Audiohobby.pl

LOUDNESS WARS - przesterowanie idealne

Detektyw Kwass

• 7851 / 6070
  • Ekspert
16-04-2011, 09:42
>> aallen, 2011-04-16 09:04:38
>Nie można pozostawić słyszących Sobie, a niesłyszących także sobie ??

Nie, bowiem jesteśmy przepełnieni altruizmem.

> Moim zdaniem sam fakt ze jest to forum o sprzęcie audio

No właśnie - o sprzęcie audio, urządzeniach technicznych a nie Lampach Alladyna, Stoliczkach Nakryj Się, Butelkach-Niewypitkach, Bułkach-Niedojadkach, Kijach-Samobijach, Latających Dywanach itd.
A jeśli grupa osób, niechby i urosła do większości, usiłuje podstępnie forum o urządzeniach audio przerobić na forum o w/w urządzeniach - to należy się temu przeciwstawić!

ogorek

• 855 / 5449
  • Ekspert
16-04-2011, 09:50
Odpowiadasz na wpis
>> Detektyw Kwass, 2011-04-16 09:42:29
No właśnie - o sprzęcie audio, urządzeniach technicznych a nie Lampach Alladyna, Stoliczkach Nakryj Się, Butelkach-Niewypitkach, Bułkach-Niedojadkach, Kijach-Samobijach, Latających Dywanach itd.
A jeśli grupa osób, niechby i urosła do większości, usiłuje podstępnie forum o urządzeniach audio przerobić na forum o w/w urządzeniach - to należy się temu przeciwstawić!

Jeżeli dobrze zrozumiałem głowne tezy XYZPawła (vel Archanioł) to wszystkie źródła (poprawnie skonstruowane) grają tak samo, kable nie mają wpływy, wzmacniacze grają tak samo (nie do odróżnienia w tescie ABX). Czyli forum powinno być tylko o słuchawkach i kolumnach
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

aallen

• 651 / 5559
  • Ekspert
16-04-2011, 10:09
>>No właśnie - o sprzęcie audio, urządzeniach technicznych a nie Lampach Alladyna, Stoliczkach Nakryj Się, Butelkach-Niewypitkach, Bułkach-Niedojadkach, Kijach-Samobijach, Latających Dywanach itd.
<<  

No właśnie nie do końca. Jak w każdym sprzęcie gdzie są hobbyści i maniacy, będą elementy osobistych odczuć, rozmów (częstokroć przerysowanych ale będą) i wszelkich elementów gdzie osoba niezwiązana lub traktujące to czysto technicznie będą kłócić się z resztą. Czy jest w tym sens ? XYZPawel ma swoje zdanie i ma prawo do niego. Ja też mam swoje. Wy macie swoje. W jakim celu na Siebie naskakiwać.
To pokazuje tylko głupote naskakujacych ponieważ wiedzieli rejestrujac sie tu że w tej dziedzinie jak w kazdej beda olbzymie opisy przyrody z takimi przymiotnikami że aż się zdziwią co oto znaczy. Powiedzcie mi jako specjalisci od technicznego opisu wzmacniaczy czym jest fakt ze słucham jednej pary słuchawek na dwóch wzmacniaczach (dźwięk pozornie jest identyczny ale na jednym z nich boli mnie głowa, jakby mnie cos ukłuwało  a na drugim nie) czy to zależy od koloru, od zasilania czy moze od różnicy częstotliwości

Detektyw Kwass

• 7851 / 6070
  • Ekspert
16-04-2011, 10:22
>> aallen, 2011-04-16 10:09:48
>Powiedzcie mi jako specjalisci od technicznego opisu wzmacniaczy czym jest fakt ze słucham jednej pary słuchawek na dwóch wzmacniaczach (dźwięk pozornie jest identyczny ale na jednym z nich boli mnie głowa, jakby mnie cos ukłuwało a na drugim nie)

Wzmacniacz ci się wzbudza na częstotliwościach ultradźwiękowych.
Sprawdź oscyloskopem.

Vinyloid

• 2470 / 5324
  • Ekspert
16-04-2011, 11:07
Po raz kolejny muszę ci pogratulować co też czynię publicznie.

Gratuluję.

Dziękuję ale na prawdę nie ma czego. Umiejętność czytania mam opanowaną na przeciętnym poziomie.

Vinyloid

• 2470 / 5324
  • Ekspert
16-04-2011, 11:17
>> aallen, 2011-04-16 09:06:22
no chyba że jest to jakiś rodzaj masochizmu no ale to czarna frajda "dokładać" masochiście

Zarazem koleżeńska przysługa. Dla masochisty porządne manto to najlepszy prezent jaki może sobie wymarzyć.

Rolandsinger

• 2894 / 6110
  • Ekspert
16-04-2011, 12:05
>>Jeżeli dobrze zrozumiałem głowne tezy XYZPawła (vel Archanioł) to wszystkie źródła (poprawnie skonstruowane) grają tak samo, kable nie mają wpływy, wzmacniacze grają tak samo (nie do odróżnienia w tescie ABX). Czyli forum powinno być tylko o słuchawkach i kolumnach<<

To nie do końca tak. Mam wrażenie, że fala apologetów audiowiary nie rozumie podstawowego argumentu audioempirystów.

Wyłuszczę to najprościej jak tylko można:

Jeśli pomiędzy dwoma urządzeniami audio nie ma różnic w pomiarach parametrów elektroakustycznych lub te różnice są poniżej progu ludzkiej percepcji, co można wykazać w ramach Double Blind Discrimination Test (w audio i dziedzinach nazywany ABX), to wówczas działanie polegające na:

- barwnych opisach nieistniejących różnic
- wpływaniu na percepcję innych osób tak by je usłyszeli ( Rohrer, Baron, Hoffman, Swander 1954 "The stability of autokinetic judgments", M. Sherif 1951 "The psychology of social norms")
- przyczynianiu się do niekorzystnego rozporządzenia mieniem wskutek błędu w ocenie percepcyjnej
- niedementowaniu w/w różnic

jest - delikatnie mówiąc - nieetyczne.

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Vinyloid

• 2470 / 5324
  • Ekspert
16-04-2011, 12:06
>> mwp05, 2011-04-16 04:06:47
Po prostu chciałbym poczytać o Tobie.
James Randi nie musi nic osiągać, straszy ze stron wikipedji wszelkiej maści telekinetyków, podróżników astralnych, jasnowidzów, złotouchych audiofili, wywoływaczy duchów, wróżbitów, filipinckich "chirurgów",itp

Mam złe wieści - nie poczytasz bo, tak jak Randi, nie mam się czym poszczycić. Różnica polega na tym, że ja nie znajduję przyjemności w straszeniu ludzi. Jeśli czegoś nie wiem to czytam, pytam lub sprawdzam we własnym zakresie. Randi rzucił "naukowe" wyzwanie bez sprecyzowania warunków testu, prawdopodobnie dlatego, że nie miał zielonego pojęcia w jaki sposób go przeprowadzić. Jak na demaskatora, chcącego ścisłymi metodami udowodnić swoja tezę, to - delikatnie mówiąc - mało naukowe podejście. Mógł chociaż wcześniej zasiegnąć opinii osób, które takie doświadczenia mają już za sobą. Reasumując Randi to amator, który stara się fachowcowi za pomocą amatorskich metod udowodnić w pseudonaukowy sposób tezę, której nie rozumie. Czy właśnie nie z takim podejściem tak wytrwale walczy Paweł ?

>>To Randi ukrywa się pod nickiem archanioł bo już się pogubiłem. Nie zgadzasz się z archaniołem to obśmiałeś James Randi? tak?

Jeżeli wskazuje na kogoś takiego jak Randi, jako na "autorytet" w dziedzinie audio,  to niech się nie dziwi, że sam jest niewiarygodny w oczach ludzi, których chce nawracać.

Żeby nie było wątpliwości, nic do Ciebie nie mam po prostu nie rozumiem po jakom cholerę piszesz o James Randi
Skoro doskonale wiesz że On zwalcza wszelkiej maści magików. Jeżeli to ma być Twój argument w dyskusji? To pogratulować.

To nie ja umieściłem odnośniki do jego strony na forum. Zgadnij kto ?

Vinyloid

• 2470 / 5324
  • Ekspert
16-04-2011, 12:15
Roland,

Mimo podeszłego wieku rozumiem w czym rzecz ale nie pojmuję na jakiej podstawie można z góry zakładać wynik testu ?

Detektyw Kwass

• 7851 / 6070
  • Ekspert
16-04-2011, 12:31
Co tam z góry wynik przewidywać, z góry deprecjonować sam test - to jest dopiero coś!
Przerażający jak ozdoba świata co w malignie bredzi jest obłęd człowieczy

Vinyloid

• 2470 / 5324
  • Ekspert
16-04-2011, 12:57
Kaczorku drogi,

To nie Audiohobby przyszło do Pawła ze swoimi teoriami, tylko Paweł przyszedł do Audiohobby, to po pierwsze.
Po drugie otrzymał propozycję wzięcia udziału w teście, z której nie chce skorzystać, bo z góry wie jaki będzie jego wynik.  Jak się rzuca rękawicę, to wypadałoby stawić się na pojedynek, nie uważasz ?
Po trzecie - nikt nie deprecjonuje samego testu tak długo, jak jego zasady są precyzyjnie określone.
Przecież testy, w których wzmocnienie jest ustawiane  "na ucho" przez osobę z niedosłuchem trudno nazwać naukowymi :-)

• Gość
16-04-2011, 13:30
Pawełka łatwo załatwić.... proste jak cep pytanko:
Dwa wzmacniaczyki ,nawet w tej samej konfiguracji ale mają dwa odmienne parametry , jeden ma szybkość 5us a drugi 30us ,pytanko który zagra a który nie ?
Dla ułatwienia dodam że na każdej kolumience głośnikowej w każdym systemiku.
Wszystkie inne parametry statyczne i warunki odsłuchu identyczne dla obu.

• Gość
16-04-2011, 13:37
Dodam tylko że obojętne czy to będą lampusy czy krzemiaki.

Vinyloid

• 2470 / 5324
  • Ekspert
16-04-2011, 14:01
Zagra,

No ale te wzmacniacze będą się jednak różnić parametrami. I co to znaczy, że wzmacniacz (nomen omen) "zagra" ?

Moim zdaniem jednymi z podstawowych pytań, na jakie należałoby sobie odpowiedzieć przed przystąpieniem do testu są :

1. Jakie rozbieżności są akceptowalne aby przyjać, że parametry są zbliżone ?
2. Czy w ogóle istnieją urządzenia, które pomiarowo są do siebie na tyle podobne, że nie da się ich rozróżnić na słuch

Podkreślam, że są to pytania a nie stwierdzenia.

ogorek

• 855 / 5449
  • Ekspert
16-04-2011, 14:17
@Rolandsinger

OK, rozumiem w czym rzecz. Teoretycznie oczekujecie, ze recenzent powinien przed publikacją swoich odczuć zrobić test ABX recenzowanej rzeczy i np. posiadanej uprzednio. Zeby samego siebie przekonac, ze tylko mu się wydawało ... albo utwierdzić się w swoich odczuciach
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …