Audiohobby.pl

Black Pearl - Poznań

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
09-12-2010, 13:31
>> majkel, 2010-12-09 12:10:39
@Vinyloid, nikt poważny nie kupuje sprzętu audio na podstawie samej opinii, a niepoważnych klientów to ja wolę nie mieć. ;)

Jeżeli przyjąć, że karta muzyczna należy do sprzętu audio, to jestem niepoważny bo kupiłem ją na podstawie przeczytanych opinii właśnie (innej opcji nie było). Moim zdaniem pośrednio zawężasz sobie grono odbiorców, którzy mogą się pogubić w różnych wersjach, tak jak niektórzy z nas na forum. Jeżeli jednak z jakichś względów specjalnie ci na tym nie zależy, to w porządku. W końcu każdy ma prawo kierować się własną strategią.

kopaczmopa

• 786 / 6044
  • Ekspert
09-12-2010, 13:49
zgodze sie z Gustawem i Szwagiero.

Dla mnie:
-zbyt nadmuchano balonik, Majkel faktycznie do tego ma jakies prawo bo jest jego konstruktorem a konstruktorom ufac tak do konca nie nalezy co do ich opinii ale Rafaell wrecz obrazal sie na kazde zle zdanie o BP, a po co i czemu? poza tym czy nie mozna miec po prostu zdania ze H1 jest lepszy od BP i vice versa bez obrazania sie czy wysmiewania?
- 2 ga rzecz moze wszystkim znudzilo sie szukanie i sluchanie hi-endow i dlatego im wszystko jedno czy sluchaja H1 czy TH bo tak naprawde i na 1szym i na 2gim mozna spokojnie sluchac muzyki na calkiem fajnym poziomie?
- co do BP to z tego co pamietam wersja miala byc (przynajmniej przez jakis czas) jedna - jeden projekt - a nie dostosowywanie do klienta jak w przypadku Moonlighta. BP mial po prostu byc przezroczysty i wierny.
Jesli jestem w bledzie to sorry.

ciekawosc brzmienia

domzz

• 1113 / 6021
  • Ekspert
09-12-2010, 14:02
>> szwagiero, 2010-12-09 12:50:05
>> Fakt jest taki, jak napisał kolega Radical - albo gadamy tutaj o urządzeniu, które jest ukończone i jest sprzedawane w niezmienionej formie i wtedy jest sens dyskusji na jego temat w kontekście odsłuchów z innym sprzętem w określonej konfiguracji

Ok, ale w tym kontekście można również mówić o wszelakich urządzeniach w których da się wymienić cokolwiek, żeby zmodyfikować brzmienie, np.: lampy, opampy, kondensatory, kable - z tą różnicą, że tutaj wymiany dokonuje konstruktor.

reactor

• 1649 / 5545
  • Ekspert
09-12-2010, 14:03
>> lancaster, 2010-12-09 11:02:48

"To predzej ja mógłbym sobie jaja robić z np. TH ze reactor za 700 zł kupił urzadzenie dynamiczniejsze od, bo treść recenzji Piotra na to wskazuje :-))))"

Tym bardziej możesz się tarzać ze śmiechu  - nie za 700zł a za 500zł ! :)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
09-12-2010, 14:04
Kompromisem jest tak jak robi Woo Audio. Jasno i precyzyjnie.

Wersja podstawowa taka i taka. Ewentualnie upgrade za tyle i tyle:

http://www.wooaudio.com/products/wa2.html

(Lista upgrejdow po prawej stronie)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
09-12-2010, 14:25
Najwięcej sprzedanych BP brzmi po poznańsku. Jeden taki stał obok Fury. Znam wynik bezpośredniego porównania. Może @lancaster jakoś zasypie tę przepaść, ale też może uważać, że z marszu jest na Fury lepiej. I może tak uważać jeszcze dowolna ilość osób. Świadomy klient i uświadomiony sprzedawca to podstawa. Tyle że ja sprzedałem "seryjny" produkt, czy jak to tam nazywacie. Zmieniłem brzmienie BP, bo było mało przenikliwe według Piotra. Moim zdaniem ten aspekt wzrósł, a tymczasem wyszedł Accuphase. Dla jednych źle, dla innych - sam już nie wiem. Te zmiany, które ja czynię w obrębie Black Pearl to i tak dużo mniej niż co się da uzyskać przez samą zmianę interkonektu albo lepiej źródła. O słuchawkach nie wspomnę.

Pi***olenie niniejszym się kończy z mojej strony. Od tej pory będę się wypowiadał na temat BP w wiadomym wątku w Audio Salonie. Proszę tam zadawać pytania lub szukać informacji.

Różnica względem pana Woo jest taka, że ja nie zmieniłem ceny po przejściu na lepszą serię kondensatorów, a pan Woo za lepszość każe dopłacać. Wszystko to co robię mieści się w kultowym stwierdzeniu "Specifications are subject to change without notice". Ja się przyznaję do zmian, to są pretensje o bałagan. Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził, a sytuacja jest prosta jak drut - pożyczasz, słuchasz, OCENIASZ SAMEMU, decydujesz co dalej. Na niepokój moralny, że jakiś BP gra inaczej nic nie poradzę. Jest jeszcze tysiąc urządzeń, które brzmią inaczej.
Szeregowanie sprzętu z udziałem T-H, Cary, itp. już dawno się zapętliło. Weźmy prosty przykład - współpraca z Grado: wolę ich słuchać z Cary niż z T-H, bo mi taki sposób ich traktowania lepiej odpowiada, i nie ma dla mnie takiego znaczenia to, co ma duże dla Piotra, a co jemu nie robi różnicy, mi robi, itd. W bezpośrednim porównaniu wolę słuchać Grado z BP niż SLI-80, ale wolę też od Cary i T-H Accuphase C-3800. Pomijając BP jakby przyjąć, że to wszystko Hi-endy, to Accu gra inaczej niż Cary, T-H jeszcze inaczej, natomiast różnice jakościowe mieszczą się w ułamkach klasy/ligi. T-H bardzo mi się podobał ze słuchawkami wysokoomowymi typu HD600 lub DT880 Pro, a z niskoomowych tylko z Edition 9, gdyż czynił je normalnymi i kompletnymi w prezentacji. O pozostałych słuchawkach, które słyszałem z T-H mogę napisać, że było między dobrze a bardzo dobrze, np. GS1000. W5000 z T-H nie słyszałem.

I to by było na tyle w tym wątku.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
09-12-2010, 14:35
No mnie akurat nie dziwi, ze kaze sobie doplacic za upgrejde na po porstu drozsze lampy, drozszy potencjometr/DACT czy drozsze kondy wzgledem wersji bazowej. Czy Twoje upgrejdowane czesci tez sa o tyle drozsze co tam ?

Przykladowo za upgrejd na Sylvanie 7236 - 1 sztuka - kaze sobie doplacic 60 USD a ta lampe mozna kupic za 45. Wiec zarabia na tym 15 USD.

lancaster

• Gość
09-12-2010, 14:45
Majkel, nie wiem jak jest z marszu na Fury vs BP bo nie słychalem. "Na odległosć" mogę powiedzieć ze BP powinien byc równiejszy/szybszy i przy tym matowy pod wzgledem barw. Barwy to akurat nie jest mocna strona BP co było słychać w porownaniu choćbyz  Huligankiem)... Fury jak zapewne wiesz nie posiaodam i nie palę się do produkcji/sprzedaży w takiej formie, bo to nie moje brzmienie. Aczkolwiek z tego co wiem przy lamppach ocenianych za niezłe w kategorii do 5Kzł spokojnie sobie radzi.
Zrobię normalnego(w swoim rozumieniu tego słowa, czyt dynamicznego a nie "wygodnego" brzmieniowo) 6C33C i jak mi sie spodoba to oczywiscie z najwiekszą przyjemnoscią porównam z BPv9 :-))))

Wiem natomiast ze wg Ciebie na BP jest lepiej w stosunku do wsyztskiego co nie ucieka na drzewo :-)))
Taka mała megalomania uwazam, nie robiąca na mnie specjalnego wrazenia (zwłaszcza po porównaniu z H1, którego własciciel uwaza mimo wszystko za lekkiego muła :-))))

Jak BP który do nas dotarł był bardziej przenikliwy od tego którego Piotr oceniał niemal na równi z TH to znaczy ze byl jeszcze bliżej Twin Heada.....niestety obawiam sie ze w takich okolicznosciach dziurka w Technicsie zagra podobnie do BP...a nawet kto wie...wydaje sie nieco zwawsza od Holdka.

Zaczyna mi to przypominac historię o dvd Pioneera za 400zł uwykwinconą do postaci CD playera Goldmunda za 7000$

lancaster

• Gość
09-12-2010, 14:48
">> fallow, 2010-12-09 14:35:03
No mnie akurat nie dziwi, ze kaze sobie doplacic za upgrejde na po porstu drozsze lampy, drozszy potencjometr/DACT czy drozsze kondy wzgledem wersji bazowej. Czy Twoje upgrejdowane czesci tez sa o tyle drozsze co tam ?

Przykladowo za upgrejd na Sylvanie 7236 - 1 sztuka - kaze sobie doplacic 60 USD a ta lampe mozna kupic za 45. Wiec zarabia na tym 15 USD."

W takich okolicznosciach nawet jakby brał 120$ to uważam normalna sprawa.....albo i 500 jak mu przyjdzie do głowy, kogo to sorry obchodzi jak ludzie sie tak umówią ?
Problem to by był jakby powiedział ze chce 500$ za upgrade na Sylvanię a wymienił lampe na jakąs za 10zł.
Wtedy byłoby to oszustwo i tyle.

lancaster

• Gość
09-12-2010, 15:02
Dokłądnie tak jak szwagiero pisze :
">> szwagiero, 2010-12-09 12:50:05"

Pisanie ze podobał sie mniej od H1 to juz rozumiem jakiś specjalny powód do zbaczania z tematu w  kieunku tub, "nierozumienia" ...a zwłaszcza erystyki :-)))
Rozmawiamy o wzmacniaczu. Wzmacniaczu, ktory zagrał całosciowo fajnie. Pod pewnymi względami słabiej od stojacych obok. Zwłaszcza ten za pięśset narozrabiał w tym wszytskim z tego co widzę :-)

Słuchałeś majkel w ogóle jakichs tub ? Które konkretnie Ci tak kiepsko zagrały ? Avantgarde ? Dla mnie nie jest to zaden szczyt tego co słyszałem z tuby :-) Sporo lepiej zabrzmiały choćby Tannoy SRM....nawet postawili je kiedyś chłopaki(Avantgarde i SRM) obok siebie. W zakresie sredniowysokotonowym Tannoy sporo lepsze....moze pomieszczenie było za małe dla A, za to bas z Avantgarde podobał sie bardziej.
Nie słyszałem tego porównania, trzeba by pogadac z Lutkiem np. ale z tego co wiem na Avantgarde sie nei rzuca :-)))
Słuchałem kazdejz  tych konstrukcji oddzielnie i moim typem tez jest SRM.
Odnośnie świata słuchawkowego i porównania z tubami...znajomy ma Klipch Heresy + Sun Audio _ Doceta6.
Sluchawki do HD600 napędzane dedykowanym do nich wzmacniaczem lampowym (Scorpion ?)
Senki graja zza kocy pięciu, plazmą....różnica jest taka, ze nie wiem czym trzeba by 600-ki napędzic zeby dostały takiego realizmu.
...a od poprzedniego systemu z powiedzmy klasycznymi kolumnami (miekki tweeter, weglowa 18-ka) Senki były przeciez lepsze :-D

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
09-12-2010, 15:31
Chyba odpowiedziałem na temat tub. Czy docet 6 to jest ten z meetingu? Jeśli tak, to ja nie jestem w stanie nic doradzić, gdyż on gra dla mnie specyficznie i nie tak jak bym chciał. HD600 najlepiej napędzone słyszałem z T-H. Z BP nie słyszałem. Z Tannoyów słuchałem jakichś z membraną bierną i dual concentric. Dwudrożne monitory wówczas dostępne na miejscu podobały mi się nieco bardziej. Modelu nie podam, gdyż nie chcę wywołać u kogoś zakrztuszenia się np. kawą. Producent Vienna Acoustics, model nieprodukowany już, na starych dobrych scan speakach.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
09-12-2010, 15:47
>> majkel, 2010-12-09 12:19:47
>Dynamika to pięta achillesowa wszelkich urządzeń opartych o rezonanse, w tym tub. Zobacz wykresy czasowe
>wszelkich układów rezonansowych, obojętne czy to elektronicznych czy mechanicznych, to się przekonasz, że
>impulsowo one leżą, a wynika to z prostego faktu iż taki układ musi nagromadzić energię zanim się całkiem rozbuja.
>Dlatego nigdy nie zrozumiem człowieka, który mi będzie pisał, że tuby to uosobienie szybkości i dynamiki, a potem
>to przenosił na elektronikę jako preferowany sposób grania - przesterowany i prześwietlony. To nie jest dynamika.

majkel,
jakbyś kiedykolwiek miał wątpliwość co do własnych spostrzeżeń z oglądania wykresów
to zapraszam do mnie na odsłuch tub

jestem naprawdę ciekaw co powiesz o ich dynamice
i jeśli uznasz, że sobie w tym aspekcie nie radzą,
to chętnie się dowiem, czym wg ciebie jest to, co ja uważam za dynamikę właśnie
(z ciekawości - jakie konkretnie kolumny mają wg ciebie lepszą dynamikę niż tuby? z takich w miarę możliwych do znalezienia w Polsce)

serio, jakbyś kiedyś przejeżdżał przez warszawski matrix, to serdecznie zapraszam na kawę albo soczek
Odszedł 13.10.2016r.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
09-12-2010, 15:52
@magus, chętnie przy okazji wizyty w Wawie. Dla Krakowiania to prostsze i szybsze znaleźć się w Warszawie niż w Poznaniu, dzięki PKP. Proszę o jakiś namiar na PW pozwalający na szybszy kontakt niż forum. Pozdrawiam.

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
09-12-2010, 16:23
>> lancaster, 2010-12-09 14:48:34

W takich okolicznosciach nawet jakby brał 120$ to uważam normalna sprawa.....albo i 500 jak mu przyjdzie do głowy, kogo to sorry obchodzi jak ludzie sie tak umówią ?

Nooo, jak kasowanie 500 $ za lampę wartą 45 to nie jest oszustwo, to ja przepraszam !

lancaster

• Gość
09-12-2010, 17:26
Noooo, jak kasowanie za jajecznicę z 3 jajek 15zł to nie jest oszustwo to ja przepraszam.