Audiohobby.pl

Ear Stream - wątek informacyjny

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
03-01-2012, 16:29
Teoretycznie tak. W praktyce są droższe i bardziej hałasują. Przynajmniej te tanie modele.

zyzio

• 960 / 5999
  • Ekspert
03-01-2012, 17:58
Taki Samsung C6900 całkiem cichy jest, a kosztuje obecnie ok. 700 zł.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
03-01-2012, 18:06
Sprawdzałeś na płycie CD?

zyzio

• 960 / 5999
  • Ekspert
03-01-2012, 18:13
Tak. Oppo 83 z nowym firmwarem też jest bardzo cichy.

zyzio

• 960 / 5999
  • Ekspert
03-01-2012, 18:15

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
03-01-2012, 18:15
"Trzeba przerzucić wszystko na CD, ale to chyba nie problem?"

A właśnie zastanawiam się czy na pewno :> Czy dobra nagrywarka DVD lub BR nagrywa CD-Audio tak, że mucha nie siada, czy dobrze zaopatrzyć się w coś w stylu Plextor Premium2/T3K ?

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
03-01-2012, 18:29
Ja nagrywam na wewnętrznej nagrywarce w laptopie na TDK Audio, prędkość 4x, wszystkie filtry i gain wyłączone w Burrrn.

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
03-01-2012, 18:44
Majkel - podejmuję się porównania robionego przez Ciebie transportu z wbudowanym DACiem z moim middle-high-endem MBL 1531.
Transport na mój koszt. Oczywiście jak będziesz miał wolny egzemplarz.
Dlaczego nie chcesz korzystać z komputera przy odtwarzaniu muzyki z plików ?

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
03-01-2012, 18:48
@Pawel

Skoro chcesz używać swój DAC to dlaczego nie PC w roli transportu ?

Spójrz w zakładkę highfidelity na naszym forum. Właściciel "6moons" używa iPoda, iMaca tylko i wyłącznie.

Ja mam 10 wysokich słupków z płytami CD i koncertowymi DVD. CD zgrywam na do FLAC-ow, koncerty DVDFab-em (tylko głowny koncert ze scieżką stereo) -> wszystko na macierz dyskową.

Wygoda tworzenia playlist, szybkiego wyszukiwania płyty - tego nie będziesz miał w wersji z CD/DVD.

Myzykę odtwarzam foobarem, płyty PotPlayer-em (w obydwu przypadkach kernel streaming przez hiFace EVO)
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
03-01-2012, 19:03
>> w.luczynski, 2012-01-03 18:44:22
Majkel - podejmuję się porównania robionego przez Ciebie transportu z wbudowanym DACiem z moim middle-high-endem MBL 1531.
Transport na mój koszt. Oczywiście jak będziesz miał wolny egzemplarz.
Dlaczego nie chcesz korzystać z komputera przy odtwarzaniu muzyki z plików ?

W takim razie egzemplarz demo zahaczy o Ciebie.

Tam gdzie słucham muzyki nie ma komputera w pomieszczeniu. Nie lubię PC, gdyż:
- hałasuje
- dotychczasowe próby dawały niesatysfakcjonującą jakość dźwięku, względem choćby transportu CD
- przewijanie playlist i klikanie to dla mnie czynność irytująca w przeciwieństwie do posługiwania się dyskami optycznymi

Dla mnie ostateczną odpowiedzią na pytanie, czy PC może tak grać jak transport optyczny, będzie ukończenie prac nad konwerterem USB. Wykorzystuje on pomysł sprzętowy do tej pory nie zauważony przeze mnie w innych tego typu produktach, a nie zawiera rozwiązań, które ja uważam za nieoptymalne.

novitas

• 114 / 5307
  • Aktywny użytkownik
03-01-2012, 19:11
A czy iPod+Transport+DAC+Pliki lossless, może być równie dobrym źródłem podobnie jak sygnał z CD?

=============================================================================
Ja bardzo przepraszam ale podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne. Ja niczym nie handluję. Ta pani przyszła do mnie w tym kożuchu i w nim wychodzi

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
03-01-2012, 19:24
@Ogorek, całe życie tak robię, ale pomysł przejścia na tradycyjny CD wraca do mnie jak bumerang. I to nie dlatego, że chcę uwolnić audio od PC bo coś mi nie pasuje brzmieniowo, ale dlatego, że chcę uwolnić PC od audio. Ostatnio myślałem nad wymianą wysłużonej karty graficznej, zmianą platformy itd, może jakieś SLI, to raczej będzie się już gryzło z zastosowaniami czysto muzycznymi, poza tym nie w każdą nową płytę upchnie się E-MU, przy dwóch kartach grafiki to już jest niemożliwe, a nie chcę wydawać kasy na transporty po USB i kombinować z kolejnymi wynalazkami. Pomysł z zakupem niedrogiego DVD bardzo mi się podoba, a odtwarzanie muzyki z płyt ma swój urok i wreszcie chciałbym go zaznać :) Chęć zmiany transportu bierze się u mnie głównie z potrzeby innego rozwiązania, oderwania audio od biurka z komputerem i odciążenia komputera od konieczności optymalizacji systemu i sprzętu na potrzeby uzyskania najlepszej możliwej jakości sygnału.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
03-01-2012, 19:39
A po co od razu caly komputer ? :) Wystarczy dysk sieciowy i transport strumieniowy sterowany np. tabletem czy smartfonem :) albo po prostu jakis server muzyczny z dyskiem jako transport sterowany tak samo. To jest przyszlosc domowego audio, cale komputery do audio to moze raczej w studio :)

Mogos

• 382 / 6003
  • Zaawansowany użytkownik
03-01-2012, 19:42
@Pawel, brałeś pod uwagę multiboot ale z niskiego poziomu. Ja korzystam z BootIt NG. Jeden windows jest do zastosowań ogólnych drugi pod audio. W każdym możesz stworzyć zupełnie różne konfiguracje sprzętowe i zoptymalizować jak chcesz (np wyłączając to i owo).  Ja bym pomyślał o zewnętrznym interfejsie USB-SPDIF (np. HiFace EVO) i DACu (np rDAC). Z DVD niestety cofniesz się pod względem jakości brzmienia.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

Mogos

• 382 / 6003
  • Zaawansowany użytkownik
03-01-2012, 19:49
A jeżeli już wypalać CD to tylko plextorem albo yamahą z AMQR.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie