@ fallow,
Takie wojny podjazdowe z handlarzami to fajny sport, tylko, że tych lamp jest naprawdę niewiele w oficjalnym obrocie. Co kto ma pod biurkem to mnie nie obchodzi, bo jak klientowi lampa siądzie i nie będzie dostępna na rynku, to będzie bardzo rozczarowany. W każdym razie ja bym był, bo nagle ze wzmacniacza wysokiej klasy po wymianie na inną, łatwo dostępną lampę robi mi sie sprzęt klasy średniej albo budżetowej. Wolę więc aby klient sam poszukał sobie lepszej alternatywy, wtedy również będzie rozczarowany ale przynajmniej pozytywnie. Dla bardziej wymagających można pozostawić furtkę w postaci opcji z lepszą lampą ale to bardziej w drodze wyjątku niż wyposażania w nią podstawowego modelu. A przy okazji, skąd wiesz jak wielkie zapasy mają handlarze ? Jaką mam gwarancje, że za rok w ogóle kupię podobną lampę a jeśli mi sie uda, to w jakiej cenie ?
Swoją 6n23p NOS nabyłem w czerwcu zeszłego roku za 20 zł z podstawką. Dzisiaj jej nie uświadczysz poniżej 30 zł (bez podstawki) a za rok będzie kosztowała 50. Strach pomyśleć jak będą wyglądały ceny Siemensów, które kosztują od 100 do 200 USD za sztukę. Nie chcę być zakładnikiem jednego czy drugiego handlarza, który mając świadomość, że i tak nigdzie indziej danej lampy nie dostanę będzie mi dyktował jakieś nierealne warunki.
I co wtedy powiem klientowi ? Przykro mi ale lampa, która się Panu zużyła kosztuje obecnie więcej niż Pan zapłacił za cały wzmacniacz ? To mogłoby sie sprawdzić w przypadku kilku bardziej zamożnych nabyców ale podejrzewam, że tacy kupują sprzęt z o wiele wyższych półek i od uznanych producentów a nie od debiutantów.