Audiohobby.pl

LOUDNESS WARS - przesterowanie idealne

Detektyw Kwass

• 7851 / 6069
  • Ekspert
18-04-2011, 09:05
>> lancaster, 2011-04-17 18:32:09
>hobby ma swoje prawa i to co dla zwykłego zjadacza chleba jest centymetrem kwadratowym papieru ze ząbkami ??>nieprzydatnym kompletnie do niczego, to dla filatelisty jest obiektem najwyższej podniety powodującym ciarki i >bezdyskusyjnie wartym 1 000 000 $ :-)

Brawo! Wreszcie uczciwie opisałeś O CO TAK NAPRAWDĘ WAM CHODZI.
O zdobycie znaczka, to znaczy słuchawek ostatnio opisanych przez Piotra Rykę.
Albo Alka Ruchenwulfa - żeby nie było że huzia na józia.
Prawdziwy miłośnik dźwięku pożądałby ten znaczek tylko wtedy, gdyby po jego naklejeniu list szedł do adresata - milion razy szybciej.

Jest to zwyczajny - fetyszyzm.

Detektyw Kwass

• 7851 / 6069
  • Ekspert
18-04-2011, 09:08
>> lancaster, 2011-04-17 18:01:40
>Dociera do Ciebie że ludzie oceniają TE SAME urządzenia PODOBNIE - NIE MAJĄC kontaktu ze sobą ?

Jasne, kontaktu ze sobą nie mają, gdzież by tam!
Oni tylko czytają te same gazetki, te same fora itede itepe.

Detektyw Kwass

• 7851 / 6069
  • Ekspert
18-04-2011, 09:12
>> lancaster, 2011-04-17 18:26:08
>Przykro mi Roland, ale to nie temat do mnie. Mam nico inną konstrukcję niż Ty.
>Wszelkie recenzje wywołują u mnie raczej chęć sprawdzenia/weryfikacji.

... a wtedy wszystko już przebiega tak jak w eksperymencie z kreskami prof. Ascha.

Rolandsinger

• 2894 / 6109
  • Ekspert
18-04-2011, 09:19
Mała legenda:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Ascha

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

lancaster

• Gość
18-04-2011, 09:53
Detektyw, cały Twój życiorys przebiega jak eksperyment Ascha, albo ABX.
W zależności czy mamy Święta, czy akurat poznajesz nowego chłopaka.

"Zadaniem tego eksperymentu było badanie mechanizmu przekazywania norm społecznych przez grupy z pokolenia na pokolenie, zaś ubocznym efektem potwierdzenie olbrzymiej skłonności badanych do podzielania przekonań wytworzonych przez grupę."

Zacytowałeś :

"Wszelkie recenzje wywołują u mnie raczej chęć sprawdzenia/weryfikacji."

Gdzie tu facet widzisz oddziaływanie grupy ? Gdzie "lewe" przekonywanie kogoś ?
Gdzie sugerowanie czegokolwiek ?

Nie zakładam wyniku z góry - to chyba zdrowe ?
Nikogo nie czaruję, ze coś jest tak a siak.
Raczej czekam na komentarze innych zanim sam się wypowiem.
Jeśli dźwięk mi nie leży to mówię o tym zapytany, lub przynajmniej nie bezpośrednio w trakcie spotkania.

lancaster

• Gość
18-04-2011, 10:01
Biorąc domniemany udział w eksperymencie Solomona :-) Ascha poprosiłbym o kartkę papieru na której odrysowałbym linie wzorcowa a następnie przyłożył do 3 testowych widząc jakie ludzie bzdety opowiadają.
Nie po to, żeby sprawdzać, tylko po to, żeby IM "uzmysłowić".
Dalej nastąpiłaby część humorystyczna :-)

...o ile w ogóle uznałbym towarzystwo za interesujące (po takich wskazaniach szukałbym raczej takiego z którym nie trzeba rozmawiać o rzeczach oczywistych).

Vinyloid

• 2470 / 5323
  • Ekspert
18-04-2011, 10:50
>> ZAGRA, 2011-04-18 07:34:00
Wpadki realizacyjne dodają smaczku.
Zapomnieliście o słuchaniu muzyki ?

Gdybyśmy zapomnieli, to nie bylibyśmy w stanie wyłapywać wpadek :-) A poważnie, to są wpadki mniejsze i większe  ale w niektórych nagraniach najzwyczajniej drażnią, co przecież nie pomaga w słuchaniu muzyki.

• Gość
18-04-2011, 17:53
Lan, przypuszczam, że Twoja walka z ABX ma podłoże finansowe, bo gdybyś się przyznał, że nie masz racji, to Twój interes ze wzmacniaczami ciężko byłoby uzasadnić :)

to samo z Majkelem, Rafaell kable...

U Lutka nawet nie dochodziło do pełnego ABX, wystarczyło wyrównać poziomy, żeby audiofile wymiękali :))
A Ty będziesz szukał dziury w całym, dochodząc do paradoksu, że to co audiofile lubią najbardziej, czyli SŁUCHANIE, nie nadaje się do testowania sprzętu :)
Prawdziwy audiofil musi WIEDZIEĆ co gra, ile kosztuje i jak to oceniają Pacuły i Ryki :)

Groteska i Monty Python :)

• Gość
18-04-2011, 18:01
A co do Waszego antytestu, oczywiście do niczego nie dojdzie, jak zwykle :)

W czasach Wielkopolskiego Testu ABX, też było kilka inicjatyw na AS, że "zrobimy prawdziwy, porządny test", wątki były, nawet długie :)) Chyba samo gadanie ich zestresowało na amen...

cadam

• 4401 / 6110
  • Ekspert
18-04-2011, 19:30
To chyba jest na temat
"Audio Myths Workshop"

lancaster

• Gość
18-04-2011, 21:30
Archanioł, skup się na czymkolwiek poza myśleniem i analizą.

...ja wiem...jedzenie szpinaku...zdrowy.

ogorek

• 855 / 5448
  • Ekspert
18-04-2011, 22:12
>> Archaniol, 2011-04-17 22:38:39
Ryka nie ma mojego szacunku, bo przez niego ludzie pieniądze tracą, świetnie sobie radzę :)

Zrozumialem z twojego blogu, ze kolumny (i zapewne słuchawki) mają największy wpływ na odbiór końcowy.
A zdaję się, ze @Piotr pisze głownie o słuchawkach ... czasami pisze o zestawach lamp z którymi lepiej mu się zgrały. Od dłuższego czasu używa jednego wzmacniacza do testów ...

Ja rozumiem, ze są osoby, które czytając recenzję kupują słuchawki. Sam koresponodowałem takowymi. Np. kupił HD800 bo przeczytał opisy, mógl przez 10 dni oddac, ale nie oddał bo liczył ze inny wzmacniacz wykrzesze z nich to co sobie wyobrażał. No ale wychodzi na to, ze niepotrzebnie poszukiwal bo jak sie dowiadujemy wszystkie grają tak samo. A nie ma czegos takiego jak dopasowanie impedancyjne/mocowe do danych słuchawek ? U mnie, z dziurki CD Vincenta z wbudowanym wzmacniaczem słuchawkowy brzmienie jest ciepłe,trochę zbyt misiowate (na wszystkcih słuchawkach) w porównaniu do zewnętrznego amp-a (Violectric V90, czy @majkelowy @BP). W sumie, czasem wolę nawet takie brzmienie.

Sugerujecie, ze powiniennem zrobic testy ABX: dziurka CD-ka, zewnetrzny amp ? Ze jednak mi się wydaje ?
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

• Gość
18-04-2011, 23:19
>> ogorek, 2011-04-18 22:12:00
Sugerujecie, ze powiniennem zrobic testy ABX: dziurka CD-ka, zewnetrzny amp ? Ze jednak mi się wydaje ?
==============

to bym sugerował :)

Ciężko w tym przypadku o wyrównanie poziomów, ale można zawsze zaczynać od zera i zatrzymywać się w dogodnej dla Ciebie głośności, ktoś mógłby to robić za Ciebie i sam sobie odpowiesz na pytanie, czy słyszysz, czy Ci się wydaje :)

• Gość
18-04-2011, 23:21
Dziurki z reguły dysponują mniejszą mocą, więc w tym wypadku będzie różnica :) Mocy :)

• Gość
19-04-2011, 10:20
Dranie z ABX czepiają się nawet wina :))

http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91626,9454763,Wino_tanie_i_drogie_smakuje_tak_samo.html

To, oczywiście, pokazuje ostateczny krach testów ABX, przecież to jest oczywista oczywistość, że drogie wina są lepsze.