"jest - delikatnie mówiąc - nieetyczne."
Roland, nie wiem czy doczytałeś.
- Uznaję, ze w abx NIE MA różnic między np. wzmacniaczami - powód nieistotny.
- ze względu na powtarzalność ocen brzmienia urządzeń w warunkach nietestowych zastanawia mnie co się dzieje w trakcie testu z percepcją. Oczywiście adepci audioniewiary :-) nie wierzą w takim przypadku własnym uszom....lub w każdym razie nie powinni :-)
- Pytam/przetestuję jak test abx wpływa na NAUKOWO stwierdzone różnicowanie dźwięku. Czyli np. 0,3 - 0,4dB.
Jeśli wpływa i te różnice się zacierają/słuchacz nie będzie potrafił ich wskazać, to do bani taki test nawet z czysto naukowego punktu widzenia, gdyż wynik testu przeczy zbadanym zjawiskom.
Nie chodzi tu o artystyczną dowolność.
- Uważam ze uogólniasz trochę nie fair, bo często przy okazji opisów wrażeń przynajmniej ja osobiście dodaję, że trzeba OSOBIŚCIE posłuchać ze względu na wpasowanie w system, gust itp.
Jeśli w takiej sytuacji nakłanianie do osobistego doświadczenia uznajesz za niekorzystne rozporządzanie mieniem to uważam uznajesz osoby mające dokonać samodzielnego wyboru za niezdolne do tego.
Z audio jest trochę jak z fotografią. Najlepszy aparat nie zagwarantuje, ze wyjdą świetne zdjęcia...a kolei inna osoba z "małpy" zrobi bardzo fajne/interesujące ujęcia....choć pełna zgoda, że w fotografii płacimy typowo za parametry sprzętu.
W audio, w malarstwie, rzeźbie itp. cena jest bardziej uznaniowa przyznaję....a i same opisy bardziej abstrakcyjne.
Tak już jest i nic w temacie się nie zmieni...chyba ze któregoś dnia nauka będzie sobie uzurpować prawo do wydawania ocen natury artystycznej ZA człowieka....coś jak w naszym Europejskim socjalizmie państwo wie lepiej na co obywatel powinien wydać swoja kasę...nawet bym powiedział, ze wie coraz lepiej a słyszałem już info, ze UE dowiedziała się ostatnio, ze każdy powinien dorzucić 1,4zł do litra paliwa od 2018 :-)
Załóżmy kupujesz spodnie....idziesz do Levis\'a i masz jeansy za załóżmy 300, towar o takich samych właściwościach kupisz pewnie za 150.
...czy reklama (każda) nawołuje do niekorzystnego rozporządzania swoim mieniem ? A jak z obietnicami wyborczymi polityków ?
Tu na serwisie często dochodzi do wymiany przeciwstawnych opinii....uważam, ze to dobrze. Prywatne opinie są tylko prywatnymi opiniami. Nic ponadto. Miło jeśli autor doda sakramentalne "moim zdaniem" i tyle.