Audiohobby.pl

Magnetowid VHS Stereo Hi Fi

pień

• 2733 / 1438
  • Ekspert
29-05-2025, 23:12

ArturP

• 1431 / 3198
  • Ekspert
30-05-2025, 08:47
S/K/S panie S/K/S
Tu medyka cza, a nie płakać
;);)
Końdzie i parę tranzystorków do wymiany w torze audio i zasilaczu.
Niestety, lata robią robotę.

Wojciech7

• 2115 / 1502
  • Ekspert
30-05-2025, 08:57
S/K/S panie S/K/S
;);)

To nie wesoło-:(((
Co znaczy tajemniczy zapis-"S/K/S panie S/K/S"-?

pień

• 2733 / 1438
  • Ekspert
30-05-2025, 10:24
S/K/S panie S/K/S
;);)

No jak nie jak tak :)   Ja też już nie brykam jak za czasów gdy byłem na gwarancji heheeheh.
  Jakieś trzy na krzyż kondensatory już na samym początku w zasilaczu mu wymieniłem chociaż w zasadzie tylko jeden podpadał po zmierzeniu.
  Ale reszta, w jakimś torze odczytu czy cóś to Panie kochany kaplica.   Ze mnie elekronik jak z koziej d.......    itd heheh
Gdy popatrzyłem na schemat , tak całkiem z ciekawości to ręka, noga, mózg na ścianie.......
    Za co sie złapać to musiałby mi ktoś palcem pokazać.   Bo ja zanim zatrybię o co tam chodzi to dobrych parę dni minie.

No i tak jak na filmiku.    Dlaczego brumi zasadniczo tylko w lewym kanale  i tylko na LP.   Na SP jest bezbłędnie i dopiero gdy taśma jest zmęczona wiekiem to jakieś jaja wychodzą.
   Przy czym brum niejako nie wiąże się z utratą jakości dźwięku a jest jakby zmiksowany z sygnałem audio.    Ręczną regulacją trackingu to trzeba zdrowo >przewijać w obie strony żeby usłyszeć dopiero gdzieś na końcach regulacji że dźwięk słabnie.   Potem natychmiastowo gubi sygnał i mamy koniec.   Dźwięk jak i brumienie znika.
A no i samo brumienie podczas takiego manewru również pozostaje na tym samym poziomie. 
   Częstotliwość brumu nie jest sieciowe, myślę że związane z wirowaniem głowicy
No i ten Blaupunkt,  wczoraj wszystko miód ze smalcem a dzisiaj kaplica.  Hmmmm,  żadnego okresu wstępnego w którym objawy się rozwijają.

Karol

• 2092 / 4730
  • Ekspert
30-05-2025, 10:33
...
Co znaczy tajemniczy zapis-"S/K/S panie S/K/S"-?

Wojciechu, kiedyś dawno temu SKS to był skrót od "Szkolny Klub Sportowy" (takie zajęcia sportowe po godzinach lekcyjnych).
W czasach obecnych SKS zyskał nowe znaczenie od powiedzenia, które w pewnym wieku tłumaczy wszystko.
Grzeczniejsza forma tego powiedzenia to "Starość Kurna Starość". ;)

Wojciech7

• 2115 / 1502
  • Ekspert
30-05-2025, 11:08
Na ewentualne brumienie można zastosować "Izolator masy"-mam to wpięte do wzmacniacza -wyjście sygnału (Chinch). Działa naprawdę-:)))
Jeśli w magnetowidzie zdechło coś z elektroniki to może być problem-:(((
Czy wyczyszczenie bębna obrotowego oraz stałych głowic- pomogło ? Może coś mechanicznie jest nie tak z prowadzeniem taśmy-?
Może ta jedna kaseta VHS jest w nie najlepszym stanie do nagrywania-?
W internecie zapytałem "wujka gogle'-czy można zdemagnetyzować głowice w magnetowidzie-?
Odpowiedz -Tak, głowice w magnetowidzie można zdemagnetyzować (od Ali). Czy ktoś to robił-nie znalazłem filmiku na YT ani opisu w internecie-:((((

pień

• 2733 / 1438
  • Ekspert
30-05-2025, 11:52
To brumienie nie ma nic wspólnego z masą czy jakimiś polami magnetycznymi które można zaekranować.     Chodzi o sam zapis który nazywamy helikalnym.   Krótko mówiąc to głowica ustawiona pod kątem wiruje nad taśmą.   Zapis więc składa się z krótkich odcinków >bardzo krótkich<   które elektronika musi złożyć do kupy w jeden ciąg bez przerw.    Tak więc pierwszy problem to synchronizacja obrotów głowicy z prędkością taśmy tak żeby jak gdyby te paski nagrań trafiały idealnie na siebie.  Drugie to problem nieustannego przęłączania głowic odczytujących w rytm ich obrotu.   Bęben z głowicami wiruje coś ok 1500 obr/min .   I tyle razy na minute musi być przęłczona głowica z jednej która schodzi z krawędzi taśmy na drugą która z drugiej strony właśnie podejmuje odczyt następnego odcinka.
      I stąd właśnie ten brum.   On jakoś w magnetowidach fachowo się nazywa ale mnie ze łba wyleciało.

W internecie zapytałem "wujka gogle'-czy można zdemagnetyzować głowice w magnetowidzie-?
Odpowiedz -Tak, głowice w magnetowidzie można zdemagnetyzować (od Ali). Czy ktoś to robił-nie znalazłem filmiku na YT ani opisu w internecie-:((((
Taka demagnetyzacja głowic w magnetowidzie to ma tyle samo sensu co demagnetyzacja rdzenia transformatora w zasilaczu.
   One są na okrętkę demagnetyzowane podczas pracy i to częstotliwościami idącymi w kiloherce.   Może jeszcze sam tor prowadzenia taśmy ale dla jaj gdy sprawdzałem z ciekawości to nawet najmniejsze śrubki są niemagnetyczne.
   Dlatego filmika raczej nie znajdziesz, chyba że sprzedawcę demagnetyzerów.
  W sumie to parę lat temu demagnetyzery były do wszyskiego, nawet paliwa.    Normalnie z kredensa mogłeś zrobić porsche.

« Ostatnia zmiana: 30-05-2025, 13:24 wysłana przez pień »

Wojciech7

• 2115 / 1502
  • Ekspert
30-05-2025, 13:59
Dziękuję za filmik-:))) Faktycznie magnetowid to skomplikowane urządzenie mechaniczno-elektroniczne.
Nie znam się jednak na tym wszystkim-nie wszyscy muszą się znać. Chciałem  pomóc -znowu klapa tylko wyszła-:(((
Chyba czas aby nie pisać na tym  forum jak się nie znam-tak będzie lepiej.
Życzę aby naprawa się udała i nie była trudna,magnetowid ten lepiej nagrywał niż magnetofon Nakamichi-:)))

pień

• 2733 / 1438
  • Ekspert
31-05-2025, 00:34
Przesiedziałem dłuższą chwilę nad schematami obu tych magnetowidów i nie żebym cokolwiek wiedział hehehehe  ale może nie będzie tak tragicznie jeżeli wybiorczo popatrzeć.   Troszeczkę się przejaśniło i przestało mnie dziwić dlaczego brum synchronizacji występuje na jednym kanale np.   No o trakt sygnału dla LP  i SP  to nie te same linie i co cieszy mnie przynajmniej teraz to że po drodze są kondensatorki :)
   Czyli te czarne owce na które na początku wszystko można zwalić.
Ponadto jest od cholery punktów regulacyjnych za które też się można czepić przynajmniej na samym początku.   Serwisówka np. od Blaupunkta rozważa problemy typu>   Tracking przy LP, tracking przy SP, tracking przy przewijaniu, klatkowaniu montażu i cofaniu hehehei nagrywaniu .  Czyli można osiwieć zanim się to ogarnie.
 Ponadto tyle samo plus pięc razy więcej gdy dojdziemy do wizji.
     Ponadto są fajne obrazki co powinno być widać w sytuacji X na ekranie oscyloskopu.    Tutaj jest problem bo o ile 0dB na wyświetlaczu to można generatorem i miernikiem napięcia ustawić.   To do jakichś poważniejszych regulacji nieodzowna wydaje się taśma testowa>   tutaj podany jakiś numer serwisowej kasety VHS i ,,,,   nooo, wiadomo.  Troche kaplica jakby bo gdzie to dostać.
Ehhhhh.      No ale zanim cokolwiek zacznę pruć to jutro spróbuję czy samo działanie na PRkach poprawi sytuację w panasiu.     Elementy wprawdzie stare ale może jeszcze w tolerancję się załapią i nowy punkt regulacji pomoże.   Poprzednia wszak była , tak średnio na jeża liczę  30 lat temu albo więcej.

pień

• 2733 / 1438
  • Ekspert
31-05-2025, 12:32
To tak dla podtrzymania ducha takich wariatów jak ja.    Liczę że jeszcze są :)
    Film gościa który dla mnie jest debeściakiem absolutnym w temacie HiFi audio z magnetowidów.

Daleko nie mam, może zorganizuję sobie szkolenie :)

pień

• 2733 / 1438
  • Ekspert
31-05-2025, 15:17
Troche dłubnąłem

Oczywiście zabiorę się za Blaupunkta :)

JaKub92

• 2055 / 5886
  • Ekspert
31-05-2025, 15:17
Przy okazji.   Kuba, może przeczytasz i zechcesz skrobnąć :)   
  Jak się w tych Panasiach i pochodnych czyli np. w Blaupunkt  zapisuje indeksy dla automatu szybkiego wyszukiwania na taśmie.   Jeżeli na takiej szpulce jest ze sześć czy osiem godzin muzy to fajna sprawa niż przewijanie na czuja albo gapienie się na licznik.
   Kiedyś gdzieś mi się udało indeksy postawić ale za chiny nie pamiętam jak to się guzikowało.

Powinien być przycisk Index. Niektóre magnetowidy automatycznie indeksują nagranie w momencie załączenia nagrywania. Nie wiem, jak działa to w tych Panasonicach - nie miałem ich nigdy. Z tej linii mam jedynie monofoniczny NV-J35 i ma po prostu przycisk Index, ale szczerze mówiąc, nie używałem tego nigdy, bo nie potrzebowałem. Może kiedyś się pobawię...
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

JaKub92

• 2055 / 5886
  • Ekspert
31-05-2025, 15:52
Troche dłubnąłem

Oczywiście zabiorę się za Blaupunkta :)

Fajnie, Roberto, że Ci się udało, gratuluję :) Jednak z kręceniem "zabierakami" uważaj. Ja robię to jedynie w ostateczności. Warto wtedy w jakiś sposób zaznaczyć/zapamiętać sobie ich pierwotne położenie.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

pień

• 2733 / 1438
  • Ekspert
31-05-2025, 16:10
Oczywista sprawa, robię marki , kreski i inne takie.
    Tymczasem za Blaupunkta biorę się, tyle że gotowanie obiadu bardziej mnie teraz interesuje heheheheh

pień

• 2733 / 1438
  • Ekspert
31-05-2025, 21:02