Audiohobby.pl

Ear Stream - wątek informacyjny

Fomalhaut

• 118 / 5183
  • Aktywny użytkownik
07-11-2011, 14:38
no właśnie nie wiem jak to jest z tymi róznicami i ich wyłapywaniem,
miałem ostatnimi czasy trzy ciekawe budżetowe CD; Arcam 73T, Nad 514, oraz rega Planet2000, i róznice brzmienia miedzy nimi były oczywiste, już od pierwszego odsłuchu,
ale to jeszcze nic, wpinałem do swojego toru słuchawkowego cztery rózne IC, i każdy wnosił jakieś zmiany do brzmienia, oczywiście
zmiany delikatne, na tyle na ile kabel może na dźwięk wpłynąć.
Generalnie wyznaję zasadę: zaufaj swoim uszom. Przed zakupem ważne są miarodajne recenzje, w mniejszym stopniu opinie na forach, ponieważ one potrafią być bardzo rozbieżne i często jeszcze bardziej zapętlają problem wyboru.
Natomiast najważniejsze dla mnie jest to czy, ja słyszę różnicę, jak dużą, i czy wartą dla mnie zachodu. Gdybym przy pierwszej zamianie interkonektów nie słyszał zmiany brzmienia, na pewno skończyłbym zabawę z kabelkami już wtedy.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
07-11-2011, 14:53
DAC to nie jest całe źródło. Powiedziałbym nawet, że mniej niż pół źródła. DX51 jest znakomity dopiero po przeróbce, która wcale nie jest kosztowna. Różnice w DACach wychodzą przy dobrym transporcie, bo ten kiedy kiepski, to sprowadza wszystko do jednego jakościowego mianownika. Na przerobionym CECu można nie tylko porównywać transporty, ale i kable analogowe i cyfrowe, i bez znaczenia czy na słuchawkach czy na głośnikach. Byle któreś z dwojga prezentowało przyzwoitą jakość. Tę rozumiem pod pojęciem dobrze ulokowanych w głośnikach paru kzł, i od razu takie głośniki plasują się IMHO wyżej niż spora większość słuchawek średniej klasy, czyli okolice 1000zł. Co do wzmacniacza się nie wypowiem cenowo, ale też mam na myśli konstrukcje dające jednoznacznie dobry dźwięk, bez widocznie słabych stron.

Gustaw

• Gość
07-11-2011, 15:04
>> majkel, 2011-11-07 14:53:13
DX51 jest znakomity dopiero po przeróbce

.....większych "podkolorywaczy" z DAC–ów niż są C.E.C-e to chyba nie słyszałem :-)

damjan

• 60 / 4904
  • Użytkownik
07-11-2011, 15:13
to jeszcze podrążę temat jakości źródeł...
Majkel, czy potrafiłbyś ocenić, czy w moim torze - zarówno stereo jak i słuchawkowym - znaczenie w transporcie ma kabel ethernet, a w zasadzie jego długość? 5 m i 8 m

1.  komputer - program squeezebox serwer
2.  komputer połączony kablem ethernet do modemu
3.  modem połączony 2 kablami ethernet do sgueezeboxów ( osobne do kolumn oraz słuchawek)
4.  modem podpięty trzecim kablem ethernet do serwera (na dysku sa pliki flac)

nie mam porównania z najprostszym przesyłem plików audio - prosto z laptopa...

może w tym galimatiasie degradowany jest transport cyfrowy...

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
07-11-2011, 15:16
DX51 po przeróbce gra zupełnie inaczej, jak inny przetwornik, a nie "rozwinięcie" tego co było. Do góry to tak ze dwie umowne klasy na pewno. I nie powiedziałbym, że podkolorowuje. Jako ostatni szlif przeróbek trzeba mu było jeszcze delikatnie podgrzać średnicę, i wtedy jest OK. Aspekt, którego nie da się przeskoczyć w stosunku do konkurenta/referencji to precyzja. Tu bym winił filtr cyfrowy, ewentualnie sposób podłączenia PCMów. Pewne rzeczy są trudne do ruszenia w tym DACu ze względu na budowę modularną z wsuwanymi kartami.

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
07-11-2011, 15:31
>> kopaczmopa, 2011-11-07 12:51:22
panowie co do zrodel , zauwazylem jedna rzecz - bywa ze na kolumnach miedzy zrodlami jest duza roznica a na sluchawkach niemal zadna..."

Widzisz Włodek, wyjasniło się !
Rankingi, klasy i gwiazdki są dla kolumnowców, nie dla nas.
Ja mysle, ze istotny jest tez superaudiofilski słuch, czuły na wykwint, którym niestety nie dysponuję.
:-)

aasat

• 2265 / 6087
  • Ekspert
07-11-2011, 16:39
>> damjan, 2011-11-07 15:13:03
czy w moim torze - zarówno stereo jak i słuchawkowym - znaczenie w transporcie ma kabel ethernet, a w zasadzie jego długość? 5 m i 8 m

Absolutnie nie powinien mieć znaczenia, no chyba, ze długość przekracza standard dla danej kategorii (np: > 100m), ja dla spokoju zapodałem CAT6

Ultrasoniak

• 92 / 5127
  • Użytkownik
07-11-2011, 18:41
Gdzie można wyporzyczyć bayery 880 pro
Ciekawy jestem jak zagrają grado 325is z BP, właściwie to wybór zamyka się pomiędzy tymi dwoma modelami.
Są jeszcze shury 940 ale na razie niewiele osób je posiada więc trudno liczyć na opinie chyba że Fallow coś skrobnie.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
07-11-2011, 19:01
Z SRH-940 może być ciekawie, szczególnie ze względu na fakt, że rezystory zabezpieczające powinny im delikatnie zagęścić prezentację. Przy czym trzeba mieć na uwadze, że to raczej jasne i bezpośrednie słuchawki, może nawet bardziej niż DT880. Te ostatnie można trafić grające chudziej niż te, które ma @domzz.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
07-11-2011, 19:41
Wydaje mi sie, ze DT880 sa bezpieczniejsze i ogolnie sa po prostu "prostrze". SRH940 moga z latwoscia brzmiec zbyt zwiewnie i lekko z za mala masa i dociazeniem. Tutaj koledzy obawiali sie o DT880 na podstawie tego co pisales o HD598, w przypadku SRH940 moze byc jeszcze "gorzej" pod tym katem niz w przypadku Beyerow.

Jezeli kupowalbym BP to pewnie pomeczylbym Majekla o jakis tuning specjalnie pod nie na gotowym systemie. Inaczej tego nie widze, chyba ze sie bedzie mialo po prostu szczescie. Ja jestem z Shurow bardzo zadowolony, ale niestety ciezko mi to przechodzi przez palce -  podobnie jak z Grado, trzeba miec "odpowiedni system".

Mimo, ze DT880 takze moga sie trafic "zwykle", znakomite jak te Domzza czy zbyt chude, to i tak sa zakupem bezpieczniejszym. Dodatkowo chodzadza o ktorych pisal juz Majkel, Shury sa bardziej bezposrednie i jasniejsze chyba wlasciwie bardziej niz DT880, nie kazdemu to sie bedzie podobac.

Ja generalnie lubie przekaz jasny i cieply.

Mam tez inne zdanie niz czesc kolegow, wedlug mnie i zrodlo i wzmacniacz maja bardzo duzy wplyw na to co uslyszy sie na koncu na sluchawkach i wcale nie pomniejszalbym tutaj roli zrodla. Ja nawet posadzil bym je na piedestale. Sam widze na wlasne uszy, ze nawet wymiana jednej pierdolki moze przyniesc konkretna roznice w brzmieniu. Porownywanie gotowych urzadzen to troche takie porownania na slepo (no offense w stosunku do slepych testow hehe :)), mimo ze oczywiscie daje efekty. Lepszym roznicowaniem jest wedlug mnie zrobienie zmiany w konkretnym urzadzeniu - i wtedy mozna sie pobawiac czy ktos uslyszy czy nie.

No a o samych SRH940 to juz wlasciwie tutaj pisalismy w kilku watkach. Dla mnie daja bardziej wciagajacy, namacalny, zywy, emocjonalny przekaz niz Beyery stad wybieram je. Maja pewne cechy bezposredniosci, namacalnosci przekazu Grado ale sa zdecydowanie bardziej ugrzecznione.

Beyery tez mam obecnie u siebie, wiec prownanie mam na bierzaco. Co wiecej, wcale a wcale nie zdziwie mnie jezeli ktos wybierze sobie Beyery jako lepsze i bardziej interesujace.

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
07-11-2011, 20:22
"Widzisz Włodek, wyjasniło się !
 Rankingi, klasy i gwiazdki są dla kolumnowców, nie dla nas.
 Ja mysle, ze istotny jest tez superaudiofilski słuch, czuły na wykwint, którym niestety nie dysponuję.
 :-)"

a kto tak powiedzial, po prostu mi na kolumnach latwiej wychwycic, podczas gdy na sluchawkach wbrew pozorom roznice sa mniejsze, takie mam doswiadczenia, moze ktos ma inne. A ze potrzebny jest sluch to akurat prawda.
ciekawosc brzmienia

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
07-11-2011, 20:31
@ultrasoniak - Poszedłbym do sklepu w twojej okolicy, gdzie są takie słuchawki. Jak Grado to W-wa Waliców wypożyczą każdy model. Jak DT880 to muszę sobie przypomnieć
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
07-11-2011, 20:39
Max
Tak wszystko się wyjaśniło :) Kupmy sobie po tym najnowszym zestawie Audiotechnica i będzie spokój. Naprawdę :)
Chcę tylko przypomnieć o jednym drobnym ale - Piotr testował odtwarzacze wyłącznie na słuchawkach, nie należy zapominać również o Wiktorze, który swojego Accu słucha także na zestawach słuchawkowych. Zdaje się, że zbliża się nowy topowy Accu, więc może to będzie ostateczne rozwiązanie problemu źródła ?
:)

zibra

• 812 / 5200
  • Ekspert
07-11-2011, 20:45
Tak jak fallow mowi, zrodlo jest baaaardzo wazne i mam podobne zdanie czy nie ma jeszcze wiekszego wplywu.
Co do sluchawek, patrzac na twoj nick i propozycje kolegow to nie wiem czy sa to dobre propozycje:P Moze uporzadkuj jeszcze raz czego najwiecej sluchasz i na czym Ci najbardziej zalezy. Dopasowywanie samych sluchawek pod BP o sygnaturze zwiewno-jasno-detalicznej gdzie tobie za malo basu jest hmmm...:)
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
07-11-2011, 21:17
No to niech jeszcze pożyczy HD650, znajdzie je w wielu sklepach ... Ew sklep z internetu i upewnienie się o odsyłkę w ciągu ustawowych 10 dni jak się nie spodobają.

Dla wielu mogą być nie takie ale mają też zwolenników
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …