Audiohobby.pl

Ear Stream - wątek informacyjny

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
04-01-2012, 10:58
@ogorek, ja bardzo chętnie posłucham HiFace Evo, bo zwykły HiFace to mnie delikatnie mówiąc nie ujął. Właściwie to czekałem z niecierpliwością, aż właściciel pozwoli przesiąść się na coś innego. Ten moment nadszedł sam podczas zwiechy wywołanej otwarciem gęstego pliku. Nie wiem tylko czy porównujesz transport CD kontra HiFace czy połączenie DACa z HiFace do wyjść analogowych CD?

Przerabiać Vincenta nie widzę sensu. CD mają najmniejszy potencjał przeróbek - mniejszy od DACów i DVD. Właściwie to często bywa tak, że dokupienie niedrogiego DACa to już jest spory upgrade względem odtwarzacza CD.

Materiał na transport kupuje się do 500zł nowy, a można i za 100zł. Tylko nie jakiś ledwo żywy odtwarzacz CD. Monitora nie ma obowiązku podłączać. Ja nie używam. Daję rady z wyświetlaczem wbudowanym. Niemniej można kupić za 400zł TV LCD z HDMI, i wtedy masz super wypasiony wyświetlacz do "transportu". :)

Ahmed

• Gość
04-01-2012, 11:17
Majkel,

Nie obawiasz się, że po znacznych przeróbkach odtwarzacza DVD pod audio nie zacznie wysiadać podstawowy element czyli laser+transport ? Przecież w odtwarzacze DVD ładuje się największe badziewia i stąd moja sugestia aby zainteresować się Blu-Ray.

Co do rozwiązań do audio bez komputera to istnieją takie tony rozwiązań za pomocą których nie trzeba dotykać zarówno klasycznej płyty CD jak i klawiatury. Przy okazji, jak mnie najdzie to przetestuję swój tuner TV (Ferguson Ariva 120 Combo) w roli audiofilskiego transportu klasy Ultra high-end. Można podłączyć dysk z plikami. Wyjście cyfrowe jest więc i wykwint też będzie. ;-)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
04-01-2012, 11:32
Ahmed, a co to za stres? Kupuję dawcę lasera (pilota, obudowy, innych części) za 100zł i podmieniam. :) Optyka DVD to nie jest badziewie. Musi spełniać znacznie ostrzejsze wymogi niż optyka CD. Popatrz na przepustowości - jeden przetwarza 4,5GB w ciągu 1,5 godziny, a drugi 0,8GB. Zobacz też po ile chodzą lasery do CD, a ludzie i tak to kupują, nawet używane w stanie agonalnym, i ile za to płacą. ;)
Podróba CDM12 kosztuje 50zł. Trzeba kupić kilka, żeby trafić taki, który zagra bez zgrzytów po wymianie. DVD jako jedyne czytało mi uszkodzoną płytę bez trzasków. W tanich DVD oczywiście mechanizm to żenada, ale już za 150~200zł kupisz używkę z mechanizmem cichym i prędkim jak w porządnym CD.

Rozwojowo oczywiście interesują mnie odtwarzacze strumieniowe. Ja nie mam nic przeciwko plikom, bardziej przeciw komputerowi. Widziałem takiego strumieniowca w akcji - gada z dyskami HDD przez USB, z siecią przez Ethernet i WiFi, a wszystko widzisz na jego wyświetlaczu LCD bądź na telewizorze.

Ahmed

• Gość
04-01-2012, 11:32
Majkel,

Jeszcze na koniec. Wydaje mi się, że po pozytywnym nastawieniu rynku do BP warto się skupić przede wszystkim nad projektowaniem uniwersalnego (Coax, TosLink, USB, XLR,) DAC-a z obsługą plików o gęstych formatach. Gdybyś jeszcze do tego dodał jakiś transport na SSD albo strumieniowy to byłby zgrabny komplecik.

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
04-01-2012, 11:51
@majkel - utrzymujesz kontakt z Grado_Fan-em ?

On dystrybuuje hiface na PL i można od niego pożyczyć EVO i zasilacz akumulatorowy do EVO :)

Używam PC audio gdyż w CD/DVD z czasem pojawi sie problem z czytnikiem.
Kiedyś załatwiłem tak odtwarzacz DVD ONKYO - jak włączyłem (dla zdrowia dzieci ;) ) nawilżacz ultradźwiękowy. Na kinie domowym pojawił się po kilku tygodniach biały nalot a DVD przestał czytać płyty

Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
04-01-2012, 12:00
Odpowiadasz na wpis
 >> Ahmed, 2012-01-04 11:17:52
Co do rozwiązań do audio bez komputera to istnieją takie tony rozwiązań za pomocą których nie trzeba dotykać zarówno klasycznej płyty CD jak i klawiatury. (...)

===

Ani nawet miec szumiacego komputera z szumiacym dyskiem, wszystko moze byc zupelnie bezglosne.

Staram sie przemycac to tutaj co jakis czas ale z reguly jest jak grochem o sciane poza kilkoma wyjatkami :) Nie wiem skad sie w to w sumie bierze. Moze ludzie sie boja jak taki system zbudowac ? No idea.

Tak czy siak, rozwiazania takie powstaja jak grzyby po deszczu - kwestia czasu a bedzie to norma. Bedziemy odwiedzac Majkela i Pawla aby popatrzec na relikty przeszlosci :))

Uzytkownikow czarnej plyty w pelni rozumiem ale zeby sobie utrudniac zyczie CD jakos nigdy nie moglem przelknac skoro 0 i 1 mozna trzymac na lepiej do tego celu przystosowanych sytemach - wydaje mi sie to wrecz naturalne.

No ale tyle opini ilu uzytkownikow :))

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
04-01-2012, 12:01
Przepraszam za dyskuje w watku o sprzecie Majkela - jezeli uwazacie ze to nie miejsce to prosze o request by usunac ten wpis, ale nie moge sie oprzec.

Zlampizowany transport cyfrowy -> http://lampizator.eu/szop/szopproducts/LZ-TRANSPORT/Lampizator%20transport.html

nsk

• 549 / 5075
  • Ekspert
04-01-2012, 13:09
Czyli przeróbka DVD rozwala DVD jako transport + twój DAC? Do środka wsadzasz jakiś swój przetwornik czy przerabiasz to co siedzi w DVD?

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
04-01-2012, 14:48
Według mnie gra lepiej niż ostatnio wykonane DACe, co nakazuje mi skupić się na "wysokim" modelu DACa, który dopiero powstał jako zamysł.
Przeróbka polega na wymianie bądź dodaniu różnych elementów bez ingerencji w funkcjonalność urządzenia. To jest dalej DVD.

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
04-01-2012, 15:26
Majkel czy na PW podajesz jakieś bliższe informacje czy ktoś ma wydać 1800 PLN w ciemno? Rozumiem, że zapewne są tam Twoje rozwiązania, którymi nie chcesz się dzielić, ale odpowiedź w stylu "polega na wymianie bądź dodaniu różnych elementów" trochę nie pasuje akurat do tego forum - bez urazy!

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
04-01-2012, 18:21
Szwagiero daj spokój, Rolls-Royce przez całe dziesięciolecia też nie podawał mocy silnika i klientów nie brakowało.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6106
  • Ekspert
04-01-2012, 18:24
@ Fallow

>>Uzytkownikow czarnej plyty w pelni rozumiem ale zeby sobie utrudniac zyczie CD jakos nigdy nie moglem przelknac skoro 0 i 1 mozna trzymac na lepiej do tego celu przystosowanych sytemach - wydaje mi sie to wrecz naturalne.

No ale tyle opini ilu uzytkownikow :))<<

A co powiesz o tradycyjnych listach, radiu, prasie drukowanej i telefonach stacjonarnych, też do obligatoryjnej likwidacji?

To nie jest wszystko takie proste jak się wydaje.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
04-01-2012, 18:47
@szwagiero, nic nie jest w ciemno. Bierzesz i słuchasz u siebie. Nie podoba się, to oddajesz, a kaucja wraca do Ciebie. Prawo chroni kupujących przez Internet, a ze mną można się dogadać. To są przeróbki poprawiające ogólne parametry techniczne urządzenia. Nie polegają one na ingerencji w sygnał czy niejawnym odpalaniu efektów DSP. Sprawy czysto elektryczne i elektroniczne, tudzież mechaniczne.

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
04-01-2012, 19:17
Moim skromnym zdaniem to Michale powinieneś mieć stronę internetową ,wszystkie potrzebne gadżety pudełka,opakowania gwarancję instr obsługi itd.
Sprzedaż na forum za pomocą priv to nie trafiony biznes , chcesz się rozwijać musisz mieć,  przede wszystkim bardzo dobry produkt , bez urazy weź swoją konstrukcję postaw przy niej kilka wzmacniaczy z Chin i zobacz czym się różnią , przede wszystkim z wyglądu , potem zastanów się nad funkcjonalnością, itd,itp
Chcąc nie mieć ciągle jakichś niedomówień ,pomówień itp musisz mieć bardzo silny argument w postaci bardzo dobrego produktu , wklej zdjęcia bieżących wersji aby każdy wiedział za co płaci.

I życzę powodzenia w rozwoju choć nie jestem posiadaczem.

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

MAG

• 2398 / 6092
  • Ekspert
04-01-2012, 19:20
Kiedyś chciałem nawet  kupić Twój wzmacniacz , nie wyszło między innymi że właśnie nie wiedziałem tak naprawdę co kupuję

Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)