S/K/S panie S/K/S
Tu medyka cza, a nie płakać
;);)
Końdzie i parę tranzystorków do wymiany w torze audio i zasilaczu.
Niestety, lata robią robotę.
No jak nie jak tak :) Ja też już nie brykam jak za czasów gdy byłem na gwarancji heheeheh.
Jakieś trzy na krzyż kondensatory już na samym początku w zasilaczu mu wymieniłem chociaż w zasadzie tylko jeden podpadał po zmierzeniu.
Ale reszta, w jakimś torze odczytu czy cóś to Panie kochany kaplica. Ze mnie elekronik jak z koziej d....... itd heheh
Gdy popatrzyłem na schemat , tak całkiem z ciekawości to ręka, noga, mózg na ścianie.......
Za co sie złapać to musiałby mi ktoś palcem pokazać. Bo ja zanim zatrybię o co tam chodzi to dobrych parę dni minie.
No i tak jak na filmiku. Dlaczego brumi zasadniczo tylko w lewym kanale i tylko na LP. Na SP jest bezbłędnie i dopiero gdy taśma jest zmęczona wiekiem to jakieś jaja wychodzą.
Przy czym brum niejako nie wiąże się z utratą jakości dźwięku a jest jakby zmiksowany z sygnałem audio. Ręczną regulacją trackingu to trzeba zdrowo >przewijać w obie strony żeby usłyszeć dopiero gdzieś na końcach regulacji że dźwięk słabnie. Potem natychmiastowo gubi sygnał i mamy koniec. Dźwięk jak i brumienie znika.
A no i samo brumienie podczas takiego manewru również pozostaje na tym samym poziomie.
Częstotliwość brumu nie jest sieciowe, myślę że związane z wirowaniem głowicy
No i ten Blaupunkt, wczoraj wszystko miód ze smalcem a dzisiaj kaplica. Hmmmm, żadnego okresu wstępnego w którym objawy się rozwijają.