak zgrania ampa i słuchawek niestety zawsze kończy się fatalnie. Zawsze znajdzie się przetwornik, który się nie zechce zgrać... Myślę, że dla osób często zmieniającym nauszniki dobrym choć nie tanim rozwiązaniem zawsze będzie jakaś lampa, gdzie wachlarz możliwości zawsze jest nieco szerszy chociaż też zakres uniwersalności zawsze będzie w jakimś stopniu ograniczony. To by było tyle odnośnie moich własnych doświadczeń. Aktualnie również mam apetyt na BP bo do wysokich-prądożernych Gradosów wydaje się być dobrym rozwiązaniem, ale jeszcze odzywa się we mnie tęsknota za "swiecidełkami", chociaż mój portfel za specjalnie za nimi nie tęskni :) Mam nadzieję, ze uda mi się go niebawem skonfrontować ze swoimi RS1, Majkel dlaczego nie wystąpisz w pokoiku DIY na AS? To by była dobra okazja żeby poznać sprzęt i konstruktora ;)