Audiohobby.pl

LOUDNESS WARS - przesterowanie idealne

Ahmed

• Gość
17-04-2011, 17:44
30 postów dziennie na gościnnych występach ? Pawle, Sabo,  nie idźcie tą drogą :-)

• Gość
17-04-2011, 17:47
A co do różnic poziomu: człowiek różnicę poziomu poniżej 1 dB nie odbiera jako różnicę głośności, tylko jakości dźwięku.

Lan, w twoim "badaniu" ludzie mogą udawać, że nie słyszą różnicy, a Ty triumfalnie oznajmisz, że nie słyszą :)))) Mogą udawać, że nie widzą słonia, stojąc obok niego :)

Niestety nie można udawać słyszenia różnic...

Zrozumiesz to ?

lancaster

• Gość
17-04-2011, 17:48
"ja jeszcze ŻADNEGO FAKTU u Ciebie nie przeczytałem..."

i wzajemnie. wszystko co piszesz to wirtualne opowieści z internetu....bez cienia refleksji z Twojej i ludzi którzy je pisali strony.

Jedyna znana mi osoba - Lutek po krótkim romansie z niesłyszeniem/abeiksowaniem wzmacniaczy zaczęła je słyszeć.
I jak na razie to JEDYNY znany mi FAKT/PRZYPADEK kontaktu autentycznego z ABX.

Drugim(trochę przyznaję złośliwie) będzie mój test dokładności ABX zwany lan-testem :-)
Masz ochotę, zapraszam...albo dam się zaprosić do Ciebie na znanym Tobie sprzęcie w znanych warunkach.
No problem.
Wiemy już ze w ABX różnic miedzy wzmakami czy CDplayerami nie słychać/są stępione.
Teraz trzeba sprawdzić CO W OGÓLE słychać :-) ...i od jakiego poziomu zmian zaczyna się sensowność stosowania ABX.

Do porównań wzmacniaczy czy CDplayerów tak jak pisałem ABX jest sekatorem do obcinania paznokci.

Ahmed

• Gość
17-04-2011, 17:50
 a ja wiem czym zakończy się ta dyskusja , a ja wiem czym zakończy się ta dyskusja ......

Zakończy się tym co zwykle czyliiii .........niczym.
Tutaj nie ma najmniejszych szans na rozsądne wnioski ale zawsze można trenować pisanie na klawiaturze.

lancaster

• Gość
17-04-2011, 17:51
"A co do różnic poziomu: człowiek różnicę poziomu poniżej 1 dB nie odbiera jako różnicę głośności, tylko jakości dźwięku."

Mam Ci 100 razy pisać bystrzaku, ze odbierzesz sobie tą zmianę jak będziesz chciał ?
Głośniej znaczy lepiej ?
OK, jak pogłośnię o 1dB a Ty napiszesz "lepiej" żaden problem - zaliczone :-)
Gorzej jak ściszę a Ty po powrocie do pomieszczenia testowego napiszesz "lepiej", albo "bez zmian"...wtedy nie zaliczamy, OK ?:-))))

• Gość
17-04-2011, 17:54
>> lancaster, 2011-04-17 17:48:22
"ja jeszcze ŻADNEGO FAKTU u Ciebie nie przeczytałem..."
i wzajemnie. wszystko co piszesz to wirtualne opowieści z internetu....bez cienia refleksji z Twojej i ludzi którzy je pisali strony.
Jedyna znana mi osoba - Lutek po krótkim romansie z niesłyszeniem/abeiksowaniem wzmacniaczy zaczęła je słyszeć.
=========================

u Lutka ludzie przestawali słyszeć, to też negujesz ?

Lutek rozpoznał JEDEN wzmacniacz, lampowy (nie dziwne, biorąc pod uwagę jak są kiepskie ;) W teście JAWNYM.
Nic mi nie wiadomo, o tym, że zaczął słyszeć inne.

lancaster

• Gość
17-04-2011, 17:55
Agmed, niekoniecznie. Jeśli wyjdzie na to ze  w ABX bezproblemowo słychać 0,4dB różnice to o tym napiszę.
Pytanie o ile procentowo te 0,4dB jest postrzegane jako zmiana jakości dźwięku ?

Na refleksję ze strony Pawła nie liczę...nawet gdyby usłyszał dopiero zmiany 3dB :-))))
...ale wtedy nudziarz dostanie zwyczajnie bana :-)
Pierwszy raz dam go za głupotę. Debiut.

• Gość
17-04-2011, 17:55
>> lancaster, 2011-04-17 17:51:08

Bystrzaku, nie zrozumiałeś:

Lan, w twoim "badaniu" ludzie mogą udawać, że nie słyszą różnicy, a Ty triumfalnie oznajmisz, że nie słyszą :)))) Mogą udawać, że nie widzą słonia, stojąc obok niego :)

Niestety nie można udawać słyszenia różnic...

Zrozumiesz to ?

Ahmed

• Gość
17-04-2011, 18:00
>> lancaster, 2011-04-17 17:55:07
Agmed, niekoniecznie. Jeśli wyjdzie na to ze w ABX bezproblemowo słychać 0,4dB różnice to o tym napiszę.

To będzie OK ale jeżeli napiszesz, że nie słychać to Paweł zakwestionuje bezstronność testowanego, czyli ...... wychodzi na moje. Dobrze przecież wiemy jak to jest z tą pamięcią krótkiego zasięgu.

• Gość
17-04-2011, 18:00
>> lancaster, 2011-04-17 17:55:07
>Pierwszy raz dam go za głupotę. Debiut.

może zaczniesz od siebie ? pasowałoby...

Ahmed

• Gość
17-04-2011, 18:01
>> Archaniol, 2011-04-17 17:55:46

Paweł,

To ty ciągle nie łapiesz o co Lanowi chodzi.  Przeczytaj raz jeszcze.

lancaster

• Gość
17-04-2011, 18:01
"u Lutka ludzie przestawali słyszeć, to też negujesz ?"

Facet, ludzie u Lutka nie słyszeli W ABX. A co MOŻE pokazać ABX to się przekonamy niebawem.
Lutek SŁYSZY w NORMALNYCH warunkach.
NIE SŁYSZY w ABX.
...chyba, ze wzmaki będą brzmiały bardzo podobnie (co też się zdarza).

Dociera do Ciebie że ludzie oceniają TE SAME urządzenia PODOBNIE - NIE MAJĄC kontaktu ze sobą ?
Czytałeś kiedy to pisałem ze 20 razy wcześniej ?:-)

Minister Zdrowia ostrzega : Refleksja albo bełkot, wybór należy do Ciebie.

lancaster

• Gość
17-04-2011, 18:05

"Lan, w twoim "badaniu" ludzie mogą udawać, że nie słyszą różnicy,"

Dlatego zapraszam do testu Ciebie kłapouchy.
Sam sobie pod górkę chyba nie zrobisz ?:-))))

• Gość
17-04-2011, 18:08
>> lancaster, 2011-04-17 18:01:40
Dociera do Ciebie że ludzie oceniają TE SAME urządzenia PODOBNIE - NIE MAJĄC kontaktu ze sobą ?
Czytałeś kiedy to pisałem ze 20 razy wcześniej ?:-)
=============

20 razy wcześniej Ci pisałem, że to są Twoje rojenia i porównywanie horoskopów, nie zajarzyłeś...

• Gość
17-04-2011, 18:11
>> lancaster, 2011-04-17 18:05:09
"Lan, w twoim "badaniu" ludzie mogą udawać, że nie słyszą różnicy,"
Dlatego zapraszam do testu Ciebie kłapouchy.
Sam sobie pod górkę chyba nie zrobisz ?:-))))
============

sęk w tym, że ja nie odczuwam potrzeby robienia testu który został już zrobiony.
Powtórzę:
nawet gdyby ktoś nie rozpoznał różnicy 0,5 dB u Ciebie to NIC nie będzie znaczyło, oprócz tego, że on tego wtedy nie rozpoznał, ważne, że inni kiedyś rozpoznali, więc MOŻNA.

Zrozumiałeś ?