Audiohobby.pl

Black Pearl - Poznań

lancaster

• Gość
09-12-2010, 17:36
...albo na ten przyklad za znaczek skarbowy 50zł...to dopiero wałek.

Dla mnie jeśli jest w menu podane co ile kosztuje, obie strony zawierają transakcję i kazda sie z niej wywiazuje to w czym problem ?
Mozesz sobie sprzedawać np.  Huligana za 3Kzł, mozesz za 6Kzł a możesz za 500zł. Twoja sprawa jak sie umówisz z nabywca.

Nikt rozsądny takich cen oczywiscie  sobie nie wylicza (x10). Niemniej jednak gdyby tak bylo to bym pomyslał ze ma facet fantazje(i pelne prawo - jego sprawa), ale na pewno nie że oszust.
Jak masz wątpliwości to zapytaj prawnika.

lancaster

• Gość
09-12-2010, 17:40
Ponawiam: Słuchałeś majkel w ogóle jakichs tub ? Które konkretnie Ci tak kiepsko zagrały ?

"Chyba odpowiedziałem na temat tub."

Które konkretnie, gdzie odpowiedziałeś ? Napisałeś tylko, ze Ci nie podeszły wiec pytam KTÓRE ?
I prosze nie odpowiadać, ze tuby :-))

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
09-12-2010, 18:39
>> lancaster, 2010-12-09 17:26:05
Noooo, jak kasowanie za jajecznicę z 3 jajek 15zł to nie jest oszustwo to ja przepraszam.

A kto mówi, że nie jest ?

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
09-12-2010, 18:52
>> lancaster, 2010-12-09 17:36:52
Nikt rozsądny takich cen oczywiscie sobie nie wylicza (x10). Niemniej jednak gdyby tak bylo to bym pomyslał ze ma facet fantazje(i pelne prawo - jego sprawa), ale na pewno nie że oszust.
Jak masz wątpliwości to zapytaj prawnika.

Gdyby mi ktoś zaproponował wymianę lampy za cenę przekraczającą 10-krotnie jej wartość rynkową, to z pewnością nazwałbym go oszustem (z wybujałą fantazją).

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
09-12-2010, 20:08
Z tą dynamiką jest tak, ze jej spłasczenie czyli "loundsess war" postrzegany jest przez wiele osób jako ... "polepszenie dynamiki":

http://pl.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

Dla mnie, jak słucham na większym poziomie głosnosci i kotły,tuby inne instrumenty narzucają się a gdzies tam słychać czytelnie (ale jednak ciszej) grającego gitarzystę klasycznego (jak np. mój ulubiony koncert "Concierto de Aranjuez. Marco Soccias" to dla mnie jest to dobra dynamika.

Jak słucham nowszych dokonan Santany (Shaman, ...) gdzie wszystko jest głosno - to dla mnie jest męcząca realizacja.

Nie możemy być ludźmi o róznych gustach i nawet o róznym pojmowaniu dynamiki ?
Musimy się zawsze spierac, kto ma rację i czyj zestaw jest "bardziej dynamiczny". Czy o kompresji/spłaszczeniu dynamiki decyduje tylko wzmacniacz ?

Ja tub słuchałem (nie tylko na basenie jak ratownik nadaje przez megafon).
Ale o "słuchaniu sprzętu w salonie" się nie wypowiadam.
Nauczylem się pokory od kiedy stwierdziłem w Audiosystemie ze zestaw MBL za spore pieniazki gra niewiele lepiej niż mój (w przenosni). Tak mi się wydawało. Łatwo wydawać takie osądy jak się nie ma w pobliżu swojego zestawu. Lub innego do porównania. Jak wpiąłem wtedy posiadany przez "mła" DAC do tego systemu od razu zauważyłem, ze jest "gorzej".

@kopaczmopa - moze sie uda spotkac w przerwie miedzy swiętami a nowym rokiem albo za 2 tygodnie.
W ostatecznosci mogę wypożyczyć BP na kilka dni bo nie ma to jak testy na spokojnie i porównania z tym co mamy
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

lancaster

• Gość
09-12-2010, 22:21
"A kto mówi, że nie jest ?"

A 4 tysiące za kawałek plastiku, drwna i biocelulozy spiętych miedzianym kablekiem zwany (jako komplet) słuchawkami ???:-)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
10-12-2010, 00:04
Tub słuchałem: 2 modele Avantgarde i wiele nieznanych mi modeli estradowych. To ostatnie to kaszana w każdym przypadku. Avantgarde dobrze napędzone grają ciekawie, a najdynamiczniej mi zagrały, bo o to też było pytanie, odgrody trójdrożne Jamo, z takim wielkim basowcem i chyba wszystkie przetworniki były papierowe. Po odsłuchu tych wynalazków wszelkie "słupki" przez kilka miesięcy brzmiały dla mnie jak zakneblowany plastik.

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
10-12-2010, 01:14
lancaster,

Konstruktor wzmacniacza nie jest zazwyczaj producentem lampy. Mam na myśli (hipotetyczną) sytuację, kiedy niczym zwykły spekulant narzuca 1000% do ceny jaką sam za nią zapłacił. BTW, 4000 za słuchawki to moim zdaniem też złodziejstwo ale ktoś przynajmniej sie nad nimi trochę napracował ;-)

lancaster

• Gość
10-12-2010, 09:26
Vinyl, zmykam z tego wątku bo nie lubię dyskusji z czyimiś wyobrażeniami....

Masz tu przykłądy na do widzenia :

Niedobre CAL!-e :-)
http://allegro.pl/sluchawki-creative-aurvana-live-etui-neodymowe-i1348488992.html

Cena detal 175zł

Te same słuchawki czyli...trzymaj się Denony (Foster brandowany Denon zamiast Cereative) :

Cena detal 570zł

I jeszcze link uzupełniajacy - do strony producenta, który im to branduje :

http://www.foster.co.jp/en_products/headphones/443741.html

Jak widać cena Denona jest 3,3 x wyższa. to tak jakby producent wzmacniacza kupował lampe za 45, sprzedawał za 60, a drugi za 240. Na razie zgadza się ?:-)

No to masz tu link do swoich Denonów :
http://www.foster.co.jp/en_products/headphones/n448498.html

....i pomysl, ze jeśli wypuści ten model Creative to będzie kosztować 1220 zł a nie 4000.

...nie mowiac o tym, ze z Fostera to one raczej za więcej niż 50-100$ nie wychodzą :-))))

Jezeli miałbyś liczyć cene CAL wyjsciową to przy detalu 175 zł dystrybutor kupuje je pewnie za jakieś 60-80zł max.
zarabia na tym po drodze Creative tak ze z fabryki Fostera to one wychodza za 10-15$ w porywach....i teraz wychodzą za 45zł a Denon je sprzedaje za 570. Co jest grane ?
Odpowiem Ci Vinyl, w dupie by mieli ruszać to na innej marży i D7000 na zawsze by były tylko w katalogu OEM Fostera. Podobnie jak ktoś prowadzący biznes
Ja rozumiem ze mamy socjalizm  Vinyl i ceny pewnie niebawem będą regulowane z elemntami wskazywania która cena zdaniem kienta/partii jest oszustwem a która nie jest.
W wolnym kraju chce sobie gosc przyciąż nawet i x 20 to tylko i wyłacznie jego sprawa. Jest cennik i temat uczciwego wywiazania sie z umowy. Jeżeli  facet uznaje ze nie opłaca mu sie takiej lampy zamawiac/wstawiać bez marży x 10 to tylko i wyłacznie jego sprawa oraz klienta który sie na to decyduje bądx nie.
To nie jest kułak Vinyl

Jak widzisz Vinyl Denon kupuje słuchawki i sprzedaje je spokojnie z przebitką x 15....albo i 20 (mam na myśli detal)

lancaster

• Gość
10-12-2010, 09:28
Link do Denonów D1001 alias CAL! czyli Foster. Jakby to atopos powiedział "wszystkie są jednym".
http://www.ceneo.pl/1120813

lancaster

• Gość
10-12-2010, 09:34
"sprzedawał za 60, a drugi za 240"

180 miało być :-)

chrees

• 1657 / 6104
  • Ekspert
10-12-2010, 09:41
http://www.foster.co.jp/en_products/headphones/n448498.html

Na dole strony interesująca informacja: "* For samples, please contact us for details".
Nie chciałbyś do nich napisać, lan? :))

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

lancaster

• Gość
10-12-2010, 09:43
A po co ? Najlepsze słuchawki z  oferty już mam :-))))

Gustaw

• Gość
10-12-2010, 09:44
>> lancaster, 2010-12-10 09:28:48
Link do Denonów D1001 alias CAL! czyli Foster. Jakby to atopos powiedział "wszystkie są jednym".
http://www.ceneo.pl/1120813

Nawet woreczek CAL-owski jest w zestawie :-) Przedłużać ma bardziej wykwintne wtyki niż w CAL.

lancaster

• Gość
10-12-2010, 09:51
Gustaw to oznacza tylko tyle, ze mniej wykwintnej wersji (np. inna wtyczka przedłużacza + "komputerowe" opakowanie) realna wartość D7000 to 500zł :-))))

Vinyl to są oszuści, złodzieje i pijacy(wiadomo) !